Hlavní obsah
Knihy a literatura

Život a vydří zázraky je kniha plná moudra a vyder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Život a Vydří zázraky

Britská spisovatelka Hazel Prior ve své knize Život a vydří zázraky popisuje, jak těžký je někdy život a že je dobré to nezdávat. K tomu všemu jí sekundují roztomilé vydry.

Článek

Ovdovělý Al se se svou devatenáctiletou dcerou Phoebe přestěhoval na venkov do Devonu k řece, kterou obývají vydry. Při jedné procházce najdou opuštěné mládě a odvezou ho do útulku. Jejich život je náhle plnější – získají nové přátele, Phoebe vypomáhá v útulku a snaží se zapomenout na své velké trápení. A také jako její oblíbený Sherock Holmes začne vyšetřovat záhadu. Zdá se totiž, že někdo chce vydřímu útulku uškodit.

Hazel Prior ve své knize upozorňuje na to, že každý člověk má svá tajemství. Každý touží žít šťastně, ale jak tak člověk pluje životem, potkává na své cestě překážky, jejichž překonání se zdá leckdy nemožné. Někteří jsou zasaženi žalem ze ztráty milovaného člověka, někteří se trápí v nešťastném manželství, někteří mají psychické onemocnění a někdo zase trpí fyzicky. Popisuje, jak těžké je se nevzdat, když ze svého trápení nevidíte východisko. Ale jak je potom ulevující a krásné, když před sebou uvidíte byť jen i malou jiskřičku naděje. Jedná se o povznášející příběh plný životního optimismu a moudrosti. A také vyder. Kočky, psy či koně má v knize každý, ale vydry jen tak nenajdete.

Hlavní pozornost je v Životě a vydřích zázracích upřena na mladičkou Phoebe, které schází jakýkoliv životní optimismus. Kvůli své nemoci nežije, ale spíše přežívá a jakkoliv se snaží o změnu, tak jí nic nepomáhá. Navíc se jí zdá, že do hlubin stahuje i svého otce. Hazel Prior dokázala Phoebino trápení realisticky přiblížit. Přesně ukazuje, jak spolu s fyzickou bolestí přichází i bolest psychická a že nehledě na to, jak nám chce pomoci naše okolí, na vše jsme stejně v konečném důsledku bohužel sami.

Autorka umí skvěle vykreslit své charaktery, takže jejich motivace a konání je pochopitelné. Britské maloměsto i krajinu kolem dokázala popsat tak nádherně, že by člověk hned balil kufr a rozhodl se ho navštívit, pokud ne zrovna se tam hned přestěhovat. Skvělý je i motiv zaměstnaní Phoebina otce Ala, jakožto doručovatele poštovní společnosti. Protože jak rychleji proniknout k tajemstvím ostatních než zkoumáním toho, co si objednávají? A ty vydry. Po přečtení této knihy si vydru bude chtít adoptovat snad každý.

Život a vydří zázraky je skvělý feel – good román, v jehož hrdinech se může tak trochu vidět každý z nás. Protože každého život trošku semlel. Záleží jen na tom, jestli si z toho vezmeme ponaučení. V knize najdete i napětí, záhadu a humor, jedná se zkrátka o skvělou kombinaci na trochu oddechové a trochu přemýšlivé čtení. Budu se těšit na další autorčinu knihu a na to, jaké zvíře nám po tučňácích (kniha Dáma a tučňáci) a vydrách zase představí.

PŘEČTETE SI TO, POKUD: máte splín na duši a toužíte rozveselit. Nebo pokud trpíte a potřebujete vědět, že ve svém trápení možná nejste sami. Nebo si to přečtěte, pokud se vám líbily předchozí knihy autorky.

NEČTĚTE TO, POKUD: nejste na trochu sladkobolné příběhy o naději.

Nakladatelství Beta mi knihu zaslalo k recenzi.

PRIOR, Hazel. Život a vydří zázraky. Přeložil Tomáš KURKA. Praha: Pavel Dobrovský - Beta, 2024. ISBN 978-80-7593-595-3.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz