V předvečer výročí 20 let v EU se významné budovy napříč Českem rozsvítí modrou barvou

V poslední dubnový den se řada českých měst a obcí připojí k oslavám 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie nasvícením významných budov a památek do evropské modré barvy. Modře se v úterý v podvečer rozsvítí například Památník Tomáše Bati ve Zlíně, brněnský hrad Špilberk nebo Žižkovská věž v Praze.

Do oslav dvou dekád členství Česka v EU se díky iniciativě Tvoříme Evropu pod záštitou Úřadu vlády ČR zapojí na čtyřicet různých subjektů z celé republiky. Patří mezi ně například Pražský hrad, Moravské divadlo v Olomouci, ostravská radniční věž nebo vybrané budovy ministerstev. Samotné sídlo vlády ve Strakově akademii se zahalí do modré barvy kromě úterního večera navíc i v den výročí 1. května. Po oba dny bude nasvíceno vždy od 20 hodin do půlnoci.

Modré nasvícení budov v Praze pomyslně odstartuje navazující celodenní program oslav 20. výročí s názvem Zažijte Evropu. Oslavy proběhnou ve středu 1. května na Střeleckém ostrově, Národní třídě a v okolí. O programu výročního dne jsme psali více zde.

Nasvícením významných budov vyjadřují česká města a územní samosprávy nejen podporu českého členství v EU, ale i sounáležitost s evropskými hodnotami a naši aktivní roli v rámci evropského společenství.

Sdílet tento příspěvek