Huawei kašle na americké sankce. Nový model Pura 70 se může pochlubit dalším 7nm čipem vyrobeným společností SMIC uprostřed všech amerických zákazů

Huawei
Zdroj: Huawei / Model Huawei Pura 70 Ultra

Společnost Huawei představila řadu Pura 70 jako nástupce Kirinů 9000. Nový čip byl testován jak v benchmarcích, tak při reálném pracovním zatížení a vedl si nad očekávání dobře, bez přehřívání.

Nový čip je rozpoznán jako Kirin 9010, který je podle TechInsights vyráběn na procesní technolgii druhé generace 7nm třídy společnosti SMIC, který je také označován jako N+2. Pozoruhodné je, že se jedná o stejnou procesní technologii, na které je postaven předchůdce Kirin 9000s.

Huawei zlepšuje svůj dodavatelský řetězec čipů s vlastními výrobci

Pro ty, kteří neznají SMIC, je to největší čínský smluvní výrobce čipů, stejně jako TSMC, pro globální trh. Na základě omezených dodávek zařízení řady Pura 70 se očekává, že výrobní kapacita nového čipu Kirin je pravděpodobně stále omezená. Nový vlajkový model s nástupnickým čipem je však známkou toho, že Huawei pomalu řeší úzká místa ve svém dodavatelském řetězci čipů uprostřed všech amerických sankcí pomocí vlastních alternativ k zahraničním komponentům. Jak se však společnosti SMIC daří vyrábět čipy bez přístupu k zámořským nástrojům a technologiím, je stále zahaleno tajemstvím.

Podle zpráv se nový čip Kirin 9010 může pochlubit podobným seskupením jader jako jeho předchůdce – „ultravýkonným“ jádrem TaiShan Prime, třemi jádry TaiShan mid a čtyřmi jádry Arm Cortex-A510 zaměřenými na efektivitu.

Nástupce ve skutečnosti pracuje s ultravýkonným jádrem na nižším taktu 2,3 GHz ve srovnání s 2,62 GHz u Kirinu 9000s. Je vybaven grafickým procesorem Maleoon 910. Kirin 9010 lze také považovat za variantu Kirinu 9000s, která má ve srovnání s předchůdcem vyšší výtěžnost.

Nicméně se zdá, že Kirin 9010 má lepší výpočetní výkon i přes nižší taktovací frekvenci výkonného jádra. V testech GeekBench dosáhl nový čip v jednojádrovém testu 1440 bodů a ve vícejádrovém 4436 bodů. Pro srovnání, Kirin 9000s dosáhl v příslušných testech 1350 a 4200 bodů.

Samozřejmě oproti konkurenci v podobě Qualcommu, případně MediaTeku je společnost Huawei se společností SMIC stále pozadu. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že po nástupu amerických sankcí řada amerických expertů ujišťovala veřejnost, že si vlastní procesory společnost Huawei nebude moci opatřit dříve než v roce 2027.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: tomshardware.com

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hodnocení: 4

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *