NASA vybrala 4 dobrovolníky, kteří budou simulovat život na Marsu

NASA vybrala 4 dobrovolníky, kteří budou simulovat život na Marsu
Fotografie: NASA
  • Do biotopu posádka nastoupí 10. května a stráví v něm 45 dní
  • Dobrovolníci budou plnit stejné úkoly jako astronauti na Marsu
  • Vědci tak mohou lépe studovat chování lidí v izolaci daleko od domova

Human Exploration Research Analog neboli HERA, je biotop umístěný v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu. Slouží vybraným dobrovolníkům, aby v něm simulovali pobyt na Marsu – nehostinné planetě, na které by lidé chtěli do deseti let přistát. NASA tak vytvořila tento biotop, který posádku naprosto izoluje od okolního světa a dokáže nasimulovat prostředí podobné Marsu, a to jak v ubytování, tak ve venkovních pracích.

Agentura zveřejnila další čtveřici dobrovolníků, která se nechá do HERA zavřít. Do biotopu vstoupí 10. května, kde okamžitě začnou žít jako astronauti na Marsu po dobu 45 dní. Jedná se tak o kratší pobyt, jelikož některé mise trvají i rok. Za pomoci těchto simulovaných pobytů dokáží vědci z NASA lépe studovat, jak se astronauti vypořádají s izolací a možností pohybovat se jen po omezené ploše. Dobrovolníci budou také plnit nejrůznější úkoly, které budou muset dělat i astronauti a za pomoci virtuální reality si vyzkouší i vesmírnou procházku po Marsu. Aby byla simulace co nejpřesnější, tým bude dodržovat i komunikační zpoždění, které je asi pět minut.

Tato mise bude letos už v pořadí druhou a NASA plánuje do konce roku celkem čtyři. „Experimenty vyhodnotí fyziologické, behaviorální a psychologické reakce členů posádky v prostředí podobném tomu, kterému budou astronauti čelit při cestě na Mars,uvedla NASA v popisu. Posádku bude tvořit Jason Lee, Stephanie Navarro, Shareef Al Romaithi a Piyumi Wijesekara.


I když nasimulovat přesné podmínky na Marsu nelze, stejně jako výstup do vesmíru, tyto mise pomohou vylepšit zdraví posádky, a to jak fyzické, tak psychické. Vědci tímto způsobem získávají informace o tom, jak se lidé v izolaci chovají a jaké dopady má na ně cizí prostředí, ze kterého nemohou ven. Biotopy jsou navrženy tak, aby co nejvíce připomínaly pobyt na Marsu a lidé uvnitř musejí přesně plnit rozpis prací a úkolů, které budou provádět později i první návštěvníci Marsu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze