Podaří li se vám na zahradě vypěstovat nebývalou úrodu plodů mišpule, budete uvažovat, jak s nimi co nejlépe naložit. I když můžeme toto ovoce konzumovat i v syrovém stavu, konzistence jeho dužiny přímo vybízí k výrobě marmelády, povidel a mnoho dalších chutných výrobků…
Mišpule (Mespilus) je jednou z nejstarších kulturních rostlin, jejíž původ leží v Asii a v Evropě, přičemž na obou kontinentech se pravděpodobně pěstovala ještě před začátkem našeho letopočtu. Jde o ovocný strom s plody, které ve zralém stavu nabízí výjimečnou, mírně hruškovitou chuť. V Řecku byl tento strom považován za symbol plodnosti a lásky.
Plody mišpule jsou v závislosti na odrůdě malé, kulovité nebo hruškovité malvice, žlutohnědé až červenohnědé barvy, evokující malá jablka. Slupka mišpulí je hladká a lesklá. Dnes však existuje již tolik druhů, že se od sebe plody každého druhu mohou výrazně lišit jak tvarem, tak velikostí a chutí. Navíc se některé odrůdy více hodí pro přímou konzumaci, zatímco jiné spíše pro tepelnou úpravu…
V každém případě platí, že plody mišpule jsou zralé až poté, co projdou mrazem a změknou, tedy tzv. zhniličkují. Ve zralém stavu má dužina – v syrovém stavu jediná jedlá část plodu – příjemnou nasládlou chuť a téměř kašovitou konzistenci.
Plody mišpule jsou jak chutné, tak zdraví prospěšné. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, B2, K, antioxidanty a kyselinu jablečnou. Asi 70% pak tvoří voda a 10% fruktóza.
Recepty z mišpule
Plody mišpule obsahují velké množství pektinů a snadno rosolovatí – velmi podobně jako jablka. Hodí se tedy hned na celou řadu chutných receptů. Prakticky by se dalo říci, že to, jakou formu úpravy používáte u jablek, lze uplatnit i na mišpule.
Dříve se z plodů tohoto velice oblíbeného (a ještě nedávno málem zapomenutého) ovocného stromu vyráběl také sirup proti průjmu, který má díky vysokému obsahu tříslovin stahující účinek.
Můžete je zavařit jako kompot, vyrobit z nich různá povidla, marmelády, pasty, šťávu, džus nebo třeba i likér a víno. V případě mišpulí se fantazii skutečně meze nekladou. Skvěle chutnají společně s jablky, jeřabinami, hruškami, šípky, dřínky nebo borůvkami.
Mišpulová marmeláda
Pokud se s tímto ovocem a možnostmi jeho zpracování teprve seznamujete, je nejlepší volbou vyrobit si z něj domácí marmeládu. Výhodou mišpulové marmelády je kromě příjemné chuti dlouhá doba skladovatelnosti. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto možnost, připravte si suroviny v tomto poměru:
- 1 kg mišpulí
- 0,5 kg cukru
- citronovou šťávu
Postup:
- mišpule umyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky a vypeckujte
- takto připravené plody vložte do velkého hrnce, přidejte čerstvou šťávu z jednoho citronu a přisypte polovinou připraveného cukru
- jakmile se směs začne vařit, přidejte zbytek cukru
- při občasném míchání nechte marmeládu vařit tak dlouho, dokud nezhoustne
Ještě před uvedením směsi k bodu varu můžete pro zvýraznění chuti přidat vhodné koření, například skořici nebo hřebíček. Hotovou směsí naplňte vysterilizované zavařovací sklenice a nechte je na den stát dnem vzhůru.
Povidla z mišpule
Pokud se úroda mišpulí opravdu vydařila, vyplatí se vyzkoušet výrobu vlastních povidel. Zralé plody zbavíte stopky a kalichu a následně je rozmačkáte. Poté je vložíte do hrnce se silným dnem, podlijete trochou vody a mírně povaříte.
V dalším kroku je propasírujete, nebo, chcete li, rozmixujete i se slupkou a semeny. Vzniklou hmotu pak na mírném ohni odpařujete, dokud nezíská konzistenci hustých povidel. Hotová povidla nalijte do připravených sklenic. Ty nechte otevřené, dokud povidla nezchladnou a nevytvoří se na jejich povrchu slabá krusta.