Odmítáme perzekuci vlastníků legálních zbraní, říká Okamura

politika

Odmítáme omezení práva držet zbraň a perzekuci vlastníků zbraní, které prosazuje Fialova vláda, říká předseda hnutí SPD Tomio Okamura k novele nákona o zbraních.

Odmítáme perzekuci vlastníků legálních zbraní, říká Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
1. května 2024 - 06:05

„Vláda Petra Fialy minulou středu schválila velmi kontroverzní novelu zákona o zbraních. Touto změnou by mj. došlo k prolomení letitého pravidla, že právo na držení zbraně je v případě bezúhonných občanů po splnění zákonných podmínek nárokové.

Nyní by bylo nahrazeno zásadou, že povolení držet zbraň bude vydáváno na základě neprůhledného individuálního úředního posouzení. Pokud by tato novela nabyla účinnosti, zavedla by se obchodníkům se zbraněmi povinnost hlásit tzv. podezřelé nákupy a policii by se výrazně zvýšily pravomoci v oblasti provádění domovních prohlídek a zabavování zbraní jejich legálním držitelům.

Zavádí se rovněž institut preventivního zabavení zbraně. Policie by tak nově mohla zadržovat zbraně v případech, kdy o jejich držiteli získá informaci, že může představovat „vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost", což je snadno (i politicky) zneužitelné a pro hnutí SPD nepřijatelné.



I proto, že v takovém případě nejsou v návrhu zákona pro toto zadržení zbraní uvedeny žádné časové lhůty a neexistuje zde ani možnost využít opravný prostředek (odvolání), což je v právním státě neakceptovatelné. Proti této novele zákona o zbraních protestují odborné asociace i podnikatelské svazy.

Respektujeme, že vydání zbrojního průkazu a právo držet zbraň musí vycházet ze splnění přísných zákonných podmínek, z absolvování odborné zkoušky a z lékařských testů a že cílem tohoto procesu musí být minimalizace zneužití držení zbraně.

Psali jsme:

Současně ale odmítáme bezdůvodnou státní šikanu občanů legálně držících zbraně, kde hrozí i politické zneužití policejních složek a pošlapání zásad právního státu," okomentoval novelu zákona o zbraních na svém facebookovém profilu Tomio Okamura.

(dan, prvnizpravy, screen: fb profil)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif