Juraj Skovajsa

1. 5. 2024

Když v roce 2012 přijel do Německa na stáž jako vysokoškolský student právnické fakulty, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje meditační praxi Falun Gong. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí bojovat znovu…

Le-pin Ting (Ding Lebin) je také praktikujícím Falun Gongu a obhájcem lidských práv, který momentálně pracuje jako právní poradce advokáta v jedné berlínské advokátní kanceláři. Spolu se slečnou Chuej Li (Hui Li) promluvil 23. dubna na půdě české Poslanecké sněmovny o perzekuci prováděné Komunistickou stranou Číny (KS Číny) vůči stoupencům meditační disciplíny. Oba je spojuje skutečnost, že tlak ze strany poslanců a organizací, který vzešel z jejich iniciativy, pomohl k propuštění jejich neprávem vězněných rodinných příslušníků.

V rozhovoru pro Epoch Times prozradil pan Ting několik detailů o současné situaci rodičů, jeho dosavadním úsilí či pohledu na perzekuci.

Minulý rok byli zadržení oba vaši rodiče. Proč?

Protože jsou to praktikující Falun Gongu a jsou na černé listině místní policejní stanice. Zatkli je krátce před 13. květnem 2023 (13. květen je pro praktikující Falun Gongu významným svátkem – jde o den, kdy mistr Li Hongzhi představil metodu poprvé veřejnosti, pozn. red.). Byli zatčeni, když pracovali na čajovém poli – 12. května. Přišel tucet čínských policistů. Byli oblečeni v civilu, nikdo nevěděl, že jsou to policisté. Pak je zatkli a odvedli k nám domů. A prohledali dům bez jakéhokoliv oficiálního povolení, bez jakéhokoli právního základu. Pak moji rodiče zmizeli. Prvních dvanáct dní nikdo nevěděl, kde jsou a co se s nimi děje.

Řekněte nám více o Falun Gongu. O co se jedná?

Falun Gong je čínská meditační praxe vycházející ze starobylé buddhistické filozofie. Poprvé byla veřejnosti představena v Číně pod oficiálním názvem Falun Dafa 13. května 1992. Falun Gong spočívá v dodržování tří principů pravdivosti, soucitu a snášenlivosti v každodenním životě, aby se člověk stal lepším. Nejde ale o církev a nemá žádné chrámy. Nemá žádné náboženské formy ani členství, protože lidé se stávají lepšími a moudřejšími pouze tehdy, když se snaží žít podle těchto poctivých hodnot. Protože jde o kultivaci lidského srdce, nemá Falun Gong žádný politický program. Teprve kvůli pronásledování komunistickým režimem se praktikující začali zasazovat o svá práva a upozorňovat na zločiny, které byly proti nim páchány. Sebezdokonalování mysli i těla patří k podstatě pět tisíc let staré čínské kultury a v Číně bylo před nástupem komunismu samozřejmostí.

A proč KS Číny Falun Gong pronásleduje?

Důvodem je diktátorská povaha KS Číny. Strana nedovoluje nikomu svobodně myslet ani svobodně věřit. Aby se udržela u moci, snaží se lidi manipulovat nejen fyzicky, ale také duševně, v souladu se svou komunistickou ideologií. Jejími prostředky nadvlády jsou násilí, propaganda, lži a podněcování k nenávisti.

Jedním ze spouštěčů pronásledování Falun Gongu bylo jistě to, že odhadovaný počet praktikujících Falun Gongu byl v roce 1999 vyšší než počet registrovaných členů KS Číny. Kromě toho Falun Gong praktikovalo velké množství členů strany. Možná si to mysleli: „Když budou všichni praktikovat Falun Gong, kdo se bude ještě řídit doktrínou strany?“ Podle této logiky režim nemohl tolerovat popularitu Falun Gongu.

Říká se také, že obrovská popularita Falun Gongu se dotkla ega tehdejšího předsedy strany Ťiang Ce-mina. Měl v úmyslu praktikující Falun Gongu do tří měsíců potlačit a vydal k tomu ústní příkaz: „Zničte jejich pověst, zruinujte je finančně a zničte je fyzicky.“ Ťiangovi nástupci v této politice svévolného pronásledování pokračují dodnes.

Vy se pohybujete v právním oboru. Takže z vašeho pohledu, jaký právní základ… nebo na základě čeho mohli být vaši rodiče zatčeni a uvězněni?

KS Číny ví, že pro pronásledování Falun Gongu neexistuje žádný právní základ. I když se snaží pronásledování Falun Gongu všemožně ospravedlnit. To je také jeden z důvodů, proč se tolik bojí pozornosti mezinárodní společnosti.

Poté, co byli vaši rodiče zatčeni, pamatuji si, že jste Česko několikrát navštívil. A také jste byl na Slovensku. Jakým procesem hledání pomoci jste prošel?

Ano, minulý rok, když jsem tady byl poprvé, setkal jsem se s několika členy parlamentu. Dvě poslankyně dokonce sdílely naše setkání na sociálních sítích. Krátce poté jsem byl monitorován v Berlíně. Měl jsem pocit, že mě sledoval nějaký Číňan, když jsem seděl ve vlaku. Díval se na mě periferně, ne přímo. Pomyslel jsem si, že ten chlap je velmi zvláštní. Tak jsem si chtěl ověřit, jestli by to mohl být špión. Chystal jsem se vystoupit z vlaku a on pak okamžitě šel na mé sedadlo a podíval se na mě. Necítil jsem obavy ani strach, ale byl jsem si v tom bodě jistý, že tomu tak je. Souviselo to se schůzkami s poslanci českého parlamentu. Vím, že to fungovalo (schůzky s poslanci), protože to ukazuje, že se mě snaží umlčet. Velmi se bojí odvahy a vlivných hlasů přímo na sociálních sítích. Málokterý politik na světě udělá něco takového, aby na sociálních sítích zveřejňoval fotky ze setkání s praktikujícími Falun Gongu.

