Rovnoprávnost v močení! Ženy v Amsterdamu vyhrály boj za více veřejných toalet

Hlavní město Nizozemska oznámilo, že nové přístupné veřejné toalety budou k dispozici od října. Celková investice města činí čtyři miliony eur.

Do čela hnutí za větší počet veřejných toalet v Amsterdamu se postavila Geerte Piening. Před deseti lety na ni v noci cestou domů přišla neodkladná potřeba, v rušné oblasti Leidseplein už ale bylo po zavírací době, takže se nemohla uchýlit do baru, aby využila tamní WC, a nejbližší veřejné toalety byly vzdálené několik kilometrů. Piening se nakonec musela potřebu vykonat v uličce, zatímco jí její přátelé dělali clonu. Brzy se objevila policie, která ženě udělila pokutu 140 eur za močení na veřejnosti.

Tehdy jednadvacetiletá Piening napsala v reakci dopis, ve kterém oprávněnost pokuty napadla a poukázala na to, že v Amsterdamu je 35 veřejných pisoárů pro muže a pouze tři veřejné toalety pro ženy. „A tento problém se netýká jen žen, ale také lidí na vozíku,“ cituje ji britský deník Guardian. „Je důležité, aby byla místa pro všechny.“

Když dva roky nepřišla žádná formální odpověď, byla Piening náhle předvolána k soudu, aby se vyjádřila k nezaplacené pokutě. Soud během řízení její odvolání zamítl, ale snížil pokutu na 90 eur kvůli délce trvání případu. Soudce také poskytl svůj pohled na situaci a Piening sdělil, že kvůli nedostatku zařízení pro ženy by měla využít mužský pisoár. „Není to příjemné, ale je to možné,“ stálo v zápise.

V reakci na tato slova se po celé zemi rozhořely protesty. „Vyzýváme ženy, aby ukázaly (ne)možnost močení do veřejného pisoáru určeného pro muže,“ uvedli organizátoři jednoho z protestů nazvaného Síla močení. Ostatní se přidali tím, že zveřejnili na internetu fotografie zachycující, jak se snaží splnit pokyn soudce v náročných gymnastických pozicích. Někteří se připojili k petici vyzývající nizozemského ministra vzdělání, kultury a vědy, aby se věnoval „močové rovnosti“.

Po letech se konečně podařilo dosáhnout vítězství: Amsterdam oznámil, že nové bezbariérové veřejné toalety budou k dispozici od října. Geerte Piening, která celých devět let bojovala za změnu, k tomu řekla: „Jak se cítím? Opravdu dobře. Celý proces byl zkouškou trpělivosti, která byla někdy drtivá, ale také poučná v tom, že města jsou stále navržená minulými generacemi, které předpokládaly, že ženy zůstanou doma. To může vyloučit určité části populace z veřejného prostoru, pokud se proti tomu nepostaví. Myslím, že město je většinou stavěno muži a pro muže,“ dodala Piening.

Čtěte dále