Naďa Urbánková se snažila příšerný zážitek s otcem dlouhé roky vytěsnit ze své paměti. Přesto se ale zneužití vlastním příbuzným zarylo hluboko do její paměti a ovlivnilo to její vztahy.

Zpěvačka se narodila v Nové Pace pouze pár měsíců před začátkem druhé světové války. Její otec Emil Balabán pocházel z Podkarpatské Rusi a po první světové válce se vydal na Západ.

Nakonec se Balabán usídlil v Česku, kde se oženil a zplodil tři dcery. Kvůli nemoci byl Nadin otec v invalidním důchodu a většinu času trávil doma.

Jednoho dne se pak odehrála scéna, kterou měla zpěvačka nejspíš až do své smrti před očima. Vlastní tatínek ji totiž na půdě jejich domu sexuálně zneužil.

"Jednou mě táta vzal nahoru na půdu, kde jsme jako všichni ostatní měli seno a nějaké harampádí. Sedl si tam na židli a řekl mi: Pojď sem a posaď se na mě. A prostě mě znásilnil. Vůbec jsem tehdy nevěděla, co se děje,“ popsala zpěvačka ve své autobiografii.

„Hrozně to bolelo. Ani do tváře jsem mu neviděla, seděla jsem k němu zády. Začala jsem nejdřív plakat a pak strašně moc křičet. Tak, až se vyděsil a nechal toho. Nakonec jsem vylítla, utíkala pryč. On na mě řval, že jestli to někomu řeknu, tak mě zabije," doplnila Naďa detaily nechutného incidentu.

Že šlo o znásilnění, jí došlo až o několik let později. "Když se tenkrát na vesnici dívka vdávala, bylo jasné, že musí být panna. Ptala jsem se, co to je být panna – a ty starší a zkušenější mi to vysvětlily. Příšerně jsem se tehdy vyděsila. Došlo mi, co mi tehdy táta udělal,“ přiznala zpěvačka.

Až do svých devatenácti let se proto Urbánková mužům spíše vyhýbala a nikomu nedovolila víc než polibek či pohlazení.

Vrstevníci si tak začali šuškat, že je Naďa frigidní a nemá zájem o žádné intimnosti. "Dodnes si to pamatuji naprosto do detailů – ale to tehdy jsem byla navíc ještě zoufalá a tátu jsem začala nenávidět. Až tehdy mi totiž v celé hrůze došlo, co mi to udělal a co jsem tenkrát, ve svých devíti letech, nechápala," svěřila se hvězda ve své knize.

I přes neomluvitelný čin neuměla Urbánková svého otce nenávidět a vše mu odpustila. Nakonec Emil Balabán zemřel v roce 1948 přímo své dceři před očima na srdeční selhání.

Právě kvůli němu se Naďa rozhodla jít studovat zdravotní školu a stala se diplomovanou zdravotní sestrou. Práci se ale nakonec věnovala jen dva roky a později se dala k divadlu jako herečka, kde navíc odstartovala i svou úspěšnou kariéru zpěvačky.

Se zneužitím bohužel má zkušenost i Urbánkové jediná dcera, Jana Fabiánová. Právě ona upozornila na nechutné praktiky Jana Cimického a díky její zpovědi dostaly odvahu i další oběti známého lékaře, který stanul před soudem a hrozí mu několik let vězení natvrdo.

Zdroje: Novinky, Lidovky, CNN Prima News

Související články