Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo digitalizace stavební zákon?

V minulém týdnu proběhla na brněnském výstavišti zahajovací konference stavebního veletrhu, s podtitulem Restart českého stavebnictví. Součástí programu byla diskuze členů vlády a předních představitelů veřejného sektoru s odborníky z praxe o přípravě digitalizace v sektoru stavebnictví. Digitalizace by se měla stát nástrojem pro zefektivnění stavebního řízení tak, aby bylo rychlejší, méně chybové a administrativně jednodušší pro žadatele i úředníky.

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým a složitým administrativním postupům, což brzdilo realizaci stavebních projektů. Nová verze by měla stavebním společnostem pomoci zrychlit získání stavebních povolení, zároveň i celkový průběh výstavby.

Pouze 2 % oslovených ředitelů stavebních firem očekává výrazné zrychlení stavebních řízení po změnách v zákoně, zatímco 37 % dotázaných je k novinkám opatrně optimistických a většina (61 %) je skeptická. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2024 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Ředitel CEEC Research Michal Vacek říká: »Nástup digitalizace stavebního řízení je v současné době horké téma a je spojené s velkým očekáváním ze strany stavebních společností. Velká část ředitelů stavebních podniků spojuje přicházející digitalizaci spíše s negativními myšlenkami o její funkčnosti. Tento nástroj je však logickým krokem v postupující době a je potřeba jej spustit stůj co stůj. Má za cíl procesy stavařům zlehčit, urychlit. Jestli se tomu tak stane, ukáže čas.«

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) je přesvědčený, že »dlouhodobě slabou stránkou digitalizace v České republice je dezorganizace a technologická rozdrobenost na všech úrovních (stát, kraj, obec). Problém to je při jakékoliv změně a integraci informačních systémů. Každá velká změna s sebou vždy nese i určitou dávku skepse a počáteční obtíže. Děláme vše potřebné pro to, aby veřejná správa připravena byla. Bohužel není v možnostech žádného ministerstva zajistit, aby byl každý úředník v území připravený na změnu legislativy a přechod na digitální stavební řízení stoprocentně.«

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří Tesař, k tématu říká: »Digitalizace je obecný trend a její využití ve stavebním řízení je spíše otázkou KDY než otázkou ANO či NE. Myslím, že vývoj bude stejný jako např. u stavění v systému BIM. Máme s ním už značné zkušenosti ze zahraničí, u nás zatím tak široké využití není. I to je ale spíš jen otázkou času.«

»Vycházejme z toho, že cílem stavebního řízení je stavbu povolit, nikoli zakázat,« zahájil na konferenci svou prezentaci ministr Bartoš a detailně představil konkrétní podobu přicházející digitalizace stavebního řízení. Na konferenci demonstroval systém v obrazové podobě a seznámil přítomné s náklady na jeho přípravu.

Zástupci samospráv měst a obcí prezentaci soustředěně sledovali a jejich reakce byli vesměs pozitivní. Členové oborových organizací jako SPS a ČKAIT byli příjemně překvapeni, jak je systém jednoduchý a efektivní a považují ho za připravený. Na jeho zavedení do praxe si ale odborníci počkají do 1. července.

(za)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy