Hlavní obsah

Hrady a zámky v Česku prokoukly díky stamilionovým evropským dotacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Z dotací Evropské unie se na obnovu hradů a zámků ve správě státu podařilo památkářům za uplynulých dvacet let, tedy od vstupu České republiky do společenství, získat 2,8 miliardy korun. Těchto objektů je zhruba sto, přičemž většina patří k historickým a kulturním architektonickým skvostům.

Foto: archiv NPÚ

Zrekonstruovaná vrchnostenská zahrada hradu Pernštejn na Brněnsku

Článek

Bez pomoci Unie by nebyly zdaleka v tak dobrém stavu, jak je tomu nyní. Mezi obnovenými památkami je sídlo císaře Karla IV., slavný Karlštejn na Berounsku. Zrekonstruovanou zahradu má nejpohádkovější moravský hrad Pernštejn na Brněnsku.

Obnovený je i zámek v Telči, brněnská vládní vila Stiassni, v níž přespal kubánský revolucionář Fidel Castro, a k životu se probouzí i zámek v Uherčicích na Znojemsku, který připomínal ruiny. Celkem se podařilo uskutečnit 77 často technicky mimořádně náročných projektů.

Na hranici možného…

„Evropské fondy nám přinesly možnost zásadních a rozsáhlých obnov památek. Mnohé se pozitivně proměnily a řada z nich se poprvé zpřístupnila veřejnosti. S ohledem na personální, ale i finanční kapacity Národního památkového úřadu jsme dokázali vytěžit z dotací maximum a jsme na hranici možného,“ řekla Novinkám jeho generální ředitelka Naděžda Goryczková.

Foto: archiv NPÚ

Zámecký pivovar v Telči. Vznikly v něm prostory pro novou expozici Poklady za oponou.

Zájem o památky je v Česku mimořádný. Loni ty státní navštívilo přes 4,2 milionu turistů, což je ve srovnání s rokem 2022 o deset procent návštěvníků více. Zvyšující se trend pokračuje již čtvrtým rokem. Ještě sice nebylo dosaženo návštěvnosti před pandemií koronaviru, v roce 2019 byla návštěvnost přes 5,3 milionu turistů, kasteláni ale očekávají příznivý vývoj. Památkáři využívají postupný nárůst návštěvnosti k tomu, že zvou veřejnost na méně známé objekty.

Barokní zámek v Týnci u Klatov vypiplali jako dítě. Teď ho otevírají pro veřejnost

Cestování

Majestátní Karlštejn i romantický Pernštejn

K nejslavnějším obnoveným objektům bezesporu patří Karlštejn. Patří mezi velkou pětku mezi památkami v Česku. Přesněji řečeno se loni umístil v návštěvnosti s počtem 175 tisíc turistů po zámku v Lednice u Břeclavi, hradu a zámku Český Krumlov a zámku Hluboká na čtvrtém místě.

Hrad má za sebou rozsáhlou tříletou rekonstrukci za 164 milionů korun. Obnoven je suterén jeho Císařského paláce či gotická sklepení purkrabství. Přibyly nové expozice o vzniku objektu, jeho přestavbách i vinařství. Gotický skvost má multifunkční sál a upravenou zahradu.

Foto: archiv NPÚ

S pomocí EU vzniklo návštěvnické centrum hradu Karlštejn.

Asi nejnáročnější byla obnova vrchnostenské zahrady hradu Pernštejn. Když se na něm v roce 2004 točil světově známý akční horor Van Helsing s Hughem Jackmanem, byl Pernštejn ukryt v lesích Českomoravské vrchoviny. Po někdejší noblesní zahradě ani památka.

Před zahájením její obnovy museli být povoláni dřevorubci. Na úbočí pod hradem vykáceli 500 vzrostlých stromů. Teprve poté z terénu vykoukly základy některých dávno zaniklých romantických stavbiček, kdysi krášlících zahradu. Některá torza bylo nutné vypátrat georadary.

Dnes už lze zahradou, zrekonstruovanou za 120 milionů korun, korzovat od Tureckých lázní k Čínskému pavilonu nebo k Haltýři, v němž se v potůčku uchovávaly ryby pro hradní kuchyni. Prostor je zalitý květinami. V zeleni neschází kromě exotů ani původní druhy ovocných stromů.

Zničené Uherčice se probouzejí k životu

Nový kabát má i zámek v Telči, kde loni v červenci skončily tříleté stavební práce. Vyžádaly si 241,5 milionu korun. Díky opravám v něm přibyly dvě nové návštěvnické trasy, moderní zázemí a zámek je nově otevřen celoročně.

V dříve nepřístupném zámeckém pivovaru tohoto renesančního klenotu je nyní expozice Poklady za oponou, přibližující práci restaurátorů.

Foto: archiv NPÚ

Zrekonstruovaný Rytířský sál zámku Telč

Nálepku nejzanedbanější památky ve správě státu měl kdysi rozpadající se zámek v Uherčicích na Znojemsku. Už to ale není pravda, protože má za 130 milionů korun upravené do původní podoby severní křídlo. Kdysi jeho prohlídka připomínala procházku po staveništi.

Turisté se teď mohou těšit na obnovu jeho vyhlídky z roku 1802, což je nejstarší rozhledna na Moravě.

Nejvýznamnější barokní památka severních Čech láká na tajemné katakomby i hrob světice

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám