Nový čínský robot s umělou inteligencí je rychlý a přesný. Má být efektivnější než běžný muž

Ačkoli se zdá, že každý týden se objeví další humanoidní robot, ještě jsme neviděli žádného, který by se pohyboval tak rychle a přesně jako model, který právě uvedla na trh čínská společnost Astribot, píše portál NewAtlas.

Z dnešního videa předvádějícího schopnosti bota s umělou inteligencí známého jako S1 od poměrně neznámé dceřiné společnosti Stardust Intelligence se sídlem v Sen-čenu v Číně s názvem Astribot nám skutečně běhal mráz po zádech. Je rychlý. Je přesný. A nepodobá se ničemu, co jsme dosud viděli.

Podle Astribotu dokáže humanoid vykonávat pohyby maximální rychlostí 10 metrů za sekundu a zvládne nosnost 10 kg na ruku. Skutečnost, že podle webových stránek dospělý muž nedosahuje ani těchto, ani dalších metrik Astribotu, by neměla být vůbec důvodem k obavám. Tato rychlost, jak ukazuje video, je dostatečná na to, aby vytáhl ubrus zpod hromady sklenic na víno, aniž by se rozbil o zem.

Bot je však nejen rychlý, ale také neuvěřitelně přesný a zvládne vše od otevírání a nalévání vína přes jemné oholení okurky, obracení sendviče na pánvi až po psaní kaligrafie. Video také ukazuje, že robot velmi dobře napodobuje lidské pohyby, což znamená, že by se měl dobře učit.

Prozatím můžeme z webových stránek společnosti Astribot vyčíst, že společnost byla založena v roce 2022 v Šen-čenu, že vývoj robota trval přibližně rok a že se očekává, že bude komerčně dostupný ještě letos. Na stránkách je také uvedeno, že mateřskou společnost Stardust Intelligence založil Lai Jie, který také spolupracoval s laboratoří Tencent Robotics Laboratory, Baidu a Hongkongskou polytechnickou univerzitou.

Zdroj: NewAtlas