Hlavní obsah

Český duch je inspirací pro celou Evropu, uvedla Ursula von der Leyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Evropská unie funguje lépe, když se ocitne pod tlakem. V čase krizí, kdy se umíme semknout,“ uvedl Petr Fiala před slavnostním koncertem v Rudolfinu k 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie. „Český duch a to, jak jste bojovali za svou svobodu, byl inspirací pro celou Evropu,“ uvedla pak Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, která je na návštěvě České republiky.

Oslavy výročí vstupu ČR do EUVideo: Novinky

 
Článek

Von der Leyenová připomněla, že český boj za svobodu byl inspirací i pro ni osobně. Proto ve své řeči k Evropskému parlamentu po svém prvním zvolení v roce 2019 citovala Václava Havla.

„Pracujte na něčem, co je dobré. A ne jen proto, že to má šanci na úspěch,“ připomněla citát českého státníka von der Leyenová.

„Stali jste se jedním z nejspolehlivějších ukrajinských spojenců. Ne proto, že to je jednoduché, ale proto že to bylo správné. Přijali jste největší počet ukrajinských uprchlíků na hlavu. Ne proto, že to bylo jednoduché, ale proto, že to bylo správné,“ uvedla předsedkyně Evropské komise během svého projevu.

Koncertem v pražském Rudolfinu vyvrcholí oficiální oslavy dvacátého výročí vstupu Česka do Evropské unie. V rámci koncertu České filharmonie v čele s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem zazní i Devátá symfonie Ludwiga van Beethovena, oficiální hymna Evropské unie.

Von der Leynová přicestovala do Česka podpořit lidovecké politiky před eurovolbami v době, kdy si země připomíná dvacet let od vstupu do Evropské unie. Předsedkyně se sešla s politiky koalice Spolu na neformálním obědě v restauraci na pražské Kampě. Odpoledne ji přijal prezident Petr Pavel.

Pavel a předsedkyně EK v úvodu setkání podle tiskové zprávy Hradu vzpomínali, jak osobně vnímali tento den před 20 lety. „Hlavními tématy rozhovoru byly priority ČR v Evropské unii a nadcházející volby do Evropského parlamentu. Debatovali také otázky mezinárodní politiky, především ruské agrese na Ukrajinu,“ sdělil Hrad.

Zažili jste ekonomický zázrak, řekla Von der Leyenová Česku dvacet let po vstupu do EU

Evropa

Výběr článků

Načítám