Hlavní obsah
Aktuální dění

Přínosy digitalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Do 8 let prý zanikne 300 tisíc pracovních míst a až milionu lidí na pracovním trhu se změní pracovní náplň, říkal ministr Jurečka.

Článek

Je to hezká idea. Začalo to už na začátku tisíciletí a postupně pokračuje. Informace se stávají veřejné a dohledatelné, mnoho úřadů se naučilo pracovat s digitálním podáním, ubylo papírů (i když počítače kazí oči) a všechno se stává rychlejší. Aspoň tam, kde jsou všichni gramotní, mají k dispozici aspoň chytrý mobil, přístup k internetu a umí si vyhledat informace.

Velká část veřejnosti to ovládá, na pracovním trhu s tím asi až tak problém nebude. Pamatuji, jak jsme v práci všichni postupně přecházeli z jednoho psacího stroje, který byl k dispozici, na počítače, a nakonec chodili s notebooky. Aplikace postupně přebrala vedení, už jsme ani nemuseli moc myslet, na druhou stranu nás to trochu zatěžovalo, tahat všude notebook přece jenom zátěž byla. Když musíš, tak to zvládneš, nakonec to zvládli všichni a zvykli si. Dokud se vyskytujeme na pracovním trhu, tak si zvykat musíme … a později už to nebudeme třeba potřebovat.

Jenomže to je právě ten omyl! Ty aplikace se přece vyvíjí pro lidi, pro zjednodušení jejich života, aby nemuseli chodit vyřizovat na úřady, stačilo jim kliknout a všechno budou mít.

„Do konce roku máme ambici, aby všechny dávky byly plně digitalizované. V tento okamžik je to šest dávek,“ uvedl Jurečka.

Tak, je to pěkná představa. Potřebuji dávku, vezmu si k snídani tablet, otevřu příslušný formulář, naťukám požadavky a počkám si, až mi peníze přistanou na účtu.

Kdo si o takové dávky bude žádat? Třeba maminy na mateřské, sociálně potřební jedinci, lidé v hmotné nouzi? Ti všichni určitě disponují počítačem, notebookem, připojením na internet, jsou dostatečně gramotní, aby to zvládli, a tak jim stát udělá pomyšlení. Taky mohou žádat senioři. Ti jistě budou mít potřebné vybavení a nemluvě o pokrytí signálem. Třeba někde na vesnici. Sama z rodiny vím, že kdybych nezařídila příslušné věci sama, nedal by to ani mladší bratr. Jednak byl v situaci, kdy si upoután na lůžko nic zařídit nemohl a vlastně se v tom vůbec nevyznal. A manželova maminka neovládá ani tlačítkový telefon.

Sama vidím, že „běžná věc“ jako poslat zprávu do datové schránky je problém, velký počet mladých živnostníků se s tím ještě nenaučil zacházet, a z toho důvodu mohou prošvihnout důležité písemnosti od státu, který jim je tam posílá. Třeba pokuty za špatné parkování. Ale z hlediska výdajů za poštovné je to rozhodně přínosné.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám