Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko ve vedení EU: Předseda Evropské rady řekl, proč se toho neobává

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Předseda Evropské rady Charles Michel nemá obavy z nadcházejícího půlročního předsednictví Maďarska v Radě Evropské unie. Podle serveru index.hu to vyplývá z Michelova rozhovoru, který poskytl v Bruselu evropským médiím.

V této souvislosti Michel poznamenal, že když se Maďaři vyjadřovali skepticky nebo váhali v nějaké záležitosti, vždy se podařilo dosáhnout dohody a dospět k rozhodnutí. To se stalo loni v prosinci a v únoru letošního roku.

Předseda Evropské rady, bývalý belgický premiér, po pěti letech končí na této pozici. Michel poskytl rozhovor serveru szabadeuropa.hu a několika dalším evropským médiím u příležitosti 20. výročí východního rozšíření EU, jak uvádí index.hu.

Evropský parlament dne 24. dubna přijal usnesení o stavu hodnot EU v Maďarsku, ve kterém vyjádřil několik obav. Tyto obavy se týkají zejména blížících se červnových voleb do Evropského parlamentu a nadcházejícího maďarského předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2024.

Podle usnesení se obává, že současná maďarská vláda nebude schopna důvěryhodně plnit své povinnosti v rámci předsednictví v Radě EU. Maďarsko převezme předsednictví od Belgie a od 1. ledna 2025 ji předá Polsku.
 
 Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

V pátek to uvedl ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó během společné tiskové konference s českým ministrem Janem Lipavským v Budapešti, uvedla agentura MTI.

Szijjártó zdůraznil, že návštěva českého ministra přichází v mimořádně významnou dobu, kdy svět čelí závažným výzvám, a věří, že to posílí spolupráci ve střední Evropě.

Během maďarského předsednictví v EU se země zaměří na zastavení úpadku Unie a nastolení témat klíčových pro středoevropské země. Hlavními prioritami budou efektivní boj proti nelegální migraci, urychlení procesu rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti.

Szijjártó upozornil na důležitost spolupráce středoevropských zemí při zastavení nekontrolovaného přílivu migrantů a zdůraznil roli českých, slovenských a polských policistů při ochraně jižních hranic Maďarska.

Ohledně rozšiřování EU na západní Balkán Szijjártó uvedl, že je nedůstojné, že kandidáti na členství v regionu musí čekat na vstup průměrně téměř 15 let, což podkopává důvěryhodnost politiky EU. 

Témata:  EU Maďarsko Charles Michel

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy