Rada Evropy a Ukrajina zahájí přípravy na vytvoření zvláštního tribunálu proti Rusku

Přidat na Seznam.cz

Výbor ministrů Rady Evropy (CMCE) se 30. dubna rozhodl pověřit generálního tajemníka přípravou podkladů, které by mohly připravit půdu pro dohodu mezi Ukrajinou a Radou Evropy o vytvoření specializovaného soudu pro řešení případů ruské agrese. Informují o tom deníky Ukrainska Pravda a European Pravda.

Dmytro Kuleba

Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, vyjádřil vděčnost členům CMCE, kteří toto rozhodnutí podpořili, a uvedl: „Toto významné rozhodnutí pověřuje generálního tajemníka RE, aby připravil nezbytné dokumenty, které usnadní jednání v rámci základní skupiny o tribunálu a potenciální dohodě mezi Ukrajinou a Radou Evropy o jeho zřízení.“

Kromě toho Kuleba zdůraznil, že CMCE podpořila pokračující úsilí o případnou dodatečnou dohodu týkající se financování tribunálu. „Jedná se o zásadní praktický krok k realizaci funkce tribunálu. Každý takový krok nás přibližuje k tomu, abychom prokázali, že spravedlnost za agresi proti Ukrajině je nevyhnutelná,“ zdůraznil.

Již od roku 2022

Rozhovory o zřízení zvláštního tribunálu pro agresi trvají již od roku 2022, nicméně v této věci došlo k minimálnímu pokroku. Hlavní rozpory vyplývají z toho, že Ukrajina dává přednost mezinárodnímu tribunálu, zatímco klíčoví západní spojenci prosazují hybridní přístup, který integruje ukrajinské právo se zahraniční podporou.

Zdroj: Ukrainska Pravda, European Pravda