Později jsem tady byl na akci pořádané k výročí 20. července (zahájení perzekuce v Číně) u čínské ambasády. Předváděli jsme tam cvičení a měli proslovy. A když jsem pronášel projev já, všiml jsem si, že kamery na budovách velvyslanectví se otočily na mě. O tři dny později (na protestní akci) jsem si všiml třech Číňanek – hodně nás fotily a natáčely. Byly kousek ode mě – držel jsem transparent, který ukazuje, že KS Číny pronásleduje mé rodiče – a ty tři Číňanky, které stály přede mnou, si dělaly fotky, videa, myslím, že tak pět až deset minut. Takže vím, že… Ale není to poprvé. Než jsem přijel podruhé do Prahy, byli jsme v Bruselu kvůli Mezinárodnímu dni na podporu obětí mučení. A tehdy malá skupinka aktivistů KS Číny… jeden z nich měl v rukou vlajku a snažil se narušit naše aktivity. A pak jsme zavolali belgickou policii, ta přijela a odvedla je. Pomohli nám. Co chci říct, je, že KS Číny se opravdu bojí mezinárodní společnosti. Matka byla po 12 dnech od zatčení propuštěna po tlaku mezinárodní společnosti.

A jak jsou na tom vaši rodiče teď?

Matka je od propuštění doma. Zůstává pod dohledem, je to malá vesnice. A můj otec je nyní zadržován ve vězení v provincii Šan-tung poté, co byl ilegálně odsouzen ke třem letům vězení a dostal pokutu v přepočtu asi 2 000 eur.

A jak je na tom váš otec?

Když jej matka byla později navštívit ve vězení, byl velmi pohublý a vypadal unaveně. Domnívám se, že ho mučili, ale při takové návštěvě je rozhovor monitorovaný, takže nemohli mluvit detailně. Můj otec je teď ve velkém nebezpečí nejen kvůli mučení, ale také kvůli násilnému odběru orgánů. A bývalá tajemnice strany Čang Chuej (Zhang Hui), která je zodpovědná za masové zatýkání v mém rodném městě kolem onoho 13. května 2023, byla nejen stranickou tajemnicí města Ž‘-čao (Rizhao), ale také první stranickou tajemnicí vojenského obvodu. Takže kvůli jejím vazbám na armádu mám o osud a bezpečnost svých rodičů nesmírné obavy. Dokud celá perzekuce trvá, dokonce i když by byl otec propuštěn, mohou být moji rodiče znovu zatčeni a mučeni.

Vraťme se ještě k tomu, kde všude jste loni hledal pomoc…

Cestoval jsem po různých evropských zemích. Kromě České republiky a Belgie do Rakouska, Slovenska, Řecka a Francie. Setkal jsem se tam se spoustou dobrosrdečných lidí, kteří podepsali protestní dopisy čínskému velvyslanectví v Německu a lokálním úředníkům města Ž‘-čao, včetně poslanců národních parlamentů. Obrátil jsem se i na poslance Evropského parlamentu a ti iniciovali jednu evropskou rezoluci proti pronásledování Falun Gongu, která vyjadřuje i obavy z osudu a bezpečnosti mých rodičů.

V této rezoluci se nejednalo pouze o odsouzení pronásledování Falun Gongu. Odsuzuje se v ní také praxe násilných odběrech orgánů a adresuje sankční opatření. Evropský parlament vyzývá členské státy Evropské unie, aby uložily sankce všem pachatelům a subjektům, které se podílejí na pronásledování Falun Gongu v Číně a v zahraničí, jako např. zabavení majetku a neudělení víz. Je to opravdu silné usnesení. KS Číny na to veřejně nereagovala.

Všechny druhy takové podpory povzbudí více lidí, aby se připojili k velmi mírumilovné cestě praktikujících Falun Gongu a postavili se proti pronásledování.

Děkuji za rozhovor.

Přečtěte si také

Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech
Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly magnetem pro osoby na sankčních seznamech, odsouzené či obviněné a veřejně známé činitele.

Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?
Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?

Češi jsou v porovnání s ostatními evropskými národy skeptičtí k přínosům Evropské unie, ekonomickou situaci doma i v Evropě považují za zhoršující se, kvóty pro přijímání migrantů spíše nepodporují a boj s klimatickou změnou pro ně není priorita. Co je trápí nejvíc?

Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu
Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu

Unijní ministři školství se dnes v Bruselu zabývali nedávným návrhem Evropské komise zavést evropský titul, který by byl automaticky uznáván v celé sedmadvacítce.

Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí
Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí

Migrační pakt, který dnes definitivně potvrdily členské státy EU, je podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) prvním krokem k řešení nelegální migrace, který ale nestačí.

17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska
17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska

Skupina politiků z 9 zemí, které hongkongské úřady obvinily v procesu se zakladatelem Apple Daily, oficiálně požádala hongkongské ministerstvo spravedlnosti o předložení jejich důkazů soudu.