Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Lidé

Karel III. bojující s rakovinou se vrátil k plnění veřejných povinností

Král Karel III. (Londýn, 30. dubna 2024) foto: AP

Britský král Karel III. (75) se poprvé od únorové diagnózy rakoviny vrátil k plnění svých veřejných povinností. Navštívil zdravotnické zařízení v Londýně, které se specializuje právě na léčbu tohoto onemocnění. Monarcha, kterého doprovodila královna Camilla, se usmíval a působil zdravě.
  15:11

Karel III. trpí neupřesněnou formou rakoviny a podstupuje léčbu, při níž se od února omezil na plnění povinností, které nezahrnují veřejné vystupování. Na konci března se ale například zúčastnil velikonoční bohoslužby.

O tom, že se král vrátí k plnění svých veřejných povinností, Buckinghamský palác informoval minulý týden v pátek. Podle Reuters ale zatím bude mít omezený veřejný program, aby se minimalizovala jakákoli zdravotní rizika. Například v červnu by se ale měl zúčastnit vzpomínkových akcí při příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii a také hostit japonský císařský pár na státní návštěvě.

Král Karel III. a královna Camilla (30. dubna 2024)

Také portál BBC News minulý týden napsal, že královo oznámení neznamená jeho úplný návrat k veřejnému vystupování, ale spíše pozitivní signál. „Je to zpráva opatrného optimismu, ale králova léčba, která započala v únoru, stále pokračuje a žádný termín jejího ukončení zatím oznámen nebyl,“ uvedl.

S rakovinou se léčí i další členka nejvyšších kruhů britské královské rodiny princezna Kate, manželka nástupce trůnu prince Williama. Ta po týdnech spekulací v březnu uvedla, že po lednové operaci břicha podstupuje preventivní chemoterapii.

22. března 2024

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...