Hlavní obsah

Učitelka Marcela má na život 46 tisíc korun. Jenže pak přijde účet za rovnátka pro děti

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to je s platem učitelů, mají se lépe, než si myslíme, nebo jejich mzdy nejsou zas tak vysoké? To můžete posoudit i díky rodinnému rozpočtu, který nám poslala učitelka Marcela.

Článek

O platech ve školství se hodně mluvilo, proto jsme rádi, že se nám se svými příjmy svěřila i učitelka Marcela (37), která žije sama se dvěma dětmi a zatím se jí daří vše potřebné zvládnout zaplatit, ale aby mohla dětem něco dopřát, musí si občas přivydělávat o víkendech.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Hodně peněz sebere bydlení a doprava

Marcela bydlí ve vesnici vzdálené 23 km od města, kde její dvě děti chodí na základní školu a ona pracuje. „Každodenní dojíždění není určitě ideální, tím spíš, že třikrát týdně absolvuji celou trasu za den dvakrát, když vozím děti do kroužků. Náklady na dopravu jsou kolem 6 000 Kč měsíčně,“ říká Marcela. Větším výdajem je i školné, které platí za syna – 3 000 Kč za měsíc.

Další výraznou položkou je splátka hypotéky a další náklady spojené s bydlením, tedy 12 500 Kč. S bydlením souvisí i její obavy z nutných investic v domě, případné poruchy spotřebičů a také z toho, že končí fixace hypotéky a nejspíš se zvýší měsíční splátka.

Náklady na jídlo jsou včetně obědů dětí kolem 10 000 Kč – a bylo by to víc, ale mají zahrádku, na které toho Marcela spoustu vypěstuje a zpracuje.

Šetřím a snažím se přivydělat si

Marcela se snaží maximálně spořit – kosmetiku moc nekupuje, za drogerii měsíčně utratí maximálně 1 500 Kč. Co ale „neošidí“, je ortodontická péče – dcera měla rovnátka a teď je bude mít rok syn. „Základní cena rovnátek je 35 000 Kč a v současné době hrozí, že by je syn měl mít i na dolních zubech, což by znamenalo uvedenou částku ještě jednou,“ říká a už přemýšlí, kde by na ně vzala peníze.

Aby si přivydělala, tak kromě své pedagogické profese příležitostně lektoruje různé semináře. Jsou to akce víkendové, takže musí nechávat děti doma samotné a to jí nevyhovuje. Nemá prarodiče, kteří by vypomohli.

Otec dětí platí na obě 10 000 Kč. Z toho jim Marcela dává kapesné a hradí jejich kroužky, poplatky, školní akce, sportovní oblečení a podobně. Z peněz, které zůstanou, pořizuje například dárky pro děti k narozeninám a Vánocům. „Pokud je možnost, vyrážíme na výlety, za sportovními aktivitami nebo kulturou. Sice bychom nemuseli, ale nechci to dětem odpírat, i když jsme zůstali sami,“ říká.

Pokud by měla zhodnotit svou finanční situaci, pak konstatuje, že s příjmem 46 000 Kč vychází. „Sice nám z peněz měsíčně nic nezbývá, ale snažím se, aby se nám žilo dobře. Mým cílem je mít finanční zálohu 100 000 Kč kvůli klidnějšímu životu. Takto mi občas trochu kazí spaní myšlenky, jestli zvládnu vše zaplatit, a hlavně, abych z jakéhokoli důvodu nevypadla z pracovního procesu.“

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

UČITELKA MARCELA A 2 DĚTI

Jméno a věk: Marcela, 37 let

Rodinný stav a počet dětí: svobodná, 2 děti

Povolání: učitelka

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 36 000 Kč výplata + 10 000 Kč alimenty

Náklady na bydlení: 12 500 Kč

Náklady na jídlo: do 10 000 i s obědy

Náklady na oblečení: dle situace, pokud se kupují např. boty a zimní oblečení, je částka samozřejmě vyšší, jinak do 1 500 Kč

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: benzin do 6 000 Kč, pojištění 1 600 Kč, drogerie a kosmetika do 1 500 Kč

Co musím oželet: dovolené a výlety

Moje úspory na horší časy: žádné - není z čeho šetřit, kromě běžných výdajů

Další platby typu: přineste 200 Kč na školní akci, poplatky za kroužky pro děti a měsíční školné pro syna 3 000 Kč

Kolik můžu investovat do dovolené: maximálně 15 000

Moje finanční zlozvyky: občas něco hezkého na sebe

Moje finanční cíle nebo přání: mít finanční polštář alespoň 100 000 Kč

Moje finanční obavy: neschopnost práce z jakéhokoli důvodu

Jak hodnotím celkovou finanční situaci: Nemůžu si stěžovat, ale je to náročné.

Našetřit sto tisíc je reálné, říká finanční odborník

„Paní Marcela s penězi vychází a snaží se, i s limitovanými financemi, dětem dopřát výlety a sportovní vyžití, což je dobře. Určitě by bylo by super, kdyby paní zvládla našetřit 100 000 Kč a nemyslím si, že to je s jejím současným rozpočtem nemožné. Zaměřme se na oblasti v jejím finančním profilu, které by k tomu mohly dopomoci,“ říká Lukáš Vršecký, zakladatel PatronGO.

  • Paní Marcela jezdí často autem a platí si také pojištění. Podle tržních dat pojištění zbytečně přeplácí až 70 % lidí. Proto by bylo dobré se ujistit, že neplatí zbytečně moc. S cenou pohonných hmot zas mohou pomoci cenové mapy v jejím okolí, které lze sledovat a podle nich jezdit tankovat. V jejím případě tak může ušetřit dalších několik set korun měsíčně.
  • Výdaje na potraviny nejsou nejnižší, proto bychom paní Marcela určitě doporučili využívat věrnostních programů supermarketů, kde nakupuje. Také nákupy dopředu plánovat a psát si seznam. Pokud omezí impulzivní nákupy, dokáže ušetřit stovky až tisíce korun měsíčně.
  • Kvůli energetické krizi se zdražoval plyn i elektřina a bylo by vhodné zkontrolovat, zda na nich v tuto chvíli nepřeplácí. To samé platí o internetu a mobilních tarifech, takže i ty je dobré zrevidovat.
  • Za prověření by stála i hypotéka, zvlášť, pokud se blíží konec fixace. Vyplatilo by se zjistit, zda neexistuje úrokově výhodnější varianta.

Pokud by tohle všechno udělala, možná by do rozpočtu získala i pár tisíc navíc, které by pak mohla buď ukládat, nebo použít na vyžití s dětmi.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Budeme rádi, pokud nám také pošlete svůj příběh a vyplníte dotazník. Vaši anonymitu samozřejmě zachováme. Zaslat jej můžete na e-mail redakce redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám