Rusko staví nové letiště v oblasti Belgorodu

Přidat na Seznam.cz

Rusové staví novou leteckou základnu v oblasti Belgorodu, která se podle satelitních snímků nachází 75 kilometrů od ukrajinských hranic, uvádí deník RBC-Ukraine.

Po zimním tání se práce obnovily. Dne 27. dubna 2024 proběhla na vzletové a přistávací dráze pokládka podkladové vrstvy neboli samotné dláždění. Dráha je dlouhá přibližně 1800 metrů. Tato délka je dostatečná pro umístění různých typů letadel, včetně vojenských transportních An-26 nebo útočných letounů Su-25 a také vrtulníků, píše portál Militarnyi.

Vlastní zařízení se nachází asi 9 km západně od obce Alexejevka, kde se nachází logistické centrum pro zásobování vojenských jednotek ruského vojenského uskupení „Západ“.

V červenci 2023 byla položena komunikace k budoucímu staveništi. Během následujících měsíců, začátkem zimy, bylo plánování budoucí dráhy skutečně dokončeno. Po zimním tání byly práce obnoveny zhruba začátkem dubna. Od 27. dubna 2024 probíhá na dráze pokládání podkladní vrstvy nebo betonové vozovky.

Alexejevka leží v zóně, kde jsou zakázány civilní lety nad územím Ruské federace, což bylo zavedeno kvůli invazi na Ukrajinu. Proto se předpokládá, že Rusové budují toto nové letiště pro vojenské účely. V ruských médiích se také neobjevily žádné zprávy o výstavbě nového civilního letiště v oblasti Belgorodu.

Zdroj: RBC-Ukraine, Militarnyi