KOMENTÁŘ: „Chcimír“ Babiš předvedl naprosté chucpe. Bát by se ho měli Okamura s Rajchlem

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš se naváží do vlády kvůli Ukrajině

Expremiér Andrej Babiš (ANO) už delší dobu zdůrazňuje, že chce na Ukrajině mír. Hlásí to minimálně od loňských prezidentských voleb, ve kterých neuspěl. Svým posledním příspěvkem, v němž zaútočil na vládu premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli její aktivní podpoře Ukrajiny, však předvedl skutečné chucpe jednání. Bylo to laciné a měl si to odpustit. Nebylo to však zbytečné. Zpozornět by měli hlavně nacionalističtí lídři – Tomio Okamura (SPD) a Jindřich Rajchl (PRO).

Fialův kabinet lze kritizovat za mnohé, ale rozhodně ne za jeho postoje a kroky k podpoře Ukrajiny. Nynější muniční iniciativa vlády a prezidenta Petra Pavla je na Západě velmi chválená a po delší době se o Česku mluví ve světě. Nutno dodat, že v pozitivním duchu.

ČTĚTE TAKÉ: Sen o Ukrajině v EU se brzy naplní, věří Zelenskyj. Praze vzkázal, kdy chce zahájit jednání

To se však evidentně nelíbí Babišovi. Jak jinak si vysvětlit jeho poslední video na sociálních sítích, ve kterém sice uznává, že ruský prezident Vladimir Putin invazí porušil mezinárodní právo, ale jinak jako kolovrátek mluví o nutnosti jednat o míru a útočí na Fialu, kterého tituluje jako „ukrajinského premiéra“.

Poptávanou munici, po které Ukrajinci tak mocně touží, navíc označil za „pochybnou“ a české vyjednavače shánějící dělostřelecké granáty za „obchodníky se smrtí“.

Babiš to vše činí oděný v tričku s ukrajinskými barvami, na němž jsou anglické nápisy „Ne válce“ a „dobrovolník míru“. Šéf hnutí ANO buď nechce pochopit, nebo před svými fanoušky připustit to, co (doufám) většina naší společnosti stejně ví: Ukrajinci by za ten mír byli rádi, ovšem ne za cenu ztráty svých domovů a své země.

Babišův krok nelze nazvat jinak než slovem chucpe, které evropské jazyky převzaly z jidiš. S arogancí vyzývá k míru, ačkoliv mu musí být jasné, že i kdyby byl českým premiérem nebo prezidentem, tak by dnes neměl žádnou šanci něco takového prosadit. Jeho slova jsou lichá a na běhu války nic nezmění.

Premiér Fiala kašle na naši zemi, hraje si na premiéra Ukrajiny

Premiér Fiala na naši zemi kašle a pro naše lidi nedělá takřka nic. O to víc si hraje na premiéra Ukrajiny a lobbuje za ni po celém světě. A teď předvedl vrchol všeho, když na mikinu s ukrajinskou vlajkou a municí zakomponoval český státní znak.

Posted by Andrej Babiš on Sunday, April 28, 2024

Konkurenti z opozice, mějte se na pozoru

Na druhou stranu ale vůbec nejsou lichá v domácí politice. Bývalý předseda vlády jednoduše převzal rétoriku šéfa SPD Tomia Okamury a předsedy PRO Jindřicha Rajchla.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Právě tito politici by měli Babišovo video sledovat s velkým zájmem. Expremiér zjevně cílí na jejich voliče. A vzhledem k nepopiratelné síle, kterou oproti nim hnutí ANO má, můžou mít v SPD i PRO důvod k obavám.

Koneckonců Babiš a jeho stratégové mají velmi solidní zkušenosti s vysáváním voličů jiných stran (zdravíme sociální demokraty). A proč by voliči SPD a PRO měli chodit ke kováříčkovi, když mohou mít plnohodnotného kováře, že?

Expremiér zkoušel mírovou rétoriku již v prezidentských volbách v roce 2023. Tehdy na svého protivníka a dnes hlavu státu Petra Pavla útočil slogany „Generál nevěří v mír. Volte mír. Volte Babiše.“ či „Jsem diplomat, ne voják.“

Babišova slovenská cesta

Jak víme, tehdy mu to nepomohlo. U našich východních sousedů však Peter Pellegrini s touto taktikou slavil úspěch. Slováky svojí rétorikou, kdy třeba tvrdil, že jeho rival Ivan Korčok zavede zemi do války, vystrašil natolik, že si jej zvolili za prezidenta: Jako samozvaného kandidáta míru. Babiš se zřejmě cítí úspěchem Pellegriniho posílen, a tak taktiku s mírem zkouší uplatnit znovu.

A ještě v něčem si Slovensko můžeme vzít za příklad. Staronový premiér Robert Fico, byť oficiálně sociální demokrat, také upravil svoji rétoriku, kterou cílí na nacionalistické voliče. Výsledek? Krajní pravice je de facto vyluxovaná a z nacionalistických partají uspěla pouze SNS. Další důvod pro SPD a PRO začít se bát.

Tagy: