Lidový název této bylinky je portulák neboli kuří noha. Odborně se však nazývá šrucha zelná (Portulaca oleracea). Něžná rostlina s krásně zelenými listy a žlutými květy je pro mnohé obtěžující plevel, který jim z estetických důvodů znehodnocuje zahradu, ale ve skutečnosti jde o oblíbenou listovou zelenina a bylinku našich babiček. Jaké má příznivé účinky na lidské zdraví a proč byste se jí zcela určitě neměli zbavovat?

Pokud uvidíte tento plevel ve své zahradě, v žádném případě ho neničte! Na zajímavé informace o portuláku se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu TOP zaujímavosti:

Zdroj: Youtube

Portulák neboli kuří noha

Z botanického hlediska se jedná o rychle rostoucí bylinnou letničku s masitými oválnými a dužnatými listy. Její hustě větvené lodyhy rostou poměrně při zemi. V období od července do října kvete portulák krásnými žlutými kvítky. Když je rostlina mladá, má zelené stonky, které se postupně mění do načervenalých odstínů.

Výrazná chuť

Svým původem pochází šrucha z Asie a takřka po celém světě se využívá jako výborná a zdravá salátová zelenina. Má lehce nakyslou nebo slanou chuť a mnohým připomíná špenát, ale i řeřichu. Je to díky obsahu kyseliny jablečné, která způsobuje ostřejší a svíravé chuťové tóny. Nejvýraznější chuť má bylinka nasbíraná hned po ránu, protože během dne kyselina jablečná metabolizuje. Listy jsou mnohem jemnější a také lehce nasládlé. Poupata květů můžete v jídelníčku perfektně použít místo tolik oblíbených kuliček kapary.

Portulák miloval i Gándhí

„Hranice mezi kulturní rostlinou a plevelem je velice tenká. Je šrucha zelná plevel? Nebo užitečná zelenina? Obojí. Pěstovaná šrucha zelná má kolem 40 odrůd s listy lišících se velikostí, typem růstu nebo barvou. Ve světě se pěstuje jako výborná salátová zelenina. Jí se čerstvá i tepelně zpracovaná, přidává se do salátů, polévek nebo dušených pokrmů, může se upravit jako špenát. Šrucha byla Gándhího oblíbenou zeleninou, říkají Indové,“ říká pěstitel Ing. Peter Gajdoštin.

Zdravotní benefity

Šrucha zelná je dokonalým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Zároveň obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které jsou výbornou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují paměť a stav únavy a případných depresí, stejně tak předcházejí obezitě, cukrovce a navíc urychlují hubnutí. 

Tato bylinka má také výborné protizánětlivé a močopudné účinky. Díky ní poskytnete svému tělu spoustu významných živin včetně minerálů jako je železo, vápník, draslík a fosfor.

Použití je pestré

Portulák můžete používat čerstvý jako výbornou přísadu do mnoha pokrmů, lze si z něj připravit lahodný čaj, sirup i tinkturu a výborně poslouží i jako uklidňující obklad po štípnutí nežádoucím hmyzem.

Související články

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.jakzdrave.cz, www.zdarvestravovani.cz