Na pražskou výstavu Tima Burtona se před jejím zahájením prodalo 17.000 lístků

foto V Obecním domě začíná výstava amerického filmového výtvarníka Tima Burtona Návraty, 30. dubna 2024, Praha. PC

Praha - Na pražskou výstavu režiséra Tima Burtona, která se dnes v 10:00 otevírá zájemcům v Obecním domě, se dosud v předprodeji prodalo zhruba 17.000 lístků. Výstava, která nabídne návštěvníkům skoro 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z Burtonových filmů, stojí organizátory zhruba 30 milionů korun. ČTK to v rozhovoru řekla Kateřina Riley z pořádající agentury Art Movement. Burton, který je známý pro snová, fantaskní, groteskní až hororová díla, se do Prahy vrací po deseti letech. Poslední jeho výstava v Praze byla nejnavštěvovanější českou výstavou roku 2014, navštívilo ji přes 102.000 lidí. Organizátoři věří, že letošní výstava toto číslo překoná.

Fotogalerie

"Máme v současné době prodaných zhruba 17.000 lístků. Jsme sami překvapení, jak velký zájem je. Je pravda, že jsme se snažili prodej podpořit marketingovými akcemi, protože jsme zůstali bez sponzorů. Museli jsme náklady, které jsou poměrně vysoké, poplatit sami, ať už půjčkami, nebo právě příjmem z předprodejů," uvedla Riley. Dodala, že náklady se v případě této výstavy pohybují kolem 30 milionů korun. "Máme fixní část, která se musí zaplatit, to jsou třeba práva k výstavě, doprava, pojištění, instalace, výroba, a další," řekla.

Náklady nové výstavy podle Riley výrazně vzrostly i kvůli speciální expozici režisérových loutek. Ty nejsou vystavené samostatně ve vitrínách, ale tvůrci výstavy pro ně vymysleli kulové objekty s průzory na stěnách. Koule tak fungují jako vlastní světy loutek. Loutky jsou v nich obklopené vlastním filmovým prostředím, postavy z Mrtvé nevěsty Tima Burtona například stojí na kamenném mostu a jsou filmově nasvícené. "Díky tomu máte pocit, že se koukáte přímo do filmu Tima Burtona," řekl animátor Jan Bubeníček, který netradiční instalaci loutek vymyslel společně s architektkou Martinou Károvou. O vlastní realizaci se postarali češti animátoři a umělečtí řemeslníci na základě Bubeníčkových skic z Burtonových filmů. "Burton každou kouli schvaloval. Mělo to velký proces, nejdřív jsme udělali 3D návrhy a každá koule pak procházela připomínkováním od Tima," uvedla Riley.

Vstupné na výstavu se liší podle obvyklého zájmu. V sobotu a neděli je podle Riley klasicky největší návštěvnost, proto je na víkendové dny dražší vstupné. Dospělé o víkendu vyjde lístek na 500 korun, od úterý do pátku na 450 korun. Studenti a senioři mají vstupné o 50 korun levnější, dítě do 12 let pak o 100 až 150 korun levnější. Lístek na pondělí je pro všechny za jednotnou cenu 350 korun. V nabídce jsou také rodinné vstupy pro tři nebo čtyři osoby.

Burton v Praze vystavoval před deseti lety a expozici Tim Burton a jeho svět tehdy v Domě U Kamenného zvonu zhlédlo přes 102.000 návštěvníků. Riley věří, že letošní výstava toto číslo překoná. Nová expozice je podle Riley unikátní právě pojetím expozice loutek, některé exponáty jsou obměněné a vystavená jsou i díla z nových projektů, jako jsou jsou seriál Wednesday z prostředí Addamsovy rodiny nebo Dumbo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď