Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost

Chytré zbraně a roboti zabijáci: politici volají po zákazu umělé inteligence v armádě

Jakub Fišer 30.04.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí AI)

Politická reprezentace napříč Evropou a světem se pře o to, jak moc nám může vzestup umělé inteligence pomoct a jak moc nám může uškodit. Většina politiků tvrdí, že cesta AI je správná, musíme však nastavit jisté mantinely. Někteří ale rovnou volají po zákazu a malují budoucnost jako z post-apokalyptického sci-fi snímku.

Kapitoly článku

Roboti ve válce?

Ve Vídni probíhá od pondělí do úterý technologická konference zaměřená na autonomní zbraňové systémy. Na úvod vystoupil rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg, který přítomné obecenstvo zpražil svými obavami.

„Autonomní zbraňové systémy brzy zaplní světová bojiště. Již nyní to vidíme u bezpilotních letounů a výběru cílů na základě umělé inteligence,“ prohlásil ministr zahraničí a přirovnal současnou situaci k tomu, když tým Roberta J. Oppenheimera vyvinul zbraň, která dokáže ničit celé kontinenty.

Na závěr své řeči ještě připomněl osudy světů ze sci-fi filmů, řekl doslova: „Všichni známe filmy: Terminátor, Matrix a jak se jmenují. Nechceme roboty zabijáky.“

Mohlo by vás zajímat

Ať neskončíme jako ve filmu, burcují politici

Pro některé experty na vojenství je implementace umělé inteligence podobně revoluční, jako třeba vynález střelného prachu. Příznivci tvrdí, že nasazení autonomních bojových strojů může ušetřit škody na lidských životech a obecně zrychlit či zautomatizovat některé procesy uvnitř armády.

Odpůrci – jako třeba bangladéšský ministr zahraničí Hasan Mahmud – naopak tvrdí, že investice do AI by měly směřovat více do jiných segmentů, než je vojenství. Největší důraz je však kladen na to, aby rozhodování o životech lidí zůstávalo v rukou lidí, ne strojů.

„Nemůžeme zajistit dodržování mezinárodního humanitárního práva, pokud nebude existovat žádná lidská kontrola nad používáním těchto zbraní,“ uvedla na konferenci Mirjana Špoljarićová Eggerová, předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Jak jsme informovali v březnu, americká armáda již autonomní stroje plánuje do válečných konfliktů postupně nasazovat. Aktuálně probíhá testování v „bojových podmínkách“, přičemž ostrého nasazení bychom se mohli dočkat mezi roky 2030–2040.

Zdroj: The Register, SXSW 2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud