Koalice Spolu je chyba a kočkopes, shodli se politologové. Strany v ní ztrácejí vlastní témata

Politologové Jan Kubáček a Lukáš Valeš

360° (121)

Současný stav koalice Spolu je podle politologů Jana Kubáčka a Lukáše Valeše nešťastný. Uvedli to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS a upozornili, že jednotlivé strany ztrácí vlastní témata a jejich společné působení pro ně může být smrtící.

Mezi jedno z nejdůležitějších témat nadcházejících voleb do Evropského parlamentu bude migrace. Právě ta může podle Kubáčka uštědřit mnoha stranám ‚smrtící ránu‘, nejvíce zřejmě KDU-ČSL, jelikož mezi jejími voliči převažují lidé z menších měst a vesnického obyvatelstva, ve kterých toto téma nejvíce rezonuje.

ČTĚTE TAKÉ: Potřebujeme dostat Ukrajinu k jednacímu stolu, tvrdí Konečná. Ruská propaganda, namítl Kolaja

„Řada poslanců KDU-ČSL proto teď dělá vše možné, aby se zviditelnila a pokud možno odvrátila od té ‚nepopulární‘ vlády a zdůraznila svoje témata,“ zmínil Valeš s odkazem na volební preference lidovců, které se pohybují okolo tří procent. „Zkrátka jim teče do bot,“ shrnul.

Celá koalice je podle politologů chybou a nešťastným rozhodnutím. „Je to prostě kočkopes,“ vysvětlil Kubáček s tím, že největším problémem koalice je nejednotný program a odvracení se od vlastních témat. A to prý může za pokles preferencí u TOP 09.

„Aktuální rozpoložení strany rezignovalo na spoustu osobních témat a řadu z nich přenechalo Pirátům či Danuši Nerudové. Začalo uvažovat jako servisní organizace a věčný koaliční partner ODS,“ zdůraznil Kubáček s tím, že řada jejich voličů může mít pocit, že TOP 09 už nehájí to, co na začátku.

A stejně tak je dle politologů ovlivněno i ODS. Voliči proto prý mnohdy ani netuší, pro co vlastně hlasují, jelikož uvnitř koalice panují neshody, co se týče mnoha otázek. Ať už se jedná o již zmíněnou migraci, či například Green Deal. „Ten koncept koalice je snaha Petra Fialy vymezit se co největší silou proti Andreji Babišovi (ANO), ale obávám se, že o tom tyhle evropské volby nebudou,“ podotkl Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský vliv v europarlamentu? Střílíme se do nohou sami, liberálové si pohorší, tvrdí Stoniš

Tagy:
STAN TOP 09 ODS Piráti Danuše Nerudová KDU-ČSL Jan Kubáček 360° Lukáš Valeš politika volby SPOLU vláda volební preference