Pardubické
Zelenenoviny.cz

Dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl na Chrudimsku

30.4.2024 | Pardubický kraj

Spolek dobrovolníků se rozhodl znovu vybudovat rozbořený hrad Rabštejnek. Má k tomu k dispozici finanční podporu kraje na nákup materiálu, svůj vlastní čas a práci a kameny z rozvalin.


Před deseti lety koupili tři kamarádi od Lesů České republiky vršek kopce se zříceninou a hromadou kamení. Během let se k nim průběžně přidává na 80 lidí, kteří tráví svůj volný čas obnovou kulturní památky původně z poloviny 14. století. Významně jim dotacemi pomáhá i Pardubický kraj.

 

Pomoc od krajského úřadu

„Kraj přispěl ve čtyřech letech po sobě dotacemi na konzervaci havarijního stavu hradu celkovou částkou 360 tisíc korun a v minulém roce to byla dotace 150 tisíc na reinstalaci dveří a oken. U tohoto spolku je mimořádná jejich dobrovolnická činnost, takže dotace v podstatě využívají jen na nákup materiálu. Jen za loňský rok tu odpracovali na 1400 brigádnických hodin. Co se týká kamenů z rozvalených hradních zdí, tak ty vykřesávají ze země, kam v průběhu staletí napadaly, a dopravují je zpátky do původního umístění,“ uvedl po návštěvě Rabštejnku náměstek hejtmana, který se seznámil s hotovými etapami prací i s dalšími plány spolku.

 

Spolupráce s památkáři

Práce na Rabštejnku se hodně pohnuly právě v loňském roce. Památkáři souhlasili se zastřešením hradní budovy a osazením oken a dveří. Uskutečnil se archeologický průzkum v komoře, bylo možné vydláždit hradní místnost, vsadit trámy na její strop a vybudovat podlahu v patře, kde vznikly další dvě místnosti. Obě patra propojilo dřevěné schodiště. „S památkáři úzce spolupracujeme, zveme sem odborníky, abychom něco nezanedbali. V sezóně se tu scházíme na brigádách každý druhý víkend, letos by mělo všechno vyvrcholit. Rádi bychom uspořádali společně s obcí slavnostní otevření hradu na svatého Václava, 28. září,“ řekl jeden ze zakladatelů spolku Valesco Vít Novák. Ten velké zásluhy připisuje i své manželce, která se stará o veškerou administrativu a kromě péče o jejich pět dětí ještě stíhá pro všechny brigádníky uvařit.

 

Turistický cíl

V letošní sezóně zbývá dovybavit hradní místnost a připravit výstavu o historii hradu v půdní místnosti. Největším úkolem bude ovšem stabilizovat zdi z rozpadlé hradby a věže, které jsou dobře přístupné, ale ne zrovna bezpečné pro nepozorné návštěvníky. Hrad Rabštejnek svou polohou na úpatí Železných hor i příběhem svého znovuzrození se jistě stane příjemným cílem turistů. A stejně jako na Rychmburku, kde je přidanou hodnotou oblíbená Hradní spižírna, tady mají kousek pod hradem vyhlášený stánek s domácími cukrovinkami ZoBe dort, do kterého se sjíždějí lidé z celého okolí.

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: Pardubický kraj

Foto: tamtéž

 

 

Více informací najdete v rubrikách:



    Reklama