64. Zlín Film Festival odstartuje přesně za měsíc

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě nabídne letos divákům 293 snímků z 55 zemí světa. V roli Young Stars se představí Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík. 64. Zlín Film Festival zahájí světová premiéra dokumentu Velký finále PSO. Akce se koná v termínu 30. května až 5. června.

Šedesátý čtvrtý ročník filmového festivalu přinese jako každoročně festivalovým návštěvníkům ve Zlíně pestrý a zajímavý filmový program z různých koutů světa a celou řadu doprovodných aktivit pro všechny generace v kulisách baťovského Zlína. V rámci svého programu připomene i velká výročí filmových režisérů, kteří část své tvorby věnovali dětem. „Vzpomínat budeme během festivalu na Oldřicha Lipského, Karla Kachyňu a Františka Vláčila, kteří by letos oslavili sto let od narození. Neopomeneme devadesáté narozeniny první dámy dětského filmu, režisérky Věry Plívové-Šimkové, které oslaví 29. května, a osmdesáté narozeniny dramaturga Jana Gogoly,“ upozornil prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Zlín Film Festival je tradičně především o pestré filmové nabídce a možnostech vidět na velkém plátně filmy pro děti a mládež, které zpravidla nikde jinde, než ve festivalovém Zlíně nemohou diváci vidět. V šesti soutěžních sekcích se představí 126 filmů, dalších 167 v sekcích mimosoutěžních. Do Zlína tak doputuje celkem 293 filmů z 55 zemí světa, řada z nich ve světových premiérách. Jsou mezi nimi zastoupeny i exotické krajiny, jako jsou Filipíny, Kolumbie, Ekvádor, Kypr nebo třeba Thajsko.  Do Zlína je doprovodí
i početné filmové delegace složené z režisérů, producentů a dalších tvůrců. „Z pozice respektovaného mezinárodního festivalu se snažíme přivézt nejnovější produkci, a to byl letos trochu oříšek, protože především v Evropě se v oblasti kvalitního dětského filmu tolik nedařilo. O to více mě těší, že můžeme našim divákům nabídnout více filmů s nádechem exotiky – tedy něco, co se skutečně moc nevidí,“ vysvětlila umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala: „V mimosoutěžním programu se mimo jiné zaměřujeme na web seriály pro teenagery a zařazením sekce Vzhůru na olympiádu budeme reflektovat i blížící se sportovní svátek.“

Českou republiku bude v soutěžích letos zastupovat především dokumentární tvorba. V sekci celovečerních dokumentů pro mladé publikum se ve světové premiéře představí snímek Velký finále PSO režiséra Dominika Kalivody. V téže sekci bude uveden také dokument Dakar Sistaz režiséra Jana Těšitele. V soutěži krátkých animovaných filmů pro 

děti bude Česká republika zastoupena 8 tituly a světová premiéra čeká snímek Všechno, co jsme nestihli režisérky Marty Prokopové. Sedm českých studentských filmů bude uvedeno v soutěži Zlínský pes.

Festival i letos vytváří prostor pro mezinárodní networking filmových profesionálů během Zlín Industry Days. Jedná se o odborný program, který je jako jediný v ČR kontinuálně zaměřený na podporu tvorby pro děti a mládež. Pedagogům bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok Děti bez hranic¿

Zlín Film Festival oficiálně odstartuje 30. května v 10.00 hodin českou premiérou norského filmu Lars je LOL. Dojemný, vtipný a nápaditý film režiséra Eirika Sæter Stordahla vypráví o důležitosti přátelství, o jinakosti a snaze zapadnout mezi vrstevníky. Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude potom uvedena světová premiéra již zmíněného českého dokumentu Velký finále PSO mladého režiséra Dominika Kalivody. „Kromě až trochu hollywoodského příběhu o nadšencích
z maloměsta, kteří se vydávají na velká pódia, je snímek osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás,“ uvedl ke snímku samotný režisér. 

Na mladou generaci se zaměřuje i speciální projekt Young Stars, v rámci něhož organizátoři festivalu představují herce se slibnou hereckou budoucností, kteří mohou oslovit mladé diváky, inspirovat je a být pro ně motivací. Letos se v této roli objeví ve Zlíně Anna Fialová, Darija Pavlovičová, Filip Březina a Adam Mišík. Na návštěvu festivalu ve Zlíně se všichni těší. „Já mám Zlín moc rád, moje bývalá přítelkyně bydlela kousek od Zlína, takže jsem tady dřív často jezdil. Je to krásné a estetické město,” potvrdil Filip Březina.

Tématům pro mladé se ovšem bude věnovat i doprovodný program festivalu. „V rámci teens zóny připravujeme opět nejen filmové projekce pro tuto generaci, ale také VR kino, besedy z cyklu Život je takovej a řadu koncertů. Prostor letos dostanou i samotní studenti, kteří budou bavit své vrstevníky v sobotu během Noci studentských kapel,“ řekla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová. 

Stejně jako v předchozích letech bude součástí festivalu i další program a aktivity na řadě míst ve Zlíně, které poskytnou zábavu, poučení i příležitost pro smysluplné trávení společného volného času pro celou rodinu. Neodmyslitelnou součástí festivalu je unikátní aukce klapek, jejíž výtěžek poputuje prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT Zlín na podporu mladých filmařů a začínajících tvůrců. Tradiční součástí bude i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín a Festivalový rodinný běh. Obě akce se uskuteční v neděli 2. června 2024.

O tom, které snímky si nakonec odvezou ze 64. Zlín Film Festivalu ocenění, budou i letos rozhodovat odborné poroty. Mezi celkem 15 porotci ze 12 zemí světa budou například režisér a scenárista Adam Sedlák, dramaturgyně Anna Vášová, animátorka a výtvarnice Lucie Sunková, režisér a scenárista Damián Vondrášek nebo švédská scenáristka Jessika Jankert a další.

Zlatý střevíček od prezidenta festivalu na slavnostním zahájení 30. května převezme režisér Hynek Bočan, v závěru festivalu na galavečeru 5. června potom herec Bolek Polívka.  

Festival oficiálně uzavřou Ozvěny Zlín Film Festivalu, které se letos uskuteční nejen
v Mikulově, v termínu od 11. do 13. června 2024, ale také v 15 dalších městech po celé ČR, přičemž v kinech od 6. do 30. června budou uvedeny vybrané festivalové snímky.

Zlín Film Festival – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež je nejstarší
a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemích světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o., která je vedle samotného filmového festivalu také zřizovatelem Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN, provozuje platformu Zlín Fest Screen, spravuje stálou expozici zlínského filmu pod názvem Kabinet filmové historie na Filmových ateliérech. Loni uspořádal FILMFEST také 2. ročník Zlínského filmového víkendu, pravidelně organizuje filmové příměstské tábory a v rámci filmového festivalu realizuje i Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, eventy pro partnery a další akce a projekty.

Více na www.zlinfest.cz

SOUTĚŽNÍ FILMY 64. ZLÍN FILM FESTIVAL

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro děti do 10 let

Bílý koník (The Song of Spring, CHN, 2023, režie: Chaofeng Pan)

Chmatákovi (The Pinchers’ High Voltage Heist, SWE, 2023, režie: Leif Lindblom)

Lars je LOL (Lars Is LOL, NOR, 2023, režie: Eirik Sæter Stordahl)

Lišák a Zajda zachraňují les (Fox and Hare Save the Forest, NLD/BEL/LUX, 2024, režie: Mascha Halberstad)

Mary a cesta do minulosti (A Greyhound of a Girl, LUX/ITA/IRL/GBR/EST/GER/LAT, 2023, režie: Enzo d’Alò)

Max a Mája: Příběh lištiček (Kina & Yuk, CAN/FRA/ITA, 2023, režie: Guillaume Maidatchevsky)

Maxova farma (Coco´s Farm, CAN, 2023, režie: Sébastien Gagné)

Christmas on Cobbler Street, NOR, 2023, režie: Mikal Hovland)

Přes skály a mraky (Through Rocks and Clouds, PER/CHI, 2024, režie: Franco García Becerra)

Thabo a případ Nosorožec (Thabo and the Rhino Case, GER, 2023, režie: Mara Eibl-Eibesfeldt)

Vynálezce (The Inventor, FRA/IRL/LUX/USA, 2023, režie: Jim Capobianco, Pierre-Luc Granjon)

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospívající

Emmin sen (Emma´s Dream, ARG, 2023, režie: Germán Vilche)

Kensukeho království (Kensuke´s Kingdom, GBR, 2023, režie: Neil Boyle, Kirk Hendry)

La Suprema (COL, 2023, režie: Felipe Holguín Caro)

Lvice (Lioness, NLD, 2023, režie: Raymond Grimbergen)

Mladá srdce (Young Hearts, BEL/NLD, 2024, režie: Anthony Schatteman)

Vítězové (Winners, GER, 2024, režie: Soleen Yusef)

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro mládež

Hlas srdce (Uproar, NEZ, 2023, režie: Hamish Bennett, Paul Middleditch)

Internát (Yurt, FRA/GER/TUR, 2023, režie: Nehir Tuna)

Jak v nebi, tak i na zemi (On Earth as in Heaven, CAN, 2023, režie: Nathalie Saint-Pierre)

Poslední den (Last Swim, GBR, 2023, režie: Sasha Nathwani)

Sesterstvo (Sisterhood, FRA, 2023, režie: Nora el Hourch)

Šaman (City of Wind, GER/MON/NLD/POR/FRA/QAT, 2023, režie: Lkhagvadulam Purev-Ochir)

Soutěž celovečerních evropských dokumentů pro mladé publikum

 

Cirkusové bratrstvo (Circus Siblings, HUN, 2023, režie: Glória Halász)

Dakar Sistaz (CZE, 2024, režie: Jan Těšitel)

Jíst / Spát / Jásat / Opakovat (Eat/Sleep/Cheer/Repeat, IRL, 2024, režie: Tanya Doyle)

Máme sen (We Have a Dream, FRA, 2023, režie: Pascal Plisson)

Povězme jim o nás (Tell Them About Us, GER/JOR, 2024, režie: Rand Beiruty)

Včelí bodnutí (Sting Like a Bee, ITA/FRA, 2024, režie: Leone Balduzzi)

Velký finále PSO (CZE, 2024, režie: Dominik Kalivoda)

Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů pro děti

 

#VýzvaProOlivii (#DoudouChallenge, FRA, 2023, režie: Julie Majcher, Alexandra Delaunay-Fernandez, Sixtine Emerat, Marine Benabdallah-Crolais, Scott Pardailhé-Galabrun, Noémie Segalowicz)

Alfred hledá domov (Go Away, Alfred!, FRA/Bel, 2023, režie: Célia Tisserant, Arnaud Demuynck)

Asiunia (POL, 2023, režie: Tomek Ducki)

Bobo (SVK, 2023, režie: Veronika Obertová)

Borisova pekárna (Baking with Boris, FRA/SUI/CRO, 2022, režie: Maša Avramović)

Čtyřlístek – Kamarádi z Třeskoprsk (CZE, 2024, režie: Michal Žabka)

Dědeček (After Grandpa, FRA, 2023, režie: Juliette Michel, Axel  Sense, Victoria  Leviaux, Florian  Gomes Freitas, Swann  Valenza)

Dhakira (FRA, 2023, režie: Salma Gaoua, Amandine Van Hille, Aïda-Marie Tadevosian, Cyprien Fermaut)

Dívka v červeném baretu (The Girl With the Red Beret, CAN, 2023, režie: Janet Perlman)

Dotknout se tmy (CZE, 2024, režie: Jamaica Kindlová)

Dvě jablka (Two Apples, CAN, 2023, režie: Bahram  Javahery)

Fůj! (Yuck!, FRA, 2024, režie: Loic Espuche)

Gramofon (Clawlolo: Gramophone, CYP, 2023, režie: Alexey Alexeev)

Ježek (CZE, 2023, režie: Daniela Hýbnerová)

Kamarádka (Nina´s Friend, BEL, 2024, režie: Neyrouz Jemour)

Kdo to udělal? (Who´s Wrong, SWE, 2024, režie: Linda Hambäck, Stina Wirsén)

Když se v noci bojím (When I Was Scared of the Dark, FRA/BEL, 2023, režie: Célia Tisserant)

Kopyta na ledě (Hoofs on Skates, LIT, 2024, režie: Ignas Meilūnas)

Kouzelná cukrlata (Magic Candies, JAP, 2024, režie: Daisuke NISHIO)

Květiny pro královnu (The Queen´s Flowers, USA, 2023, režie: Ciara Lacy)

Leopard beze skvrn (The Missing Spots, AUT, 2023, režie: Astrid Rothaug)

Letní déšť (Summer Rain, SUI, 2023, režie: Marlene Low)

Marie (CZE, 2024, režie: Jan B. Piskač)

Musíme si pomáhat (Foxtale, POR, 2023, režie: Alexandra Allen)

Na nebi na nebíčku (What’s Up with the Sky?, SPA, 2023, režie: Irene Iborra)

Nafoukané ryby (Pufferfish, GER, 2022, režie: Julia Ocker)

Narozeniny (Dormouse, GER, 2022, režie: Julia Ocker)

Noční výlet (Night Market, USA, 2023, režie: Yingyu Zhu, Chenyi Zhu, Xinyu Sun)

Nosorožci (Rhino, GER, 2022, režie: Julia Ocker)

O lýkožroutce (CZE, 2024, režie: Eva Matějovičová)

OVO (FRA, 2023, režie: Stiv Spasojevic)

Pan Dřímota (CZE, 2023, režie: Zuzana Matysová)

Podzim (Falliin´, SPA, 2023, režie: Carlos Navarro)

Pohlazení (Cafunè, SPA, 2024, režie: Carlos F. de Vigo, Lorena Ares)

Průlet (CZE, 2023, režie: Filip Dobeš)

Převozník (Coot, NLD, 2023, režie: Marlies van der Wel)

S hlavou v oblacích (Head in the Clouds, FRA/BEL, 2023, režie: Remi Durin)

Sbohem, Mamadží! (Goodbye Mamejee, FRA, 2023, režie: Taslyne Oumarkatar, Marie Susanyan, Jin-Hyung Park, Antoine Furic, Emma Daillie, Léonardo Girardi)

Scrubby (GER, 2023, režie: Paul Vollet)

Sedmička (Forever Seven, GER, 2024, režie: Antje Heyn, Alexander Isert)

Staré železo (Forage, USA, 2024, režie: Carolyn Gair)

Statečná Lajka (Laika, the Brave Dog, ITA, 2024, režie: Francesco Catarinolo)

Tajemná krabice (What´s Inside That Crate?, BEL, 2023, režie: Bram Algoed)

Táta (Potatoes, POL, 2023, režie: Marcin Podolec)

The Girl With The Occupied Eyes (POR, 2024, režie: André Carrilho)

Tři stromy (Three Trees, CAN, 2023, režie: M.R. Horhager, Aaron Hong)

Tůtůtyl (Tuu Tuu Til, GER, 2024, režie: Veronica Solomon)

Ulitá pláž (Shellfish, FRA, 2023, režie: Justine Aubert, Cassandra  Bouton, Gregoire  Callies, Maud  Chesneau, Anna  Danton, Loic  Girault, Gatien  Peyrude, Justine  Raux)

Větráček (Little Fan, GER, 2023, režie: Sveta Yuferova)

Všechno, co jsme nestihli (CZE/SVK, 2024, režie: Marta Prokopová)

Zimní úkryt (Kids in Winter, CHN, 2022, režie: Maing Caochong)

 

Mezinárodní soutěž studentských filmů Zlínský pes

 

Krátké hrané filmy:

Bez identity (Stateless, BEL, 2022, režie: Tawfik Sabouni)

Jizvy (Crust, GER, 2023, režie: Jens Kevin Georg)

Jsme v tom spolu (CZE, 2023, režie: Anna Wowra)

Náklaďák (So Long My Truck, CHN, 2023, režie: Yinghe LUO)

Natočeno webkamerou (Recordings of a Weather Camera, GER/AUT, 2024, režie: Bernhard Wenger)

Návštěvnice (The Rooms We Share, GER, 2023, režie: Nadiia Kathymlianska)

Osmý den (CZE, 2023, režie: Petr Pylypčuk)

Strážce stepi (Guardian of the Steppe, KAZ, 2023, režie: Saya Omar)

Syn (Son, IRN/SUI, 2024, režie: Saman Hosseinpuor)

Tremolo (GER, 2022, režie: Leonard Julius Mink)

Úkryt (CZE, 2023, režie: Martin Bystriansky)

Zápasnice (Catching Birds, GER/FRA/AUT, 2023, režie: Simon Maria Kubiena, Lea Marie Lembke)

 

Krátké animované filmy:

Dead End (GER, 2024, režie: Fabienne Priess, Levin Tamo)

Dort od babičky (Legacy, HUN, 2023, režie: Tamás Ivády)

Dream Rotation (SVK, 2023, režie: Katarína Jelínková, Darya Sidorova, Viktória Zimmermannová, Rebeka Vakrčková)

Electra (CZE, 2023, režie: Daria Kashcheeva)

Giovanna a velký páv (Giovanna and the Big Peacock, ITA, 2023, režie: Maria Zilli)

Homodeus (GBR, 2023, režie: Armin Rangani)

Humanity (CZE, 2024, režie: Tereza Kovandová)

Jelen (The Deer, NLD, 2023, režie: Baran Sedighian Bidgoli)

I takové zázraky se dějí (Such Miracles Do Happen, POL, 2022, režie: Barbara Rupik)

Instrukce (Instruction, EST, 2023, režie: Ksenia Pleshakova, Jelizavera Averko)

Každý druhý víkend (Every Other Weekend, IRL, 2023, režie: James Naughton)

Lidé v lese (There Are People in the Forest, POL, 2023, režie: Szymon Ruczynski)

Minimarket (Small Business, FRA, 2023, režie: Mathis Dubrul)

Okyo (CZE, 2023, režie: Lucie Lisníková)

Osmý den stvoření (On the 8th Day, FRA, 2023, režie: Agathe Sénéchal, Alicia Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin, Théo Duhautois)

Pasta a basta! (CookedFellas, GER, 2023, režie: David Sick)

Pochybnost (CZE, 2023, režie: Adela Križovenská)

Potom… (And Then…, SUI, 2022, režie: Leo Graf, Tanja Nuijten, Raphael Stalder)

Psí vodítko (La bride – The Dog´s Leash, BEL, 2022, režie: Nicolas Piret)

Pustina (SVK, 2023, režie: Timotej Lukovič)

Putování (Vidalia, FRA, 2023, režie: Camille Borg, Tabatha Hugues, Bastien L´Hourre,Constance Cartaut, Morgane Jolivel, Enzo Regardin, Emile Lachkar, Céline Soubrane,Diane Hamel)

Sladký nektar (The Nectar Instead, USA, 2023, režie: Yoo Lee)

Srdce v objetí (Heart Hug, ISR/UKR, 2023, režie: Nika Zhukova, Rimma Gefen)

Tátovo auto (My Father´s Car, FRA, 2023, režie: Jeremy Andriambolisoa, Cérine Raouraoua, William Ghyselen, Benjamin Germe)

Trubky (Pipes, SUI, 2022, režie: Jessica Meier, Kilian Feusi, Sujanth Ravichandran)

 

Krátké dokumentární filmy

49 385 (POL, 2023, režie: Helena Stańczyk)

Bohatství moře (Sea Fortunes, BEL, 2022, režie: Elisa Mezquita, Armelle Fouat)

Otrávená studna (SVK, 2023, režie: Radek Ševčík)

Přes střepy (CZE, 2023, režie: Natálie Durchánková)

Rány (Wounds, UKR, 2023, režie: Lesia Diak)

Resilient (CZE, 2023, režie: Jan Považan)

Silo v Budapešti (Budapest Silo, HUN, 2022, režie: Zsófia Paczolay)

Svět je náš (The World Is Ours, CAN, 2023, režie: Nadia Louis-Desmarchais)

Zlatý střevíček si letos ze Zlín Film Festivalu odvezou režisér Hynek Bočan a herec Bolek Polívka 

Zlín – Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu hned dvěma známým filmovým osobnostem. Na zahajovacím ceremoniálu ji převezme režisér a scenárista Hynek Bočan. Závěrečný večer bude patřit českému herci
a komikovi Bolku Polívkovi. 64. Zlín Film Festival se letos uskuteční od čtvrtka 30. května do středy 5. června 2024.

