1. května 2024 07:05

Stavba druhého Titanicu se blíží. Už víme, jak to bude s pasažéry, jídlem a oblečením

Vypadá to jako úplný nesmysl, ale při bližším pohledu to zase tak mimo realitu není. Bez ohledu na tragickou první plavbu slavné lodi z dubna 1912, kterou přežilo jen kolem 700 cestujících a členů posádky, se Titanic stále drží v popředí zájmu. Může za to stejnojmenný oscarový trhák Jamese Camerona i neutuchající pokusy vylovit z vraku lodi předměty upomínající na luxus své doby.

Australský miliardář Clive Palmer potvrdil svůj záměr postavit Titanic II na tiskové konferenci v Sydney v neděli 28. dubna 2024, přičemž loď se podle něj má začít stavět už na jaře 2025. „Je mnohem zábavnější dělat Titanic, než sedět doma a počítat peníze,“ odpověděl Palmer na dotaz, proč se do takového projektu vůbec pouští. Takto nový Titanic II společnost promovala v roce 2018:

Přečtěte si také: Nejbizarnější případ přeživšího Titanicu: Odmítl místo ve člunu, zachránil se díky alkoholu

Stojí za to připomenout, že podnikatel, který zbohatl v důlním průmyslu, je myšlenkou na stavbu repliky slavné lodi posedlý už léta. Založil za tímto účelem společnost Blue Star Line a poprvé své plány představil už v roce 2013. Další oznámení přišlo o pět let později, stavbu ale přerušila pandemie covid-19.

Třetí třída s dušeným masem a kaší

Titanic II má být 269 metrů dlouhý a 32,2 metru široký (tedy o něco víc, než původní loď), na jeho devíti palubách se v 835 kajutách může ubytovat 2345 cestujících. Téměř polovina kajut přitom bude vyhrazena pro první třídu. Cestující budou požádáni, aby se nalodili v oblečení odpovídajícímu konci 19. století, nebude to ale podmínkou.

Aby byl zážitek dokonalý, budou si moci cestující třetí třídy užívat dušené maso s kaší servírované u dlouhých stolů v podpalubí stejně jako při první a zároveň poslední plavbě Titanicu. Pro ty, kterým by prostá strava z počátku 20. století nevyhovovala a spokojili by se s méně autentickým jídelníčkem, má společnost v záloze i další menu.

Mohlo by vás také zajímat: Vzácný pohled do Titanicu. Badatelé zveřejnili záběry přímo ze ztroskotané lodi

Podle Palmera miliony lidí snily o plavbě na Titanicu, chtěly spatřit slavnou loď na moři nebo jak kotví v přístavu. Teď bude díky jeho projektu možné tyto sny uskutečnit, což podle investora svým způsobem přispěje k posílení míru mezi národy. Doufejme jen, že se v honbě za identickým Titanicem nebude jeho stavitel otrocky držet všech „detailů“ včetně ztroskotání, které 15. dubna 1912 nepřežilo 1512 lidí.

Zdroj: Blue Star Line, CNN

Na speciální vysílání ke 100 letům potopení Titanicu se můžete podívat tady:

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky projekt Titanic Titanic II Blue Star Line Clive Palmer

Populární filmy na Prima Zoom