Hlavní obsah

24 nejkrásnějších šatů, overalů i kostýmků, ve kterých můžete vyrazit (nejen) na svatbu

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli nemusíte shánět šaty měsíce dopředu, jako to dělávají nevěsty, nechávat výběr oblečení na poslední chvíli není dobrá strategie. Chystáte se v nadcházejících týdnech na svatbu? Porozhlédněte se po vhodných šatech, stylovém overalu nebo kalhotovém kostýmu.

Článek

Pokud jste řekly ano pozvání na svatbu, určitě už vám hlavou probleskla otázka, co si vezmete na sebe. Ano, tenhle velký den patří především nevěstám, koho by ale nepotěšily komplimenty na adresu šatů?

Zjistěte, jestli je daný dress code

Máte-li termín pečlivě zakroužkovaný v diáři, můžete přeskočit k módě. Hlavní slovo mají v den svatby novomanželé (prakticky spíše nevěsta), takže pokud jste obdržely spolu s pozvánkou i daný dress code nebo třeba doporučené barvy, snažte se jich držet. Pakliže žádné indicie nemáte, můžete se na ně napřímo vyptat hlavních aktérů. Udělejte to ale s dostatečným předstihem – zatěžovat nevěstu pár dní před svatbou dotazy, co si máte vzít na sebe, je nevhodné.

Na bílou má monopol nevěsta

Váš výběr by měl také korespondovat s místem, na kterém se svatba koná, a také jejím charakterem. Zatímco na zahradní party si můžete vybrat šaty z lehčích materiálů, na svatbu pořádanou na zámku je vhodnější zvolit střízlivější model, ze kterého čiší elegance.

Pamatujte také na pravidlo číslo jedna, kterým je, že na bílé šaty má v den svatby monopol jen nevěsta. Pouštět se nedoporučujeme ani do blízkých odstínů, jako je světlá krémová, výjimku ale můžete udělat v případě, že je tahle barva jen v základu a doplňují ji potisky. Vhodná není ani černá, která je v našich končinách považována za smuteční barvu, tmavé sako přehozené přes ramena vám ale nejspíš nikdo vyčítat nebude.

Vyhnout se doporučujeme i příliš krátkým šatům, extra hlubokým výstřihům nebo průsvitným materiálům. Oblečení na svatbu by mělo působit slavnostně, důstojně a elegantně.

24 šatů vhodných na svatbu

Po kterých konkrétních kusech tedy sáhnout? Nejjednodušší volbou jsou samozřejmě šaty, kterých najdete v našem výběru nejvíce. Sázkou na jistotu jsou modely v jemných pastelových odstínech, na letní svatby se ale skvěle hodí i šaty s decentními květinovými potisky. Sáhnout můžete i po trendy saténu nebo přímo hedvábí, které působí velmi slavnostně a luxusně. Mimochodem kouskem, od kterého se můžete při sestavování outfitu odpíchnout, je i saténová sukně. Když k ní přidáte vhodný top, sako a podpatky, budete vypadat skvěle.

Pokud hledáte něco jiného, než jsou šaty, doporučujeme se porozhlédnout po overalech, které jsou nejen stylové, ale i velmi příjemné k nošení. Vybírat můžete i z kalhotových kostýmů, které vám ani po svatbě nebudou ležet v šatníku. Navíc se dají rozdělit a nosit samostatně. Budete-li na svatbu vybírat nový komplet, vynechte tmavou barvu a přikloňte se k odstínům, jako je pastelově růžová, světle žlutá, ale třeba i jasně modrá.

Načítám