Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ve věku 77 let zemřel spisovatel Paul Auster, autor Newyorské trilogie

Americký spisovatel Paul Auster: Sedím ve svém pokoji, píšu a je mi dobře. foto: David PortMF DNES

Zemřel americký spisovatel Paul Auster. Asi nejznámější z jeho děl je detektivně laděná Newyorská trilogie a román o zázračném levitujícím chlapci Mr. Vertigo. Kromě toho se prosadil jako filmový scenárista. O jeho úmrtí v úterý informoval deník The New York Times, kterému to potvrdil blízký přítel spisovatele.
  8:13

Ve věku 77 let zemřel americký spisovatel Paul Auster, mimo jiné autor knih Newyorská trilogie, Brooklynské panoptikum nebo scénáře k filmu Smoke. O literátově úmrtí ve středu informoval deník The New York Times , podle něhož Auster zemřel v úterý na komplikace spojené s rakovinou plic ve svém domě v Brooklynu.

Auster byl plodným romanopiscem a scénáristou, který se proslavil v 80. letech minulého století a stal se jedním z charakteristických newyorských spisovatelů své generace, napsal The New York Times. Jeho příběhy si často pohrávaly s tématy shody okolností, náhody a osudu, poznamenal list The Guardian.

Auster byl ve zprávách často popisován jako „literární superstar“. Britský list The Times Literary Supplement ho kdysi nazval „jedním z nejpozoruhodněji vynalézavých amerických spisovatelů“.

Do povědomí čtenářů se Auster dostal detektivními prózami nazvanými Newyorská trilogie vydanými v roce 1987. Kromě toho je autorem například knih Vynález samoty, Mr. Vertigo, Leviatan, Kniha iluzí nebo Brooklynské panoptikum. Vedle literatury se věnoval i scénářům, sepsal ho například k filmu Smoke.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!