Přihlášení

Úroveň argumentace zvolených klesá, nejen při obhajobě stavby haly

30. 4. 2024 | Michaela Šťastná | Diskuze (1) | Vaše názory

Písecké pranýřování našimi radními pokračuje, činí tak veřejně, různými komentáři, snad ve snaze zachovat si přízeň u některých komunit, třeba komunity sportovců. Sportovcům je výměnou za sdílení obsahu komentářů udělena výhoda v podobě schválení dlouhodobého pronájmu pozemků pod obloukovou halou, za cenu, která je v rozporu s cenovou mapou města. Podle starosty si tím, že město poruší svá vlastní pravidla u pronájmu pozemků v centru města, získají u sportovců podporu, takzvaně mu „půjdou na ruku“.

   Jak starosta, tak místostarosta města, současní autoři komentářů, byli v minulosti zvolenými členy zastupitelstva, stejně jako Ing. Horák, který svůj názor nedávno přišel vyprávět na zasedání zastupitelstva. Všichni se nyní svorně bijí za prosazení záměru stavby haly u divadla.

 

   Ovšem v době, kdy byli zastupiteli se v podstatě vůbec nebili za stavbu všesportovní haly v kasárnách. Nikde nezveřejňovali svoje příspěvky, kde by jmenovali a označovali konkrétní osoby (firmy, lobbisty), tedy ty, díky jejichž působení byl změněn nejen prostor kasáren, ale také záměr stavby bazénu a haly v kasárnách.

   Nejen tito bývalí (současní) zastupitelé se podíleli na „Hostině v kasárnách“ pro vybranou společnost. A je jedno zda tak činili aktivně nebo pasivně. Kasárna se podle slov Ing. Horáka stala developerskou záležitostí, sportovci s halou byli již podruhé odsunuti někam do pozadí. A tajné plánovaní projektu haly u divadla? To je tak akorát pod stůl odhozená ohryzaná kost z hostiny, která se pořádá v kasárnách.

   Tito zastupitelé nejenže mlčeli při projektování kasáren, ale následně zvedli ruku pro změnu územního plánu v kasárnách, čímž zabránili stavbě sportoviště v kasárnách. Ono bylo totiž podle územního plánu možné začít stavbu sportovního areálu v podstatě i bez nového projektu celých kasáren, územní plán tyto stavby umožňoval už v roce 2018, tedy v době, kdy byli zvoleni. Stačilo jedno usnesení zastupitelů o schválení stavby podle některého z projektů a hala se mohla stavět! A co udělali tito zastupitelé pro prosazení stavby haly, která by skutečně odpovídala potřebám sportovců a zdobila město? Nic!

   Dneska jsou tito zastupitelé ve vedení města a snaží se prosadit to nejmizernější řešení stavby nové sportovní haly ve městě okresního formátu. Používají se k tomu všelijaké praktiky, některé zcela nové, některé již dávno prověřené politickou scénou města v letech minulých.

 

   Za všechny komentáře různě vyřčené na různých akcích sportovců uvedu ty napsané do veřejného prostoru. Starosta města dokonce obviňuje občana z prodražení akce nové haly, nevídáno.

Sportovní hala (č. 2241442) (web města)

Dobrý den,

v případě sportovní haly probíhá územní řízení. Na rozdíl od jiných staveb zde žádný z přímých sousedů nevznesl žádné námitky a připomínky. Do řízení se však jaké účastník přihlásil pan Jiří Černý z politického uskupení Písek srdcem a rozumem. Ten činí obstrukce, vznáší námitky, mimo jiné namítá podjatost úřadu. Toto jednání samozřejmě celý proces významným způsobem zdržuje. Pro mne osobně je takovéto jednání zastupitele těžko pochopitelné. Správní řízení bude dále probíhat v souladu s příslušnými právními předpisy a záleží pouze na shora uvedeném zastupiteli, jaké další kroky bude v této věci činit.

JUDr. Ing. Michal Čapek, starosta

     Ze zápisu RM:

37) Dodatek ke smlouvě na projektovou dokumentaci a související služby se společností INTAR a. s. na akci „Stavba nové sportovní haly v areálu TJ Sokol Písek a ZŠ J. K. Tyla v Písku“

Uvedl starosta – vzhledem k prodlužování termínu propadla některá povolení a je třeba obnovit stanoviska. Kvůli blokování zastupitele Bc Černého, který podal proti stavbě haly námitku, se akce prodraží. Nyní čekáme na rozhodnutí kraje k odvolání Bc. Černého. V letošním roce bychom chtěli soutěžit.

J. Soumar – zastupitelé většinou hlasů stavbu sportovní haly podpořili, doufá, že se halu podaří v příštím roce realizovat.

Usnesení č. 253/24

Rada města schvaluje dodatek č. 1 ke smlouvě o dílo projektová dokumentace a související služby uzavřené mezi městem Písek a společností INTAR a. s. IČO 255 94 443, se sídlem Bezručova 81/17a, 602 00 Brno na akci „Stavba nové sportovní haly v areálu TJ Sokol Písek a ZŠ J. K. Tyla v Písku“.

