Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

  7:00aktualizováno  16:31
Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se koná také tradiční studentský majáles. Lidé přišli Střelecký také ostrov a slaví. „Práce je atribut, je to něco, co k člověku patří a já to tak i beru,“ říkají účastníci. Prahou prošel i průvod anarchistů, kteří vyjádřili podporu Palestině.

„Svátek práce pro mě není obyčejným dnem, je to opravdu státní svátek, což doufám i tak zůstane. Práce je atribut, je to něco, co k člověku patří a já to tak i beru,“ řekla jedna z účastnic shromáždění na Střeleckém ostrově paní Dana.

Souhlasí starší pár z Prahy. „My svátek práce slavíme, vždycky spolu trávíme celý den, jdeme na procházku nebo na společnou večeři,“ řekli manželé na prvomájovém setkání.

Na Střeleckém ostrově se sešli například komunisté. Jeden z jejich podporovatelů, Jiří, považuje svátek práce za důležitý den. V rámci svátku slaví rád tak, že se účastní právě podobných shromáždění.

Na akci pražské ODS na Kampě, která začala v jednu hodinu odpoledne, dorazily stovky lidí. Někteří využili šanci setkat se s vrcholnými politiky a vedli s nimi debatu nebo je chtěli alespoň pozdravit.

Drž hubu, reagoval Vondra

Akci zahájil Marek Benda. Oblékl si kšiltovku se stíhačkou F-35, která byla darem od ministryně obrany Jany Černochové. Na místo zavítal i primátor Prahy Bohuslav Svoboda, zúčastnili se také Filip Benda či Ondřej Krutílek, kteří kandidují za koalici SPOLU do Evropského parlamentu.

V dalším programu na akci ODS vystoupil i lídr kandidátky Alexandr Vondra. Při své řeči ho přerušil jeden z procházejících lidí, načež mu Vondra odpověděl „Drž hubu“, a to rovnou dvakrát.

Na prvomájové shromáždění dorazil kromě předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové i poslanec Evropského parlamentu za stejnou stranu Luděk Niedermayer. „Neměli bychom jen slavit, ale uvědomit si i naši odpovědnost,“ řekla Pekarová Adamová k důležitosti voleb do europarlamentu.

„Na 1. máje nemáme žádné protestní shromáždění jako socialisté a komunisté. My to máme radostné setkání s našimi příznivci a podporovateli,“ okomentoval Vondra setkání s voliči na pražské Kampě.

Vondra také zmínil, že se po několikaleté tradici rozhodli přesunout akci z Petřína do Kampy. Na podporovatele ODS čekal připravený program pro rodiny i děti.

Na akci protestovala paní Marie, která řekla, že ji a její rodinu vláda připravila letos o padesát tisíc. „Komunisté nám na naše děti aspoň dali, tak jsme je měli, my peníze už nemáme,“ vysvětlila svou účast na protestu.

Sociální demokraté si připomněli Svátek práce i vstup Česka do Evropské unie dopoledne na Střeleckém ostrově, kde se postupně střídali s dalšími. Problémem současnosti je nejistota, řekl shromážděným lídr evropské kandidátky SOCDEM Lubomír Zaorálek.

U desky připomínající první dělnickou oslavu svátku práce v Praze v roce 1890 se scházeli také zástupci dalších levicových stran.

Například komunisty přišlo podpořit asi 200 příznivců. Součástí jejich akce byla i petice proti korespondenční volbě a agitace před evropskými volbami.

Co pro vás znamená 1. květen?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 8. května 2024. Anketa je uzavřena.

Při té vystoupila Petra Prokšanová, dvanáctka na kandidátní listině Stačilo!, kterou komunisté vytvořili. „Hanba Fialovi, hanba Jurečkovi a všem dalším poskokům,“ zvolala směrem k přihlížejícím, kteří se na místě drobně verbálně střetli se zastánci EU a USA.

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

Před polednem dorazili zástupci České suverenity sociální demokracie, včetně předsedy Jiřího Paroubka. U pomníku 1. máje poděkoval všem za účast a připomněl historii tohoto svátku.

Prahou prošel studentský majáles a protestovali anarchisté

V půl jedenácté vyrazil z Kampy tradiční studentský majáles. Šel z Malé strany přes most k Nové scéně Národního divadla, dál na Karlovo a Staroměstské náměstí a dorazil do Kampusu Hybernská, kde oslavy pokračovaly a byla slavnostně vyhlášena královna majálesu.

K vyjádření protestu se na Střeleckém ostrově shromáždili anarchisté. Ti se následně vydali na pochod Prahou. „Pryč s touhle vládou, ať si lidé vládnou,“ vykřikovali. Při pochodu také vyjádřili podporu Palestině. Podle odhadů se pochodu zúčastnilo kolem tisícovky protestujících.

Česká republika dnes také slaví dvacet let členství v Evropské unii. Tehdy panovala velká očekávání a nadšení, které však postupem času opadlo. Podepsaly se na tom zejména krize jako ta finanční či migrační.

„Chci vyzvat všechny z vás ke svornosti a varovat před nepřiměřeným očekáváním, po němž může následovat deziluze,“ říkal před dvaceti lety tehdejší prezident Václav Klaus, který přitom v 90. letech jako premiér přihlášku podal.

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

Česko za 20 let členství dostalo z unijního rozpočtu přes jeden bilion korun čistého zisku. Část společnosti přesto cítí deziluzi například proto, že jsme nedohnali tolikrát zmiňované Německo. Průměrná mzda je tam stále 2,5krát vyšší než u nás.

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016 bylo nespokojených 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost panovala u Čechů kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy vyjádřilo spokojenost 69 procent z nich. Vývoj veřejného mínění popsala v analýze průzkumů agentura STEM, která data sbírala od vstupu Česka do EU.

Letos členství v EU kladně hodnotilo 51 procent Čechů. Pozitivně Češi na EU vnímají zejména svobodu cestovat, pracovat a studovat, negativně ji vidí jako příliš direktivního aktéra, který Českou republiku obírá o nezávislost.

Česko a EU v datech

    • žádost o vstup do EU: 1996
    • vstup: 1. 5. 2004
    • vstup do zóny volného pohybu (Schengen): 2007
    • Česko dvakrát předsedalo EU: v letech 2009 (premiér Mirek Topolánek, později Jan Fischer) a 2022 (premiér Petr Fiala)
    • Při vstupu do Unie se Česko zavázalo přijmout společnou měnu euro, ze všech zemí si pouze Dánsko vyjednalo výjimku. Kromě nej a Česka se neplatí eurem ještě v Polsku, Švédsku, Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku.
    • EU má 27 členů, zatím posledním se v roce 2013 stalo Chorvatsko a v roce 2020 naopak odešla Velká Británie.
    • Přihlášku má historicky podanou devět zemí, naposledy předloni ji podaly Ukrajina, Gruzie a Moldavsko.
Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...