Pohledná potvora Gábina Tejfarová se v Hošticích zčista jasna objevila, když si přišla pro Béďu, který byl otcem její dcery. Ve vsi z toho pochopitelně bylo pořádné pozdvižení a všichni její obyvatelé nemohli krásnou inženýrku vystát. Diváci filmu Slunce, seno a pár facek byli z její postavy vysloveně nadšení a s napětím sledovali, jak si mrcha Gábina poradí. 

K roli se přitom dostala hlavně dílem náhody. Když totiž režisér Zdeněk Troška sháněl herečku, která by se role Tejfarky ujala, její maminka zrovna měla pletky se scenáristou Petrem Markovem. 

Ten byl autorem scénáře známého filmu a právě on vnukl režisérovi myšlenku, že by mohl obsadit právě Kateřinu Lojdovou. Troška byl ovšem jejím výkonem natolik nadšený, že ji poté obsadil i do pokračování s názvem Slunce, seno, erotika.

Roli dostala díky románku své matky

“Když přišla nabídka na roli v Slunce, seno a pár facek, tak jsem hned věděla, že to má jediný důvod. Autor scénáře Petr Markov tehdy totiž spal s mou maminkou,” prozradila po letech Kateřina Lojdová pro deník Blesk s úsměvem.

O umělecké dráze Kateřina Lojdová uvažovala prakticky odjakživa, protože se narodila do umělecké rodiny. Maminka byla výtvarnice, tatínek hudebník a ona sama vystudovala nejprve herectví na DAMU a poté také produkci na FAMU. 

V roce 1983 se poprvé objevila před kamerou a poté dostala několik malých rolí. V roce 1987 pak přišla nabídka režiséra Zdeňka Trošky, která z ní skutečně udělala hvězdu. 

Ani tento úspěch nicméně Kateřinu Lojdovou nepřesvědčil, aby u herecké profese vydržela dlouhodobě. V devadesátých letech se začala zajímat o politiku, až se nakonec stala poslankyní parlamentu České republiky. Tam působila do roku 1996, i poté se ale v politice angažovala.

Vdala se za Michala Fleischmanna a následně je potkalo velké štěstí, když se jim narodila dvojčata Max a Klára. Následně se Kateřina Lojdová rozhodla, že zůstane ženou v domácnosti, aby se mohla maximálně věnovat svým potomkům.

Když se po mateřské dovolené rozhodovala, čemu se bude věnovat, o herectví již neuvažovala. Místo toho založila síť prodejen s keramikou a začala se věnovat také návrhářství. Nyní se zabývá bytovým designem a podílí se na rekonstrukcích bytů, domů i chalup. 

Většinu času tráví Kateřina Lojdová ve Francii

Protože je skutečně talentovaná, její služby jsou žádané nejen v Česku, ale také ve Francii. Na svou jedinou velkou roli Gábiny Tejfarové ale ráda v dobrém vzpomíná.

Po mateřské dovolené byla majitelkou sítě prodejen s keramikou. A začala rozvíjet svůj designérský talent. Nakonec se začala věnovat bytovému designu a v něm si libuje dodnes. Podílí se na rekonstrukcích bytů, domů a chalup, a to nejen v Česku, ale také ve Francii. Na svou ikonickou roli Gábiny Tejfarové ale dodnes ráda vzpomíná.

V rodném Česku ale v poslední době bývalá herečka příliš času nestrávila. Její manžel, který vystudoval vysokou školu v Paříži, se totiž v roce 2020 stal velvyslancem ve Francii, a tak manželé mnoho času strávili právě tam.

Související články