Lukáš Vondráček završí sezónu recitálů FOK v Rudolfinu

Lukáš Vondráček završí sezónu recitálů FOK v Rudolfinu

Tisk

fok recital200Klavírista Lukáš Vondráček vystoupí s recitálem v pražském Rudolfinu v rámci řady Světová klavírní tvorba FOK. V sobotu 4. května zahraje program sestavený z humoresek a fantazií. Posluchači se mohou těšit na proslulou Humoresku Antonína Dvořáka, které bude kontrastem Humoreska od Roberta Schumanna. První polovinu večera naplní 7 fantazií Johannesa Brahmse a Fantazie Alexandra Skrjabina.

 


„Na hudbu a umění lze nahlížet různými úhly pohledu. Buď jako zrcadlo našich životů a našeho lidství, nebo jako únik do světa kouzel, duchovna, fantazie… V každém případě je fantazie a představivost nezbytností pro každého umělce. Těším se na společné objevování fantazijních světů Skrjabina a Brahmse. A co by to bylo za život bez humoru? Dvořákovu miniaturu netřeba představovat, mnohem rozsáhlejší Humoreska Schumannova je mému srdci velmi blízká. Je to kaleidoskop melancholických obrazů a fragmentů, pravděpodobně Schumannovo nejobtížněji uchopitelné a v mnoha detailech nejromantičtější klavírní dílo,“ představuje Lukáš Vondráček svůj program.

Lukáš Vondráček se na koncertech FOK objevuje pravidelně a spolupráce je velice úspěšná. V cyklu Světová klavírní tvorba to bude od roku 2017 již jeho třetí recitál. Jako sólista na koncertě Pražských symfoniků ve Smetanově síni vystoupil pětkrát. Společnou notu našel s šéfdirigentem FOK Tomášem Braunerem a dramaturgem Martinem Rudovským. Z toho vznikla nahrávka kompletní tvorby pro klavír a orchestr Sergeje Rachmaninova pro Supraphon. Album sklidilo mezinárodní pozitivní ohlasy a bylo nominováno na cenu Anděl. V 90. sezóně FOK Lukáše Vondráčka s Pražskými symfoniky čeká provedení obou Brahmsových klavírních koncertů a už teď je jasné, že při té příležitostí se taktéž musí tento komplet nahrát.

Recitál Lukáše Vondráčka je posledním z cyklu Světová klavírní tvorba v 89. sezóně FOK. Úspěšný cyklus šesti klavírních recitálů bude samozřejmě pokračovat i v jubilejní 90. sezóně, kdy se v Rudolfinu představí hvězdy, jako je Boris Giltburg, Francesco Piemontesi, Martin Helmchen, Igor Ardašev či Gabriela Montero. Zvláštní pozornost zasluhuje prosincový večer nazvaný České mládí – klavírní gala, v němž se představí čtyři mladí čeští talenti: Nora Lubbadová, Jan Schulmeister, Jan Čmejla a Matyáš Novák.

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského: „Skrjabin je vděčný nejenom technikou, ale také všemi kontrasty, nedozírnou škálou dynamiky… ‚Co více si můžeš jako člověk, který je pohlcen barevností zvuku, přát? Čistá krása!‘, říká Lukáš Vondráček, cenný protagonista květnového recitálu. Proto samozřejmě zařazuje na svůj recitálový program i Jeho hudbu, ale i dalšího svého oblíbence – Roberta Schumanna, v jehož hudbě, jak říká hrdý opavský rodák, probleskují pasáže až magické. Zazní samozřejmě i hudba česká. A řekněme v humorné kombinaci, neboť ke Dvořákově světoznámé Humoresce přidá právě Schumannovu: rozsáhlou a poťouchle ironickou.“

fok recital

Program

LUKÁŠ VONDRÁČEK – KLAVÍRNÍ RECITÁL
4. května 2024 od 19:30, Rudolfinum, Dvořákova síň

JOHANNES BRAHMS
7 fantazií op. 116
ALEXANDR SKRJABIN
Fantazie h moll op. 28
ANTONÍN DVOŘÁK
Humoreska č. 7 Ges dur op. 101
ROBERT SCHUMANN
Humoreska B dur op. 20

Lukáš VONDRÁČEK | klavír

Zdroj foto: Petr Dyrc

Více informací:

Vstupenky a anglická anotace
https://www.fok.cz/en/lukas-vondracek-piano-recital-0

www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

mstv200Mám ráda české knihy. V minulém roce jsem se zaměřila na české autory a letos v tom úspěšně pokračuji. Jedním z mých oblíbených je Jiří Holub. Autor ne příliš silné knihy, kterou jsem právě dočetla, není v literárním světě vůbec neznámý. Má za sebou studi...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Febiofest záhy ovládne Prahu i regiony

Febiofest perexLetos se pověstný FEBIOFEST koná již po devětadvacáté. Začíná v Praze, kde má vyhrazeny dny mezi 28. dubnem a 4. květnem, poté se stěhuje do dalších měst (Děčín, Otrokovice, Ostrava, Valašské Meziříčí). V Ostravě celá akce také končí – 14....