Hynek Bočan se významným způsobem zapsal do srdcí mnoha generací dětských diváků. „Připomeňme například zdařilou adaptaci Rychlých šípů, která byla uvedena jako seriál pod názvem Záhada hlavolamu (1963), či již kultovní pohádku S čerty nejsou žerty (1984), která letos slaví 40 let,“ zdůvodnila umělecká ředitelka Markéta Pášmová udělení ocenění a dodala, že mezi jeho nejznámější televizní díla, byť nejsou určena dětem, patří například televizní seriály Přítelkyně z domu smutku či Zdivočelá země, které zpracovávají témata nesvobody
a bezpráví.

Sám režisér reagoval na informaci o ocenění překvapeně, ale s neskrývanou radostí: „Je to významná cena, udělená na světově uznávaném festivalu, ocenění celoživotní práce, potvrzení, že nebyla marná. Co víc si může tvůrce přát? Moc si toho vážím,“ popsal své pocity Hynek Bočan. Sošku Zlatého střevíčku převezme režisér a scenárista z rukou prezidenta festivalu Čestmíra Vančury během slavnostního zahájení ve čtvrtek 30. května.

Druhý Zlatý střevíček připadne letos Bolku Polívkovi, herci, komikovi, scenáristovi a rodákovi z nedalekých Vizovic. „Do Zlína se moc těším, mám to z Vizovic jen 14 kilometrů a Zlín Film Festival mám moc rád,“ reagoval Bolek Polívka, který se objevil v řadě divadelních, televizních
a filmových rolí pro velké i malé diváky. Ztvárnil například postavy v pohádkách Největší dar, Princ Mamánek, Anděl páně 2, Tři bratři nebo ve filmu Gump – pes, který naučil lidi žít. „Bolek Polívka také nezapomenutelným způsobem propůjčil svůj hlas několika figurkám z animovaného seriálu Krysáci natočeného na Filmových ateliérech ve Zlíně,“ upozornila Markéta Pášmová. 

Herecké výkony jsou však jen jedním z důvodů, proč se organizátoři Zlín Film Festivalu rozhodli ocenit jeho práci. „Jsme nesmírně poctěni, že se tento vynikající filmový a divadelní herec, držitel dvou Českých lvů, zapíše do naší filmové síně slávy a s předstihem tak oslavíme na slavnostním galavečeru 5. června jeho nadcházející 75. narozeniny,“ dodala Markéta Pášmová.

Hynek Bočan a Bolek Polívka se během 64. ročníku Zlín Film Festivalu stanou již třicátým prvním a třicátým druhým držitelem tohoto čestného ocenění.  Tradice ceny, kterou si ze Zlína odvezou, sahá do roku 1997, kdy se prvním oceněným stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. V minulosti Zlatý střevíček převzala například Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Karel Gott, Zdeněk Svěrák, Adolf Born, v loňském roce potom Pavel Nový a Zlata Adamovská.

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy budou patřit Tatianě Dykové
a bratrům Formanovým 

Zlín – Tradiční projekt Zlín Film Festivalu a Kapky naděje, při kterém budou odhaleny další hvězdy na Chodníku slávy před Velkým kinem, již zná své budoucí držitele. Od úterý 4. června ponesou hned tři nová jména – Tatiana Dyková a bratři Petr a Matěj Formanovi.

Chodník slávy píše svoji historii v doprovodném programu Zlín Film Festivalu již od roku 2006. Ocenění pro osobnosti, které svoji filmovou kariéru zahájili ve velmi mladém věku a úspěšně ji rozvíjí až do současnosti, se letos pořadatelé Zlín Film Festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje rozhodli udělit Tatianě Dykové a bratrům Formanovým. Čeká na ně jubilejní 40., 41. a 42. hvězda.

Tatiana Dyková na své herecké počátky vzpomíná jako na objevení nového světa. „Poprvé jsem stála před kamerou ve svých patnácti letech v seriálu Prima sezona, který natáčel věhlasný Karel Kachyňa,“ uvedla Tatiana. Herečka během 64. Zlín Film Festivalu zavítá do Zlína nejen kvůli odhalení hvězdy, ale také proto, že má ráda zdejší kraj, přírodu a jeho obyvatele. 

„Tatiana patří k předním českým herečkám, a přestože se sama považuje spíše za divadelní herečku, patří k nejvýraznějším osobnostem českého filmu posledních dvaceti letech,“ řekla umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová a dodala, že za hlavní ženskou roli ve filmu Bohdana Slámy Štěstí získala v roce 2005 Českého lva. Nominována byla ovšem naposledy i letos za vedlejší roli maminky ve filmu Bratři.

Potomci slavného režiséra Miloše Formana, výtvarník Matěj a herec, divadelník a loutkoherec Petr, si už jako několikaměsíční miminka zahráli ve filmu Zločin v dívčí škole. Skutečný úspěch je ovšem čekal o pár let později. „Brácha Petr říká, že svůj vrchol filmové slávy jsme si užili, když nám bylo kolem šesti až osmi let v trilogii o rodině Homolků a od té doby, že už to jen chabě doháníme. U něj mi to úplně nesedí, protože natočil od té doby nemálo pěkných rolí v dobrých a skvělých filmech. Ale u mě to úplně sedí. Od té doby jsem totiž opravdu ve filmu už nic tak zásadního a nepřehlédnutelného nedokázal,“ ohlédl se k počátkům uměleckého života obou bratrů Matěj Forman a přidal i reakci na ocenění, které je ve Zlíně čeká: „Pravda, ušetřil jsem ve filmu Akumulátor nemálo peněz produkci za počítačový trik, když jsem zahrál bráchovi jeho druhé já a obešlo se to bez náročných a drahých efektů, ale za to se, předpokládám, hvězdy nedávají. Tedy beru to tak, že moje role v Homolkových září dodnes na nebi české kinematografie tak jasně, že se její odraz promítl i na zlínský chodník. A dobře, že jsme tam s bráchou spolu oba, protože stejně už ani my dnes nepoznáme, kterej je ve filmu kterej.“ Hvězdy na Chodníku slávy budou pro oba bratry také předčasným dárkem k jejich srpnovým šedesátým narozeninám. 

Společné odhalení hvězd před zlínským Velkým kinem s Kapkou naděje se uskuteční v úterý
4. června v 16:00 hodin a je každoroční nedílnou součástí doprovodného programu festivalu. 

Kapka naděje je charitativním partnerem festivalu již 19 let a během své návštěvy Zlína nikdy neopomene ani návštěvu dětského oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati, kde pomáhá už od roku 2003. Ta patří k jedné z více než 50 nemocnic v ČR kde Nadační fond Kapka naděje přispěl částkou přes 200 milionů korun ke koupi 500 lékařských přístrojů a kde realizoval více než 200 projektů psychosociální péče. 

Pořadatel Zlín Film Festivalu, společnost FILMFEST, s.r.o., děkuje partnerům a podporovatelům, bez nichž by realizace 64. ročníku zlínské filmové přehlídky nebyla myslitelná. 

 

Pořadatel

FILMFEST, s.r.o.

 

Spolupořadatel

statutární město Zlín 

 

Finanční podpora 

Ministerstvo kultury

Zlínský kraj 

Státní fond kinematografie

Kreativní Evropa – MEDIA

         

Hlavní partneři 

Kovárna VIVA a.s.

Škoda Auto a.s.

 

Generální mediální partner 

Česká televize

 

Hlavní mediální partneři 

Český rozhlas 

Total Film

 

Partner festivalových hvězd

Zlaté jablko, a.s.

 

Partner filmových projekcí

GOLDEN APPLE CINEMA, a.s.

 

Významní partneři 

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

MONET+,a.s.

ABB s.r.o.

PRATO, spol. s r.o.

Paketo group s.r.o.

Československá obchodní banka, a. s.

Graspo CZ, a.s.

IS Produkce s.r.o.

SPUR a.s.

MANUFAKTURA s.r.o.

DHL Express (Czech Republic) s.r.o. 

 

Oficiální partner nápojů

PFANNER, spol. s r.o.

 

Partner dobrovolnického programu

NUTREND D.S., a.s.

Mediální partneři 

VLTAVA LABE MEDIA a.s. (Deník)

REFLEX

Náš REGION

Kinobox.cz

#art2Friends

RAILREKLAM, spol. s r.o.

ČSFD.cz

Červený koberec

ČT:D

Sluníčko

Mateřídouška

ABC

 

Regionální mediální partneři

Kiss  

Zlin.cz

TVS

Dobrý den s Kurýrem

Patriot

Mobilboard

Noviny Kraje

 

Salon filmových klapek:

Nadační fond FILMTALENT ZLÍN

WOOD & Company Financial Services, a.s.