Menu
Přihlásit se

Radoslaw Sikorski, polský ministr zahraničí, měl v Sejmu projev o polské zahraniční politice nové polské vlády. Většinu času se soustředil na kritiku čehokoli, co udělala předešlá vláda dnešní opozice.

Jaromír Piskoř Jaromír Piskoř
Publikováno 30/04/2024
Doba čtení 3 min.
R. Sikorski, Ilustrační foto, Zdroj: Shutterstock.com

Padaly bonmoty a tvrzení, že došlo ke: zhoršení vztahů se sousedy a významnými partnery – Německo, Francie, Česká republika, a do jisté míry dokonce i s Ukrajinou, navzdory klíčové roli, kterou Polsko hraje při poskytování pomoci této zemi. Politika PiS vedla podle něj vůči evropské politice: k negativním činům: blokování, vetování, lámání případně ignorování práva EU.

Sikorski při kritice předešlých vlád sám definoval onu hlavní linii změny, která podle něj vychází: „ze špatného chápání suverenity. Suverenita je velmi cenná hodnota, zejména pro národy, které o ni – stejně jako Poláci – po léta přicházely. Ale naši předchůdci viděli útoky na suverenitu všude. Její obrana měla vyčerpat agendu zahraniční politiky. Omezení suverenity je velmi vážná věc, jak dobře víme z naší historie. Kdysi jsme měli ústavu zachovanou v originále v archivu Sejmu, jejíž text osobně opravil Josif Stalin. Kdybychom se tehdy pokusili opustit východní blok, mohl by nás postihnout stejný osud jako postihl Maďary v roce 1956. Britští eurofobové ale něco dokázali. Můžete klidně opustit EU a nikdo vás nebude silou držet. To je ten nejlepší důkaz, že národní státy v Unii jsou suverénní. Evropská unie je společenství, ve kterém členové dobrovolně spojují aspekty suverenity za účelem větších výhod. Ale ji neztrácejí. To není spiknutí elit, ale výhodná dohoda.“

Otočení polského kormidla bylo stvrzeno oficiálně ale až slovy: „Jako země pak budeme čelit dilematu: zda souhlasit s reformou základních smluv, kde možná budeme muset přijmout kompromisy, zda uzavřít cestu ke členství pro naše východní a jižní sousedy, jejichž přistoupení je pro nás výhodné. Nejkontroverznější částí reformy bude možný odklon od jednomyslnosti a navrhované změny v systému hlasování.“

Parlamentní zpravodaj EP Daniel Freund (Zelení/EFA, DE) při projednávání návrhu na změnu Smluv se vyjádřil podobně: „Přinesou nezbytná vylepšení, aby byla Evropská unie připravena na další kolo rozšiřování. Národní veta jsou pro Evropu bezpečnostním rizikem. Musíme je ukončit.“ Návrhy na změnu Smluv, byly schváleny 305 hlasy (276 bylo proti a 29 se zdrželo hlasování).

Ztráta polské suverenity?

Na slova o nutnosti kompromisu kolem změn základních Smluv zvedla ze židle k pultu dokonce i předsedu PiS Kaczyńského. Prohlásil, že navrhované změny Smluv povedou ke ztrátě polské suverenity v oblastech ochrany hranic, bezpečnosti země, zahraniční politiky a suverenity v oblasti daní. Polsko by se podle něj stalo státem, ve kterém by žili Poláci, ale řízeno by bylo zvenčí. Poukázal také na problém návrhu na změny dělených kompetencí, kdy EU podle navrhovaných změn například bude moci Polsku kompetence v některé oblasti zcela odebrat a například Německu je zachovat. Podle Kaczyńského nechce Západ připustit, aby Polsko, které vstupovalo do EU jako třetiligový manšaft, postoupilo do druhé či dnes možná do první ligy. Kaczyński nehodlá boj o polskou suverenitu vzdávat, bude bojovat a bude se stavět proti přijetí pro Polsko nevýhodných kompromisů.

Sikorski, který nevyloučil chuť být novým evropským komisařem, tak trochu záměrně pootočil předvolební debatu před evropskými volbami v Polsku od migračních témat ke složitěji pochopitelné ztrátě části suverenity výměnou za evropské dobro diktované starými evropskými zeměmi a hlavně Německem. Vrací se nám také debata, kterou jsme zažili v roce 2009 kolem Lisabonské smlouvy. Polská opozice bude svolávat voliče pod prapor patriotů. V zemích českých je naopak sebrání kompetencí českým politikům bráno mnohými jako pozitivní cesta. Nemáme už na Hradě Václava Klause, který by navrhované změny „traktátů“ alespoň poslal k Ústavnímu soudu. Že by český premiér Petr Fiala bouchl v Bruselu pěstí do stolu čekat nemůžeme. Změny smluv ale neprošly nějak moc výraznou většinou. Co tedy můžeme, je volit v evropských volbách české politiky, kteří alespoň pomohou prosadit v novém Evropském parlamentu vyškrtnutí těch největších zvěrstev, která tam Frans Timmermans a jemu podobní zakomponovali.

Čtěte také: Prezident Duda chce v Polsku atomové zbraně Poláci už před rokem Rakušanovi vysvětlovali, že se ohledně migračního paktu plete. Marně. Vnitřní nepřítel, největší nepřítel

Komentáře (4)

  1. Německá policie provedla rozsáhlou razii proti pašerácké mafii, která do Německa přivážela barevné uprchlíky a zařizovala jim podvodně legální pobyt. V čela této mafie bylo několik politiků a bývalých poslanců zemského parlamentu z řad CDU a Sociální demokracie (SPD). Policie obvinila 38 osob, které měly do Německa propašovat nejméně 147 legálních imigrantů z Číny.

    Pašeráci se specializovali především na imigraci z Číny. Imigranti následně na podvodně získané doklady zvali do Německa další rodinné příslušníky. Je to jen obrázek toho, jak loajální jsou liberálně demokratičtí politici ke svým národům a státům. Navíc ilegální imigranti už skoro jistě v Německu zůstanou.

    Nedělejme si ale iluzi, že v ČR je to lepší.

  2. Lišácký úsměv amerického ministra obrany baví svět. Přišel po dotazu na povolené cíle ukrajinských raket.
    Tak… včera americké, dnes již ukrainské….
    Ono by to špatně vypadalo, až budou po neděli psát“…Americké rakety zasáhly cíle na Ruském území…, či z deseti amerických raket dlouhého doletu jich osm selhalo – odletěli neznémo kam… zřejmě ala zasáhly ukrofašounské území…

  3. situace se euromarxistům vymkla kontrole. ale do poslední chvíle budou vyřvávat z bunkru raichstágu….

Napsat komentář