Video placeholde

Bartkovský: Babiš kvůli nenávisti k Fialovi zapomíná na zavražděné Čechy a nezná naše státní symboly

V den, kdy policisté z NCOZ definitivně potvrdili, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stála ruská rozvědka GRU, se Andrej Babiš rozhodl vydat nenávistné video vůči premiéru Petru Fialovi a Ukrajině. Expremiérovi vadí, že česká iniciativa shánění dělostřeleckých granátů funguje a boduje u západních spojenců. Zapomněl už ale na to, že ve Vrběticích zavraždili také ruští agenti dva české občany. Těm nevěnoval Babiš ani hlásku, místo toho se obul do Fialy s Černochovou za poškozování státních symbolů. Ale spíš tím jen upozornil na to, že neví, jak český znak vlastně vypadá.

Největším trnem v Babišově oku je vedle samotné muniční iniciativy i mikina, ve které se Jana Černochová vyfotila s Petrem Fialovou. Na ní je dvouocasý lev držící dělostřelecký granát. To vše doprovází latinský citát „Non multi sed multa“, což znamená „Ne mnozí, ale mnoho“ a lze to interpretovat jako „Ne mnoho mužů, ale mnoho činů“. Toto heslo nosili na svých letadlech piloti 312. československé peruti RAF za druhé světové války.

Babiš ve svém nenávistném projevu, kdy Fialu označoval premiérem Ukrajiny, toto heslo samozřejmě vynechal. A stejně tak se pustil do kritiky věcí, kterým nerozumí. Heraldický symbol českého lva si spletl s českým státním znakem. Ve videu v úvodu článku jsem se tak rozhodl jeho tvrzení vyvrátit, protože jsem se na rozdíl od něj učil ve vlastivědě, jak vypadají české státní symboly, a také tuto mikinu vlastním. Ale nikoli proto, že bych byl provládní novinář, jak mě politici z ANO nálepkují, ale protože jsem ji, stejně jako Jana Černochová dostal od Josefa Bodnara. Soukromé osoby a vývojáře počítačových her, který tyto mikiny vlastním nákladem vyrobil a zadarmo je rozdal lidem, kteří pomáhají Ukrajině.

Andrej Babiš v den uzavření vyšetřování výbuchu ve Vrběticích vytáhl proruskou kartu. A to velmi silnou. Používá dezinformaci o tom, že mír byl na Ukrajině blízko, což je narativ, který ze svých slov vypustil přímo Vladimir Putin. Během jednání v roce 2022 zapomněl dodat malý fakt, že v době probíhajících jednání Ukrajinci objevili masové hroby v Buči a Ruská strana nedodržovala klid zbraní a její rakety zabíjely dál ukrajinské civilisty. Pokud by se komplikované mezinárodní politice nechtěl expremiér věnovat, pochopím to. Může se starat o „naše lidi“, na které ročně skrze důchody vynakládá česká vláda 700 miliard korun. Ale to by nesměl seřvat po návratu z dovolené své vyjednávače a zcela zablokovat debatu o důchodové reformě. Ale bořit je vždycky snazší než tvořit.