Zakladatel kryptoburzy Binance míří na čtyři měsíce do vězení. Pomohla mu reputace správňáka

Žalobci chtěli pro Chanpeng Zhaa až tři roky za mřížemi, protože jeho firma umožnila nezákonné transakce v hodnotě skoro miliardy dolarů.

Luboš KrečLuboš Kreč

changpeng-zhao-binance

Foto: Binance

Changpeng Zhao, zakladatel Binance

0Zobrazit komentáře

Zakladatel a bývalý generální ředitel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao byl odsouzen ke čtyřem měsícům ve vězení, protože na největší kryptoměnové burze na světě umožnil praní špinavých peněz. Prokuratura pro něj ale původně žádala 36 měsíců. To soudce Richard Jones odmítl s argumentem, že muž známý pod svými iniciály CZ není žádný klasický zločinec.

Zhao se v listopadu přiznal, že nepřijal požadovaná opatření proti praní špinavých peněz. Odstoupil z vedení Binance a firma souhlasila se zaplacením urovnání 4,3 miliardy dolarů (101,4 miliardy korun). Obžaloba tvrdila, že Zhao se záměrně díval jinam, když lidé prováděli transakce, které podporovaly třeba sexuální zneužívání dětí, nelegální obchod s drogami a terorismus.

„Tady jsem selhal,“ řekl Zhao před vynesením rozsudku. „Svého selhání hluboce lituji a je mi to líto,“ dodal. Zároveň se vydal americkým úřadům s tím, že akceptuje jakýkoli trest. Žalobci pro něj chtěli až tři roky ve vězení, ale výsledkem je podstatně mírnější trest. Klíčovou roli v tom sehrála minulost CZ i podpora, které se mu dostalo.

Soudce při vynášení rozsudku řekl, že strávil víkend pročítáním dopisů, které na pomoc zakladateli Binance sepsali jeho přátelé, rodina i byznysoví partneři. Dokonce, jak uvádí server Coindesk, i prokurátoři uznali, že CZ není typický kriminálník. „Upřímně všechno, co tu vidím, jsou důkazy o klidné povaze,“ řekl Richard Jones na adresu CZ.

Zhao, kanadský podnikatel čínského původu, firmu Binance založil v roce 2017 v Šanghaji a postupně z ní vytvořil nejdůležitější centrum globálního trhu s kryptoměnami. Její hlavní burza Binance.com je největší kryptoměnovou burzou na světě – předloni podle společnosti CryptoCompare zpracovala obchody v hodnotě asi 23 bilionů dolarů.

Zhaovi advokáti trvali na tom, že by neměl dostat žádný trest odnětí svobody. Podle státních zástupců však ještě nikdo neporušil zákon o bankovním tajemství v takovém rozsahu jako Zhao. Společnost Binance umožnila podle nich více než 1,5 milionu obchodů s virtuálními měnami v hodnotě téměř 900 milionů dolarů, které porušovaly sankce USA.

S využitím ČTK.