Medicína

Mariánské Lázně zahajují lázeňskou sezónu


Kategorie: Aktuality 
01.květen 2024

Mariánské Lázně, druhé největší lázně v České republice a jedny z trojice západočeských lázeňských měst zařazených na seznam UNESCO, chystají otevření další lázeňské sezóny. Slavnostní Zahájení tradiční lázeňské sezóny proběhne o květnovém víkendu 10. – 12. května 2024. Jeho součástí bude mimo jiné také svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků. Na jaře vždy pečlivě čistili malé studánky a vzácné léčivé minerální prameny. V letošním roce to bude přesně 206 let od zahájení první lázeňské sezóny v Mariánských Lázních.

Hlavním dějištěm slavností se stane mariánskolázeňská kolonáda a její blízké okolí. Víkendové oslavy nabídnou místním obyvatelům, lázeňským hostům a návštěvníkům města slavnostní svěcení a otevírání minerálních léčivých pramenů, slavnostní průvod v historických kostýmech, řemeslný a farmářský jarmark, koncert Západočeského symfonického orchestru, slavnostní mši a bohatý doprovodný program jehož součástí bude např. setkání s několika významnými historickými návštěvníky města, promenádní a kolonádní koncerty klasické, folklórní i moderní hudby, nedělní Švihácká cyklojízda, nebo světelná a laserová show.

V roce 2023 navštívilo Mariánské Lázně více než 300 000 hostů, z počtu tvořili 44 % čeští hosté, na druhém místě se umístili němečtí hosté 39  procenty.  V letošním roce je opět pozitivní trend v návštěvnosti, zejména u českých klientů, kteří vyhledávají lázně pro léčení i pro aktivní odpočinek. Lázně získaly v loňském roce nově status klimatických lázní a jsou tak unikátním lázeňským městem v ČR, které využívá přírodní léčivé zdroje na jednom místě: minerální prameny, minerální oxid uhličitý, peloidy a nyní také klima.

Na programu slavnostního Zahájení lázeňské sezóny je v pátek 10. května 2024 od 19:30 slavnostní koncert Západočeského symfonického orchestru ve Společenském domě Casino. Zpívající fontána zahraje od 21:00 slavnostní skladbu Bedřicha Smetany Vltava a na lázeňské kolonádě čeká návštěvníky od 21:15 světelná show Kris Juggling. Hlavní část oslav proběhne na mariánskolázeňské kolonádě v sobotu 11. května. Slavnostní mši bude od 10:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie celebrovat J.M.P. Filip Zdeněk Lobkowicz, O.Praem., opat tepelský. Následně po mši od 11:00 se uskuteční Zahájení lázeňské sezóny 2024 - slavnostní ceremoniál-žehnání pramenům při kterém zazní také slavnostní skladba Zpívající fontány od Petra Hapky – Hudba pro fontánu. Další pestrý program doplní slavnostní akt zahájení sezóny.

Mariánské Lázně mají nádherné parky, romantické kolonády a půvabné pavilony. Leží uprostřed překrásné a neporušené přírody chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Díky svému čistému prostředí získaly statut klimatických lázní. Dominantou města je kolonáda se vznosnou litinovou konstrukcí a dřevěným kazetovým stropem. Je zde nejstarší golfové hřiště – osmnáctijamkové hřiště Royal Golf Clubu Mariánské lázně, oceněné titulem britské královny Alžběty II.

Ve městě a jeho okolí vyvěrá cca sto minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a minerálních solí (studené železnaté kyselky). K pitným kúrám se využívá zejména 6 hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní, Ambrožův a Ferdinandův. Nabízejí léčbu onemocnění ledvin a močových cest, potíže dýchací, pohybového aparátu, zažívacího traktu, poruch metabolismu, gynekologická onemocnění včetně léčby neplodnosti, onkologická onemocnění a léčbu kožních či nervových onemocněn. Více na: https://marianske-lazne.info/cz/press-kit Dle TZ

www.accedo.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová