Apple ztrácí pozici nejlepšího výrobce telefonů ve prospěch Samsungu. Technologický gigant hledá „další velkou věc“

Společnost Apple ztratila pozici největšího prodejce chytrých telefonů na světě poté, co dodávky iPhonů v prvních třech měsících roku klesly přibližně o 10 %.
Prodej iPhonů byl zasažen zvýšenou konkurencí konkurenčních výrobců chytrých telefonů s operačním systémem Android, jako je Samsung, který získal zpět největší podíl na trhu poté, co jej loni ztratil.


Podle údajů zpravodajské společnosti International Data Corporation (IDC) prodal Samsung, který letos uvedl na trh svou vlajkovou loď Galaxy S24, od ledna do března přibližně 20,8 procenta z celkového počtu 289,4 milionu celosvětově dodaných přístrojů.

Akcie společnosti Apple při otevření trhů klesly o méně než 1 %. Stalo se tak poté, co technologický gigant zrušil svůj desetiletý plán na vytvoření vlastního elektromobilu. Nyní prý experimentuje s osobním robotickým zařízením, protože podle zasvěcených se snaží najít svou „další velkou věc“, která by podpořila prodeje.

Podle údajů IDC získaly čínské značky, jako je Huawei, větší podíl na trhu s iPhony. Xiaomi, jeden z předních čínských výrobců chytrých telefonů, se umístil na třetím místě s tržním podílem 14,1 % – prodal 50,1 milionu kusů. Společnost Apple se stala nejprodávanějším výrobcem telefonů na světě v roce 2023 díky silným prodejním výsledkům v prosinci po vydání iPhonu 15. Podle IDC však společnost Apple v prvním čtvrtletí letošního roku dodala 50,1 milionu iPhonů, což je méně než 55,4 milionu kusů ve stejném období loňského roku.

Tento meziroční pokles o 9,6 % je pro Apple nejprudší od roku 2022, kdy covid narušil dodavatelské řetězce. Pokles je podpořen problémy, kterým čelí v Číně, svém třetím největším trhu. Některé čínské společnosti a vládní úřady zakázaly používání zahraničních telefonů. Toto opatření odráží omezení čínských aplikací, které z bezpečnostních důvodů zavedla sama americká vláda.

Společnost Apple v červnu uspořádá celosvětovou vývojářskou konferenci (WWDC), na které upozorní na aktualizace softwaru pohánějícího iPhony, iPady a další zařízení Apple. Společnost na začátku tohoto roku přišla o korunu nejhodnotnější společnosti na světě, kterou získal Microsoft.

Minulý měsíc se také dostala na titulní stránky novin poté, co zrušila své plány na výrobu elektromobilu. V interní zprávě Apple uvedl, že někteří zaměstnanci týmu, který vyvíjel automobil, známého jako skupina speciálních projektů, budou přesunuti do její divize umělé inteligence (AI). Investoři pozorně sledují aktuální informace o vývoji umělé inteligence ve společnosti Apple, která se zatím k začlenění technologie AI do svých zařízení vyjadřuje jen málo.

Zdroj: DailyMail