Hlasování č. 7 pro: 9 proti: 0 zdržel se: 0

   Z materiálů a zápisu RM:

Důvodová zpráva:

Tělocvičná jednota Sokol Písek má uzavřenou smlouvu o nájmu, mimo jiné, i na pozemek parc.č.st. 6168 k.ú. Písek o výměře 1238 m2. Jedná se o pozemek pod obloukovou halou, jehož nájem byl sjednán na dobu 15 let a v loňském roce byl prodloužen o jeden rok, do 30.06.2024. TJ Sokol Písek žádá o prodloužení pronájmu pozemku o dvacet let, tj. Do 30.06.2044, aby mohla žádat o dotace na udržování a rekonstrukci obloukové haly. Nájemné je hrazeno za všechny pozemky ve výši 200 Kč ročně. Záměr pronájmu byl zveřejněn k připomínkám občanům – bez připomínek. TJ Sokol Písek nemá dluh vůči městu Písek.

   Zápis:

f) TJ Sokol Písek – žádost o prodloužení pronájmu pozemku parc. č. st. 6168 k. ú. Písek

Uvedl starosta – navrhuje prodloužit pronájem za stejných podmínek.

J. Soumar – cena za nájem neodpovídá cenové mapě.

R. Mikušiak a Ing. Chalupa se obávají, že dlouhodobý pronájem nám znemožní cokoli v lokalitě realizovat.

Starosta – Sokol potřebuje kvůli žádostem o dotace a provozování a údržbě haly mít dlouhodobý pronájem pozemku, vyjdeme mu vstříc a on nám podpoří aktivity, které město koná ve prospěch sportu.

JUDr. Průša – dotazuje se, zda byl zveřejněn záměr?

J. Soumar – záměr byl zveřejněn, nepřišla žádná připomínka.

JUDr. Průša – pronájem podpoří, odchylku od ceny obvyklé lze zdůvodnit. TJ Sokol je veřejně prospěšná nezisková organizace, která dlouhodobě spolupracuje s městem a pečuje o duševní i zdravotní vývoj mládeže.

Usnesení č. 216/24

Rada města Písku po projednání schvaluje prodloužení pronájmu pozemku parc. č. st. 6168 o výměře 1238 m2 k. ú. Písek, na kterém se nachází stavba obloukové haly, na dobu určitou do 30.06.2044 pro Tělocvičnou jednotu Sokol Písek, IČO 48256943, se sídlem Písek, Tyršova 395/3. Rada města pověřuje starostu podpisem dodatku č. 6 ke smlouvě o nájmu pozemku

 

   Panečku, takhle se to dělá, metodám se meze nekladou (zápis neobsahuje vše vyřčené). Momentálně jde o sportovce a halu a reakci zvolených. Pozor, jinde se stejně poklesle přistupuje k obyvatelům ulic, kde se také prosazují akce města a hlasy obyvatel jsou na překážku realizaci. Příště se může stát terčem našich zvolených kdokoliv z nás, resp. z vás.

 

P.S. Je na místě se zeptat, jak se sami sportovci projevují mimo diskuze na sítích nebo schůzích. Kde byli sportovci přítomni jednání zastupitelů při rozhodování o zrušení stavby haly pod lesárnou, při zrušení stavby v kasárnách, kdy přišli se zastupiteli komunikovat? Oni nejsou nečiní, třeba když se navrhují dotace na sport. Někteří si chodí diskutovat na radnici (a copak se splnilo z toho, co vám tam naslibovali zvolení v uplynulých letech?). Ale když se rozhoduje o zásadních změnách, sportovci nejsou vidět a slyšet. Roky se potloukají z tělocvičny do tělocvičny, chodí sporadicky za „někým“ na radnici, vyjednají si tak akorát dotace u komise, ale aby se zasadili o stavbu pořádné haly? Roztříštěnost jednání jednotlivých klubů jen nahrává tomu, aby se dál sportovci potloukali městem po tělocvičnách, dál zabírali parkovací místa na sídlištích. Jednou stranou by se mi chtělo říct – dobře vám tak, tahejte se po městě i s dětma sem tam několikrát týdně – na druhou stranu si dovedu představit tu sílu jejich hlasů – pokud by se všichni sportovci využívající halu, bez rozdílu věku a druhu spor. odvětví, spojili k prosazení stavby pořádného sportoviště na jednom místě! Nechovejte se sobecky (příklad: náš sport bude mít místo u divadla, na Šobrovce, v kempu … ostatní mi nezajímají), zachovejte se sportovně a napište, vyslovte se, proč jste spokojení s těmi pohozenými drobky? V mnoha případech reprezentujete město, nezasloužíte si pořádnou všesportovní halu včetně potřebného zázemí?

 

https://www.mesto-pisek.cz/assets/File.ashx?id_org=12075&id_dokumenty=42109

https://www.mesto-pisek.cz/assets/File.ashx?id_org=12075&id_dokumenty=50527

https://www.mesto-pisek.cz/assets/File.ashx?id_org=12075&id_dokumenty=26972

 

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

1. 5. 2024 (23:19)  –  Bc. Ladislav Douša, DiS.

0
0

Roztříštěnost organizovaného sportu se vine od nejvyšších pater (několik organizací sdružuje různé svazy) až k těm nejnižším. Těžko chtít, aby se to zrovna v okresním městě změnilo.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.