Hvězdárna v Turnově nejvíce láká, když je na obloze nějaký zajímavý úkaz

foto Hvězdárna v Turnově, která byla otevřena před 50 lety 2. května 1974, 1. května 2024, Turnov. Na snímku je vedoucí hvězdárny a předseda Klubu astronomů Liberecka Aleš Majer na observatoři hvězdárny.

Turnov (Semilsko) - Jediná hvězdárna v Libereckém kraji, která je v Turnově, nejvíce láká, když je na obloze nějaký zajímavý úkaz. To přichází i stovky lidí, řekl ČTK vedoucí hvězdárny a předseda Klubu astronomů Liberecka Aleš Majer. Od jara do podzimu je navíc každé první nedělní odpoledne přístupná veřejnosti, nabízí i možnost individuálního nočního sledování oblohy a má také programy pro školy či astronomický kroužek.

Fotogalerie

Půlstoletí stará hvězdárna ve vlastnictví města, jejíž provoz se podařilo obnovit před deseti lety, by ale zároveň potřebovala vylepšit technické vybavení i stav budovy. "Chtěli bychom ji povýšit na nějakou lepší úroveň," řekl Majer. Jednat o tom chtějí podle něj nejen s městem, ale i s krajem, a to i s ohledem na to, že slouží také ke vzdělávání studentů. "Ve spojení s libereckou iQlandii, kde je planetárium, to tvoří takový tandem vzdělávání nebo edukace v této oblasti. Jezdí k nám i školy na exkurze, obzvláště v jarním a podzimním období," uvedl vedoucí hvězdárny.

Starosta Turnova Tomáš Hocke pro ČTK uvedl, že vylepšení stavu hvězdárny patří mezi investiční priority města. "Vize, kterou mám a kterou přenáším i na zastupitele je, že bychom rádi odvezli ty hnusné buňky, co tam jsou, a rádi bychom tomu dali nový kabát, myslím fasádu. A rád bych otevřel prostor okolo hvězdárny a nějak se ho pokusil zkulturnit," uvedl starosta. Předpokládá, že do konce volebního období, což je podzim 2026, se podaří opravit alespoň fasádu.

Podle Majera by chtěli do budoucna vylepšit i přístrojové vybavení hvězdárny. "Dneska se používají různé autonomní naváděcí systémy, používají se elektronické prvky při pozorování. Už tam můžete mít kamerku místo okuláru a vidíte to daleko líp, než když do toho koukáte okem. A pokud by se to povedlo, tak bychom tam chtěli dělat i nějaké vědecké programy, nějaké pozorování proměnných hvězd, exoplanet, což je třeba pro mladé z toho kroužku poměrně atraktivní disciplína astronomie," dodal Majer.

Členové Klubu astronomů Liberecka zajišťují provoz hvězdárny ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu. Pro veřejnost je přístupná každou první neděli v měsíci s výjimkou zimních měsíců. "Když je hezké počasí, pozoruje se Slunce a případně další objekty, které na denní obloze jsou vidět, třeba planeta Venuše. A vždycky tam je i nějaká přednáška, jaké zajímavé úkazy budou v následujícím měsíci na obloze k vidění," uvedl Majer. Večerní pozorování oblohy je podle něj nutné si dopředu domluvit, pokud tedy není na obloze nějaký zajímavý úkaz jako je zatmění Měsíce či Slunce. Právě při těchto akcích bývá hvězdárna nejvíce navštěvovaná. "Z poslední doby byl největší zájem loni, kdy byla vidět jedna zajímavá kometa. Nebyla sice ani moc jasná, ani moc výrazná, ale média ji nazvali Neandrtálskou kometou," dodal vedoucí hvězdárny. Toto přízviska dostala kvůli tomu, že před tím naposledy kolem Země proletěla před asi 50.000 lety.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď