Rusko zasáhlo ukrajinský Charkov raketou z KLDR, potvrdila OSN. Porušilo tak sankce

Přidat na Seznam.cz

Sankční vyslanci OSN pro Severní Koreu ověřili, že Charkov byl 2. ledna zasažen severokorejskou balistickou raketou Hwasong-11, čímž byly přímo porušeny sankce Rady bezpečnosti, informuje deníky Ukrainska Pravda a The Guardian.

Raketa z KLDR

32stránková zpráva předložená výboru Rady bezpečnosti potvrdila, že „trosky získané z rakety, která dopadla 2. ledna 2024 v Charkově na Ukrajině, pocházejí z rakety KLDR řady Hwasong-11“, což signalizuje porušení zbrojního embarga týkajícího se dodávek zbraní do Severní Koreje a ze Severní Koreje.

Začátkem dubna navštívili Ukrajinu tři sankční komisaři, aby vrak rakety prozkoumali, a nenašli žádné důkazy, které by raketu spojovaly s ruskou výrobou.

Zpráva sice uznává, že není možné nezávisle určit místo odpálení rakety ani jejího pachatele, ale informace poskytnuté Ukrajinou naznačují, že raketa byla odpálena z ruského území.

„Pokud byla raketa pod kontrolou ruských sil, takové místo by pravděpodobně naznačovalo, že ji pořídili ruští státní příslušníci,“ uvádí se ve zprávě.

Sankce

Na Severní Koreu se od roku 2006 vztahují sankce Rady bezpečnosti OSN, včetně zákazu dovozu a vývozu vojenských technologií, kvůli jejím jaderným testům a testům balistických raket.

Na březnovém zasedání Rady bezpečnosti Rusko vetovalo každoroční prodloužení mandátu pozorovatelů sankcí OSN, který platil 15 let. Mandát současné skupiny expertů vyprší v úterý 30. dubna.

Spojené státy vyjádřily znepokojení nad úzkým vztahem mezi Ruskem a Severní Koreou a obávají se, že by to mohlo vůdce KLDR Kim Čong-una povzbudit ke stupňování hrozeb vůči Jižní Koreji, k vývozu zbraní a k ignorování výzev k jednání o jaderných otázkách.

Zdroj: Ukrainska Pravda, The Guardian