Tuleja bude jmenován ministrem pro výzkum v pondělí, zaměřit se chce na mladé ve vědě

Události: Kandidátem na post ministra pro vědu a výzkum je Pavel Tuleja (zdroj: ČT24)

Na kandidátovi na ministra pro vědu a výzkum je TOP 09 domluvena s prezidentem Petrem Pavlem. Do úřadu bude jmenován v pondělí 6. května, což po úterní schůzce řekl místopředseda vlády a zmíněné navrhující strany Vlastimil Válek. Informaci potvrdil i Pavlův mluvčí Vojtěch Šeliga. Setkání před jmenováním podle něj není nutné, neboť se oba osobně znají. Tuleja by se chtěl věnovat spolupráci Národního akreditačního úřadu s vládou či financování mladých vědců a jejich výjezdů do zahraničí.

Tuleja řekl, že vizí ministra by mělo být udělat z Česka lídra EU ve vědě a inovacích. Vzhledem k mandátu vlády, který skončí zhruba za rok a půl, plánuje nejen dokončit práci Heleny Langšádlové, která oznámila svou rezignaci minulý týden, ale přiblížit agendu veřejnosti.

Kandidát na ministra má podle Pekarové Adamové bohaté zkušenosti z akademické sféry a také manažerské zkušenosti. Zdůraznila i jeho ekonomickou erudici, která bude „obrovskou posilou pro TOP 09 i kabinet“. Stejného názoru je i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Brífink TOP 09 k přestavení kandidáta na ministra pro vědu (zdroj: ČT24)

Třiapadesátiletý ekonom v současnosti pracuje jako prorektor pro strategii a komunikaci Slezské univerzity v Opavě. Rektorem tam byl od roku 2015 do loňského února. Předtím působil dva roky jako děkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. Nyní je také vedoucím Ústavu veřejné správy a sociální politiky Fakulty veřejných politik v Opavě. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Vlastimila Válka bude díky akademickým zkušenostem vynikajícím kandidátem.

Úkolem pro Tuleju je podle Pekarové Adamové dotáhnout projekty Langšádlové a prezentovat je tak, aby byly srozumitelné a dosažitelné. Válek dále hovořil o potřebě transferu znalostí tak, aby už se nestávalo, že české objevy realizují zahraniční firmy.

Jde o komunikaci, řekl Havel

Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel řekl ve vysílání České televize, že po zevrubné diskusi se vedení strany jednomyslně rozhodlo pro Tuleju. Je zkušeným rektorem, pohybuje se ve vědeckém prostředí a má s vědou zkušenosti. A je také liberálním ekonomem.

Místopředseda TOP 09 rovněž zmínil, že resort vědy, výzkumu, inovací, který je odborný a „možná by se řeklo suchopárný, je komplikované komunikovat veřejnosti.“ Pro Tuleju tedy půjde o velkou výzvu, aby si sestavil komunikační tým a dokázal veřejnosti či odborné veřejnosti komunikovat otázky řízení a legislativní změny, uvedl Havel. Očekává tedy, že nový ministr vedle své odborné agendy bude „živě komunikovat s vědci“ a objíždět různá pracoviště. Výstup pak bude „komunikovat ven“ pomocí médií či sociálních sítí.

Události, komentáře: Poslanec Matěj Ondřej Havel v debatě o hledání nového ministra (zdroj: ČT24)

Je to výrazná tvář, řekl Gazdík

Podle člena školského výboru sněmovny a exministra školství Petra Gazdíka (STAN) byl Tuleja výraznou tváří České konference rektorů. „Nejdůležitějším úkolem pro něj bude bezpochyby dotáhnout proces zefektivnění vědeckého výzkumu v Česku a nalezení způsobu, jak více do výzkumu zapojit soukromý sektor. Věřím, že se mu to podaří,“ vyslovil přání.

Tuleja plánuje vytvořit kolem sebe tým spolupracovníků a sám chce být jejich „středobodem“, který bude výsledky prezentovat. „Nebudou to lidé, které bych si přivedl z Opavy, dám na doporučení z TOP 09,“ poznamenal. Sdělil také, že už v pondělí se setkal s Langšádlovou a domluvili se na spolupráci. Zmínil i své kontakty z České konference rektorů.

Profesně se Tuleja zaměřuje na makroekonomické analýzy, národní účetnictví a komparativní ekonomii. Je autorem nebo spoluautorem řady vědeckých studií, monografií, článků a učebních textů. Vedle akademické práce působí ve společenských a správních organizacích. Mimo jiné je také předsedou dozorčí rady těžební společnosti OKD a předsedou správní rady zapsaného ústavu UnikaCentrum. Je ženatý a má dva syny. Vystudoval národohospodářství na Vysoké škole báňské. V oboru ekonomie získal velký doktorát a byl také jmenován docentem. Jeho akademická dráha začala v polovině devadesátých let.

Od roku 2020 je členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje, rovněž je členem zastupitelstva v Havířově. Před sedmi lety neúspěšně kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny, byl na třetím místě moravskoslezské kandidátky TOP 09.

Avizovaný odchod Langšádlové je osmou změnou v kabinetu pětikoalice od jeho vzniku na konci roku 2021. Nového kandidáta chce TOP 09 představit prezidentovi Petru Pavlovi a premiérovi Petru Fialovi (ODS) tak, aby mohl být jmenován v tomto týdnu.