Japonsko čelí rekordnímu počtu útoků medvědů. Vyzkouší systém varování pomocí AI

Za poslední rok v Japonsku zabili medvědi šest lidí a více než dvě stovky jich zranili. Po rekordním počtu útoků zvířat na člověka země vyzkouší systém varování před medvědy pomocí umělé inteligence. Informuje o tom The Guardian.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medvěd

Medvěd | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Pilotní systém v prefektuře Toyama ve středním Japonsku bude sledovat živé přenosy z městských a soukromých bezpečnostních kamer. Pokud identifikuje medvědy v obydlených oblastech, okamžitě pošle varování příslušným místním úřadům, policii a lovcům. Umělá inteligence se bude využívat také ke sledování pohybu medvědů a k předvídání místa jejich budoucího pobytu.

Střílet, říká k útokům medvědů na člověka myslivec. Plošný odstřel jim nezabrání, oponuje zoolog

Číst článek

Jako důvod nárůstu střetů s medvědy se uvádí nedostatek potravy všežravých šelem v přírodě. Za medvědí podvýživu může špatná úroda bukvic a žaludů, méně malých zvířat a mizející pole zemědělských plodin, které souvisí s vylidňováním venkova. Zvířata pak hledají potravu v blízkosti lidských obydlí.

Další systém sledování pomocí umělé inteligence se zkouší ve městě Hanamaki v severovýchodní prefektuře Iwate, kde je podél řek tekoucích z nedalekých hor směrem k městu nainstalováno 30 kamer. Město spolupracuje s výrobcem bezpečnostního systému na opatření, které má zvířata odradit od vstupu do obydlených oblastí, aniž by je usmrtil. Pokud bude tento program úspěšný, plánují ho úřady zavést i v dalších částech země, kde jsou velké populace medvědů.

Počet medvědů v Japonsku soustavně roste. Černých medvědů baribalů je tam podle dostupných odhadů asi 44 000, v roce 2012 jich bylo asi 15 000. Statistika navíc nezahrnuje prefekturu Hokkaidó, kde podle odhadů žije asi 12 000 hnědých medvědů ussurijských, jejichž populace se od roku 1990 zdvojnásobila. Medvědi ussurijští jsou mnohem větší než jejich černí kolegové ve zbytku Japonska. Mohou vážit i více než 300 kg a běhat rychlostí až 50 km za hodinu.

Tamara Kocourková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme