Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

Česko

  21:25
Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu v celé EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Arťom Marčevskij, kterého česká vláda zařadila na národní sankční seznam foto: Facebook Arťoma Marčevského

Marčevskij se podle české vlády a zpravodajských služeb spolu s dalším proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem pomocí mediální platformy Voice of Europe pokoušeli ovlivňovat politiky v několika evropských zemích a některým z nich i předávat peníze.

Od konce března, kdy česká vláda přidala Marčevského na národní sankční seznam, pobýval na Slovensku. Stále přitom využíval dočasnou ochranu, kterou získal jako „uprchlík“ z Ukrajiny v první polovině roku 2022 od českého ministerstva vnitra. Z Ukrajiny totiž odjel několik týdnů poté, co Rusko zemi napadlo. „Důvodem jeho odchodu však podle všeho nebyla válka, ale vyšetřování jeho údajné spolupráce s Ruskem,“ uvedl Deník N.

České úřady počítaly s tím, že Marčevskému dočasnou ochranu odeberou, a on tak přijde o povolení k pobytu. To se nicméně mohlo stát až 60 dní poté, co zařazení na sankční seznam nabyde právní moci. „Kdyby tento záměr vyšel, Marčevskij by zároveň přišel o povolení k pobytu na celém území EU. O to překvapivější byl krok ministerstva vnitra na sousedním Slovensku, které nyní Marčevskému rovněž udělilo dočasnou ochranu,“ napsal server.

Finanční analytický úřad mezitím zablokoval nejen Marčevského majetek v Česku, ale také peníze na jeho bankovních účtech. To platí i pro Medvědčuka, který nyní žije v Moskvě.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že informace tohoto typu nesděluje. „Ale zařazení na sankční seznam mimo jiné znamená zařazení do evidence nežádoucích osob,“ řekl Deníku N mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Problém by pro Marčevského nastal, kdyby byl zařazen na celoevropský sankční seznam. V tom případě by musel odejít i ze Slovenska, to v následujících týdnech ale podle serveru nehrozí.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...