KHNP odevzdala aktualizovaný dodatek k původní nabídce na stavbu jaderných bloků v Česku

publikováno:
  • Výkonný ředitel společnosti KHNP Dr. Jooho Whang doručil do sídla ČEZ aktualizovanou závaznou nabídku na stavbu nových jaderných bloků
  • Nabídka zahrnuje kromě pátého bloku v Dukovanech i závazné opce na tři další plánované bloky – jeden v Dukovanech a dva v Temelíně
  • KHNP Česku nabízí svůj reaktor APR1000 o výkonu 1050 MWe, který odpovídá nejpřísnějším evropským standardům
  • Kromě jednání s českou vládou se KHNP již od roku 2016 intenzivně věnuje také navazování vztahů s místními dodavateli a budování dobrého jména v třebíčském regionu

Praha, 30. dubna 2024:

Společnost KHNP včera, 29. dubna 2024, odevzdala závaznou nabídku na stavbu nových jaderných bloků. Kromě pátého bloku v Dukovanech nabídka zahrnuje závazné opce na tři další bloky, kterými jsou šestý blok v Dukovanech a další dva v Temelíně. Nabídku do sídla ČEZ osobně doručil výkonný ředitel KHNP Dr. Jooho Whang. Nabídku nyní posoudí ČEZ a vláda, která následně vyhlásí preferovaného uchazeče.

„Společnost KHNP svými úspěšnými projekty v Koreji i Spojených arabských emirátech prokázala, že staví kvalitně, včas a za stanovenou cenu,“ uvedl CEO společnosti KHNP Dr. Jooho Whang. „Věříme, že KHNP představuje pro Česko nejlepší volbu z hlediska včasného dokončení prvního reaktoru do roku 2036 i energetické bezpečnosti,“ dodal.

Pro české jaderné elektrárny nabízí KHNP reaktor APR1000 o výkonu 1050 MWe. Ten již v minulém roce obdržel certifikaci EUR, která potvrzuje, že APR1000 splňuje nejvyšší evropské standardy v oblastech bezpečnosti, ekonomických kritérií i konstrukční způsobilosti. Reaktor byl společností KHNP navržen právě k exportu do evropských zemí a byl lokalizován tak, aby odpovídal evropským podmínkám a splňoval požadavky vycházející z nejnovějších norem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) a Asociace západoevropských jaderných dozorů (WENRA).

V Česku je KHNP aktivní již od roku 2016, kdy začaly přípravy tendru. Od té doby se společnost věnuje aktivnímu rozvoji vztahů nejen s českou vládou, ale i s univerzitami a potenciálními dodavateli. Právě spolupráce s českými firmami je pro KHNP dlouhodobou prioritou. Od roku 2016 KHNP identifikovala již přes 200 potenciálních českých dodavatelů a podepsala více než 50 memorand o porozumění jako základ budoucí spolupráce. Jako jediný z uchazečů navíc počítá s českou firmou i pro dodání turbíny, která je jednou z největších a nejdůležitějších komponent jaderné elektrárny. Jihokorejská společnost se tak snaží dosáhnout maximalizace podílu českých dodavatelů na projektu, jak požaduje i česká strana.

Dobré jméno si KHNP vybudovala i v třebíčském regionu, kde má vyrůst první z nových jaderných bloků. Kromě podpory místního hokejového klubu pravidelně pořádá zájezdy jihokorejských dobrovolníků, kteří pomáhají při dobročinných aktivitách a snaží se místním obyvatelům přiblížit korejskou kulturu. Nejbližší návštěva dobrovolníků opět proběhne letos v červnu. V průběhu pandemie covidu pak KHNP darovala školám, pečovatelským domům a radnicím v regionu nedostatkové roušky a další hygienické potřeby.


O společnosti KHNP

KHNP je státem vlastněná jihokorejská společnost s 50letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je spolehlivým dodavatelem jaderných reaktorů. V Jižní Koreji aktuálně provozuje 25 reaktorů, úspěšně vybudovala čtyři nové jednotky v Jaderné elektrárně Baráka ve Spojených arabských emirátech a má zkušenosti s výstavbou až devíti jednotek současně. Její moderní reaktory generace III+ APR1400 a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti a ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetických útoků.