Čína chce dominovat trhu s elektromobily, do roku 2030 si stanovila obtížný úkol

elektromobily
Zdroj: Luxeed

Čína je v posledních několika letech výrazně pokrokovou zemí v porovnání s minulostí. Zlepšuje se ve výrobě čipů a dalších elektronických zařízeních, a to včetně elektromobilů, u kterých čínští výrobci ucítili velkou šanci na to, že se mohou chytnout v silné konkurenci.

Minulý rok čínský automobilový průmysl dosáhl historického milníku, jelikož překonal 30 milionů prodaných a vyrobených elektroaut. Jedná se o významný úspěch, který upevňuje dominanci Číny jako předního světového dodavatele elektromobilů.

Experti předpovídají Číně s elektromobily světlou budoucnost s potenciálem ovládnout do roku 2030 až 60 % celosvětového podílu automobilového trhu. To je přesně v souladu s tím, o co Čína usiluje. Do roku 2030 chce totiž prodávat až 60 milionů elektromobilů ročně, což je významný skok od současného počtu.

Tento cíl je optimistický s tím, že je dost možné, že se podaří naplnit. Za prvé, Čína se už teď může chlubit 32% podílem na celkovém trhu s automobily a více než 60% podílem na celosvětovém trhu s elektromobily. Za druhé, posun pro Čínu v odvětví elektromobility je velmi lákavý, protože má možnost předběhnout tradiční výrobce z Evropy nebo jiných asijských zemí.

Elektromobily z Číny jako budoucnost

Tradiční výrobci aut, jako jsou Škoda, Peugeot nebo Ford sice dominovali trhu s auty se spalovacími motory, ale teď to jsou právě oni, kteří musí Čínu dohánět. Vzestup elektromobilů a například kroky EU hrají druhé největší zemi na světě do karet, a to přestože chce EU zavádět speciální cla na elektromobily z Číny. Ve vzduchu ještě visí otazník nad tím, jestli se někdy evropským společnostem povede Čínu vůbec dohnat. Ti totiž tradičně nabízí svoje elektromobily za mnohem vyšší ceny než čínští konkurenti.

Asijský gigant je úspěšný hned z několika různých důvodů. Například díky vládním investicím, obrovskému domácímu trhu s rostoucí střední třídou a inovacím, které se promítají hned v několika oblastech elektroniky.

Minimálně budoucnost EU bude z velké části elektrická, což je pro Čínu dobrá zpráva s tím, že má nyní výhodnou pozici k tomu, aby byla nejúspěšnější zemí v rozvíjejícím se odvětví. Faktem je, že Spojené státy a Evropská unie můžou Čínu v tuto chvíli jen zpomalit a nikoli zastavit. Jediný způsob, jak Čínu dohnat, je ten, že se automobilové společnosti domluví mezi sebou a urychlí vývoj.

Autor: Adam Vilkus

Zdroj: gizmochina.com, reuters.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *