Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Před 20 lety začaly české nekonečné seriály. Rodinná pouta slaví
Herci seriálu Rodinná pouta

ZAJÍMAVOSTI V roce 2004 Prima vysílala premiérový díl nekonečného seriálu, který inspiroval konkurenční Novu. Rodinná pouta slaví 20 let a byly fenomén.

Seriál Rodinná pouta, později přejmenovaný na Velmi křehké vztahy (Vékávéčka), slaví 20 let. Pro Primu, která poprvé zkusila vyrábět nekonečný český seriál v ateliérech, to byla velká premiéra. Diváci televizní novinku přijali a dívali se na ni dva dny v týdnu. Dosahovala vysokých čísel sledovanosti.

Tehdejší vedení Primy oslovilo několik tvůrců, aby vytvořili návrh na nový český seriál. Cílem bylo, aby byl pro celou rodinu a vysílal se dva dny v týdnu. Jako vítězové vyšla tehdy osmadvacetiletá dvojčata – scenáristky Kateřina a Jitka Bártů, informovala k výročí televize Prima.

„Pro nás to byla tenkrát výzva. Byly jsme mladé a nic nebylo nemožné. Nezalekly jsme se a šly do toho,“ vzpomíná na začátky Kateřina Bártů, která psala všechny díly se svou sestrou Jitkou. Nic jiného tenkrát nedělaly, na nic jiného nebyl čas.

Rodinná pouta byla seriálem, ve kterém se sešlo mnoho mladých herců a neznámých tváří, které dnes považujeme za stálici české televizní tvorby. Seriálovou znělku složil skladatel Karel Svoboda.

Hlavní tváří Rodinných pout byla „drsná“ Dana Morávková

„Tenkrát jsem šla na konkurz a sešla se tam s Romanem Štolpou, krásně jsme si sedli a tvůrcům jsme se asi líbili a obsadili nás. Hráli jsme pak manžele. Splnil se mi sen, a vůbec jsem nedoufala v to, že to bude tak dlouhý a oblíbený seriál,“ vzpomíná na začátky Dana Morávková. Pět let hrála drsnou podnikatelku Andreu Rubešovou.

Rodinná pouta byla seriálem, který vyprávěl příběhy rodiny Rubešových. Členové rodiny byli spolu v dobrém i zlém, měli zázemí a kořeny. Ale někdy rodinné vazby a vztahy pohlcují své členy, které to může zničit.

Scenáristky i produkce oslovovala neznámé herce

My jsme to měli tak, že nikdo nevěděl, do čeho jde. Byla tu tradice seriálů o třinácti dílech, a nikdo si vůbec neuměl představit, jak by dlouhodobý projekt měl vypadat. Oslovovaly jsme neznámé herce, všichni byli mladí a nadšení,“ popisuje Kateřina Bártů

„Vždy jsme připravily seriál na rok, to bylo kolem 100 dílů, a pak se vždy jednalo o dalším pokračování. Nakonec jsme po šesti letech řekly, že v nejlepším se má přestat, a seriál po 550 dílech skončil. Všechno se potkalo ve správnou chvíli. Námět, načasování… Studovaly jsme v Americe a měly odvahu a důvěru televize. Zariskovaly jsme a společně něco vytvořili – a vyplatilo se, protože i po těch dvaceti letech si to všichni pamatují,“ uzavírá Kateřina Bártů.

Nekonečný seriál potřebuje mnoho vedlejších rolí

Zatímco v současnosti už české televize vědí, jak natáčet nekonečný seriál, v roce 2004 to věděl málokdo. Rodinná pouta měla sedm sérií a 550 dílů.

Třeba Jan Kačer šel do seriálu s tím, že jeho postavu nechají tvůrci po čase zemřít. Tvůrci to vyřešili tak, že ho nechali upadnout do kómatu. Seriál byl ale natolik úspěšný, že Jan Kačer požádal o návrat.

V seriálu hrálo ve vedlejších rolích mnoho tehdy neznámých herců, pro které to byla příležitost budovat si povědomí u diváků. Avšak kvůli atraktivnosti do příběhu zasáhly i tehdy už velmi známé televizní tváře. Mnohé z nich už nežijí. Jmenujme třeba ikony jako Jiřina Jirásková, Hana Zagorová, Eva Pilarová, Yvonne Přenosilová, Juraj Jakubisko, Marián Labuda, Vladimír Čech.

Nova reagovala Ordinací a Ulicí

Úspěchu u diváků si všimla konkurenční Nova, která vyvinula své dvě novinky. Nejprve Ordinaci v růžové zahradě a poté Ulici.

S oběma seriály nakonec byla úspěšná natolik, že předstihla Primu. Oba seriály se tak staly dominantním programem pro prime time Novy a také výkladní skříní televize.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama