ČTK

30. 4. 2024

Na kandidátovi na ministra pro vědu a výzkum je TOP 09 domluvena s prezidentem Petrem Pavlem. Do úřadu by měl Pavla Tuleju, kterého dnes podpořilo vedení strany, jmenovat v pondělí 6. května. Na tiskové konferenci to řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Tuleja by se chtěl věnovat mladým ve vědě, excelenci, spolupráci Národního akreditačního úřadu s vládou a financování mladých vědců.

Novinářům Tuleja řekl, že vizí ministra by mělo být udělat z Česka lídra EU ve vědě a inovacích. Vzhledem k mandátu vlády, který skončí zhruba za rok a půl, plánuje nejen dokončit práci Heleny Langšádlové, která oznámila svou rezignaci minulý týden, ale přiblížit agendu veřejnosti.

Kandidát na ministra má podle Pekarové Adamové bohaté zkušenosti z akademické sféry a manažerské zkušenosti. Zdůraznila i jeho ekonomickou erudici, která bude „obrovskou posilou“ pro TOP 09 i kabinet. Úkolem pro Tuleju je podle Adamové dotáhnout projekty Langšádlové a prezentovat je tak, aby byla srozumitelná a dosažitelná. Novinářům to přiblížila na nedávném tématu covidu a propagaci vakcíny. První místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek pak hovořil o potřebě transferu znalostí tak, aby už se nestávalo, že české objevy realizují zahraniční firmy.

Tuleja plánuje vytvořit si kolem sebe tým spolupracovníků, sám chce být jejich „středobodem“, který bude výsledky prezentovat. „Nebudou to lidé, které bych si přivedl z Opavy, dám na doporučení z TOP 09,“ uvedl na dotaz novinářů. Sdělil také, že už v pondělí se setkal s Langšádlovou a domluvili se na spolupráci. Zmínil své kontakty z České konference rektorů.

Podpora Tuleji byla dnes při hlasování v orgánech TOP 09 podle Adamové drtivá. Reagovala tak na dotaz ohledně rozpolcenosti strany, jejíž někteří členové nejsou spokojeni s odchodem Langšádlové. Výsledky podle Adamové ukážou volby. V nich by nyní podle průzkumů neměla strana jistý vstup do Sněmovny.

Fiala předpokládá, že Tuleja bude posilou koaliční vlády

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) předpokládá, že Pavel Tuleja, kterého nominuje TOP 09 na ministra pro vědu a výzkum, bude posilou koaliční vlády. Novinářům po dnešním jednání kabinetu řekl, že ekonoma a bývalého rektora Slezské univerzity zná z akademického působení.

„Předpokládám, že to bude posila naší vlády,“ uvedl Fiala. Funkci ministra pro vědu pokládá za důležitou, ač ji někteří opoziční politici zpochybňují. „Pokud chceme být do budoucna úspěšní jako ČR, musíme být úspěšní ve vědě, výzkumu, inovacích a vzdělávání. Český systém podpory výzkumu a vědy je hodně komplikovaný a decentralizovaný, což má výhody i rizika,“ uvedl.

Před novým ministrem jsou podle Fialy důležité úkoly. „Dotažení metodiky, příprava zákona o podpoře výzkumu, pokračování v trendu efektivnějšího transferu znalostí. To vše jsou věci, na kterých je potřeba rychle pracovat dál,“ uvedl Fiala. V nejbližší době se chce s Tulejou setkat.

Do funkce by podle premiéra mohl být nástupce Heleny Langšádlové uveden v pondělí.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba
VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba

Rozhovor se senátorem Zdeňkem Hrabou. Jak se dívá na pronikání tzv. genderové ideologie do právního prostředí a do školních osnov? Jak vnímá dopady Green Dealu a jak pohlíží na svého protikandidáta Dominika Haška?

Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19
Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19

Mnozí úředníci, kteří se snažili varovat veřejnost před možnými problémy s vakcínami proti covidu-19, byli pod tlakem donuceni mlčet.

Britský soud povolil Assangeovi další odvolání proti vydání do USA
Britský soud povolil Assangeovi další odvolání proti vydání do USA

Londýnský vrchní soud mu povolil možnost dalšího odvolání proti extradici, kterou předloni nařídila britská vláda.

Jak podpořit tělo, aby neonemocnělo infekcemi dýchacích cest nebo černým kašlem, podle tradiční čínské medicíny
Jak podpořit tělo, aby neonemocnělo infekcemi dýchacích cest nebo černým kašlem, podle tradiční čínské medicíny

Jak můžeme podpořit tělo, aby podobným nemocem nepodléhalo a s onemocněním (infekcí) se lépe vypořádalo? Požádali jsme zakladatelku první školy tradiční čínské medicíny v ČR, aby nám prozradila několik rad....

Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku
Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku

V nádherných prostorách velkého sálu Trojského zámku odstartují mistři barokní hudby další ročník koncertních vystoupení projektu Procházek uměním, které založila první dáma české violy, virtuoska Jitka Hosprová.