Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
dnes 30. dubna 2024 14:26
Čas čtení 1:13

Petr Pavel vyzval k přijetí eura. Co všechno zaznělo v proslovech k 20 letům v EU?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel vyzval k přijetí eura. Co všechno zaznělo v proslovech k 20 letům v EU?
Zdroj: Refresher.cz/Anna Koucká

V úterý 30. dubna probíhá na Pražském hradě konference 20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu, kde promluvil mimo prezidenta Petra Pavla také premiér Petr Fiala. Česká republika se k EU připojila 1. května 2004.

„Chceme-li hrát první ligu, logicky se nabízí například přijetí eura. Zkušenost zemí, které jím už platí, potvrzuje, že nespokojení jsou pouze ti, kteří ho nemají,“ řekl prezident na konferenci. Svůj postoj k euru sdílí již dlouhodobě, zmínil se o něm i ve svém novoročním projevu, kde vyzval k diskusi o přijetí jednotné evropské měny.

Vláda prozatím termín pro euro nestanovila. Národní ekonomická rada a legislativní rada však dostaly za úkol vypracovat analýzy, které se zabývají klady a zápory přijetí měny či konkrétních kroků, které je k tomu třeba udělat.

30. dubna 2024 11:35 Čas čtení 1:40 Dezinformace se šíří Českem. Míří proti vládě, Evropské unii i ukrajinským uprchlíkům Dezinformace se šíří Českem. Míří proti vládě, Evropské unii i ukrajinským uprchlíkům

„Zpochybňování členství je nebezpečné“

„Náznaky těch, kteří zpochybňují naše členství v Unii a volají po vystoupení, považuji za nezodpovědné a nebezpečné. Reálně tím ohrožují české zájmy, naši budoucnost i bezpečnost,“ napsal Pavel na platformu X a upozornil, že za několik týdnů půjdou čeští obyvatelé k volbám.

Na konferenci promluvil i premiér Petr Fiala. „Členství nám dává také bezpečnostní garance a pevně nás ukotvuje na Západě, kam jsme historicky vždy patřili – kromě několika desetiletí komunistického režimu, kdy jsme z něj byli násilně vytrženi a odděleni železnou oponou,“ poznamenal a vypíchl klady, které Česku členství v EU přineslo. Zároveň nadnesl největší výzvy, kterým Unie čelí, a to především ty bezpečnostní.

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

„Ukrajina bojuje za svoje právo patřit k naší civilizaci a být svobodná – a její boj zároveň rozhoduje o tom, v jakých bezpečnostních podmínkách budeme my všichni v příštích letech žít. To jsou dva velmi dobré důvody k tomu, abychom v tomto konfliktu nebyli pasivní,“ pokračoval premiér a dodal, že by české obyvatelstvo mělo být hrdé na to, jak aktivním hlasem v Evropské unii je.

Domů
Sdílet
Diskuse