Jak bezpečně pálit čarodějnice? Určitě ne v blízkosti lesa nebo tam, kde je suchá tráva

Mluvčí hasičů Kavka hovořil o bezpečném pálení čarodějnic (zdroj: ČT24)

Kvůli teplému a větrnému počasí stoupá nebezpeční požárů. Zapalovat ohně při tradičním pálení čarodějnic je možné, ale lidé musí sledovat vyhlášky krajů, radí vrchní komisař a mluvčí hasičů Martin Kavka. Určitě nelze zapalovat ohně padesát metrů od lesa nebo v místech, kde je suchá tráva. Pokud ale bude pálení čarodějnic organizované například radnicí, konat se může. Na bezpečnost pak dohlížejí dobrovolní hasiči.

„Je dobré sledovat vyhlášky i nařízení krajů, které je vydávají právě s ohledem na aktuální situaci,“ doporučil Kavka s tím, že každý region řeší situaci jinak. Například Středočeský kraj a Praha omezí zapalování ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Upozornil také na to, že ohlášení ohňů přes Evidenci pálení tím pádem automaticky neznamená povolení k pálení.

„Hasičský záchranný sbor ČR nepovoluje ani nezakazuje pálení čarodějnic,“ řekl s tím, že pro občany je vždy směrodatné stanovisko krajských a místních úřadů.

Pořadatelé velkých akcí mohou pálit čarodějnice jen za dodržení protipožárních opatření, pod dohledem hasičů a pouze v případě, že se akce nekoná na místě se zvýšeným nebezpečím požáru. Například v Praze na Ladronce budou po dobu konání akce přítomní hasiči ze záchranného sboru Lysolaje, na čarodějnice v pražských Kbelích budou dozorovat hasiči Praha Kbely.

„V mnoha obcích ty akce pořádají hasiči, případně veřejná instituce jako obec. Je tam nějaký dozor, takže se tam ty čarodějnice pořádat mohou,“ vysvětlila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

What the fact? – Jak vznikly čarodějnické procesy? (zdroj: ČT)

Někde pálení čarodějnic odkládají, jinde mění program

Pořadatelé v některých obcích ve Středočeském kraji odkládají pálení čarodějnic na pozdější dny. V Českém Brodě se filipojakubského ohně vzdát nechtějí, a tak konání akce posunuli přesně o týden. „Bylo to na doporučení hasičů záchranného sboru a my jsme neměli problém to odsunout,“ vysvětluje mluvčí města Martina Vlastníková. O jiném termínu jedná i obec Tochovice. „Chceme to posunout, až opadne mimořádná situace. V minulosti jsme to přesouvali na svatého Jana, teď asi hned jak to půjde,“ říká starosta obce Radek Walter.

Hasiči z městysu Jince chtějí místním akci vynahradit v sobotu 4. května, jak informují na sociální síti. Oslavy odsunou i Všestary u Říčan. Jak stojí na stránkách obce, náhradní termín pro pálení ohně určí Všestary až po skončení zákazu pálení. Náhradní termín pro zapálení ohně plánuje upřesnit i obec Jarpice.

Události: Pálení čarodějnic (zdroj: ČT24)

Někteří pořadatelé se místo odsouvání akce rozhodli změnit program. Například v Kounicích budou promítat film. „Možnost pálení jsme znovu projednali s Krajským úřadem Středočeského kraje, ale v Kounicích, bohužel, z důvodu blízkosti lesa a suché trávy na stráních nesmíme zapálit oheň,“ píše starostka Miroslava Sochorová na stránkách obce.

Zapalovat oheň nebudou ani v Úvalech u Prahy. Zbytek programu, jako tradiční stezka pro děti s úkoly nebo hudební vystoupení, se tam ale odehraje beze změny. Program bez pálení ohně ponechají i Statenice nebo Čáslav.

Národní park České Švýcarsko omezil vstup turistů do lesa v nočních hodinách, aby předešel vzniku požárů v souvislosti s ilegálním nocováním a rozděláváním ohňů na území parku.

Naopak v Horním Tanvaldu se lidé na tradiční pálení čarodějnic těšit mohou. „Přišlo nám to oficiálně, že pokud dodržíme veškeré podmínky, tak pálit můžeme. Lesní porost má být ve vzdálenosti minimálně padesát metrů, což my splňujeme,“ uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů z Horního Tanvaldu Karel Bukvic.

Plánovaný oheň bude nakonec i v Brně, i když za přísnějších podmínek. „Je to už desátým rokem, co tady čarodějnice pořádáme. Je to nejmenší vatra, co jsme kdy dělali. Zvýšili jsme bezpečnostní opatření, to znamená, že u stánku máme jeden hasičák, pak několik dalších je v terénu,“ vysvětlil starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan (SOCDEM).

Pokud i přes všechna opatření vypukne požár, je nutné pamatovat na to, že i kvůli silnějšímu větru se mohou plameny velmi rychle rozšířit. Vzplanout může například porost, uskladněné dřevo nebo kůlna. Zásadní je proto vzdálenost ohně od hořlavých materiálů.

V blízkosti každého ohniště by měla být připravená hadice, hasicí přístroj, případně alespoň kbelíky s vodou a pískem. Důležité je také vědět, co dělat, když od ohně vzplane oblečení, které má člověk na sobě. „Ideální je, když si postižená osoba lehne na zem a začne v uvozovkách válet sudy. Na osobu můžeme třeba hodit deku nebo oblečení, které máme po ruce, případně ji polévat vodou,“ popsala mluvčí HZS Libereckého kraje Jaroslava Benešová.

Výstraha platí do pátku

Výstrahu na riziko vzniku a šíření požárů kvůli vysokým teplotám meteorologové rozšířili o nebezpečí spojené se silným větrem. Platí do pátku na většině území Česka s výjimkou východu a jihozápadu. „Zejména na Českomoravské vrchovině, v severovýchodní polovině Středočeského kraje a v oblasti Frýdlantského výběžku může vítr v nadcházejících hodinách dosahovat rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině, někde bude hodně foukat i ve čtvrtek,“ varoval Český hydrometeorologický ústav.

Úterní nejvyšší teploty v Česku se budou pohybovat od 17 do 22 stupňů, ale kvůli větru bude podle meteorologů pocitová teplota zhruba o tři až pět stupňů nižší. Ve středu a ve čtvrtek má být až 24, případně 25 stupňů. V pátek by mělo už být méně, maximálně 22 stupňů a měly by se na většině území objevit přeháňky.