HDP Německa vzrostl o 0,2 procenta. Spotřeba Němců ale klesá

71
nemecka
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku zvýšil v prvním letošním čtvrtletí proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta. Včera [30.4.] to oznámil Spolkový statistický úřad [Destatis].

Ten revidoval i výsledky za loňské čtvrté čtvrtletí. Meziroční pokles HDP v loňském roce činil podle cenově přepočtených údajů 0,2 procenta. Dosud statistici uváděli pokles německého HDP o 0,3 procenta.

„Ekonomika SRN dál pokračuje v útlumu. Z mezičtvrtletního pohledu byl sice vykázaný růst o 0,2 %, mezičtvrtletně o 0,1 procentního bodu nad mediánem odhadů, revize předchozích údajů však způsobily, že meziroční dynamika [NSA] ve výši -0,9 % byla naopak o 0,1 procenta pod tržním očekáváním,“ uvedl ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

Vývoj HDP Německa / červeně sezónně očištěná data

[Zdroj: Destatis]

V meziročním srovnání HDP v letošním prvním čtvrtletí podle cenově očištěných dat [inflace, pozn. red.] klesl oproti prvnímu čtvrtletí 2023 o 0,9 procenta. Po cenovém i kalendářním [inflace a kalendář, pozn. red.] očištění meziroční pokles činil 0,2 procenta.

Výrazný rozdíl vysvětlil statistický úřad tím, že v letošním prvním čtvrtletí bylo o 1,6 pracovního dne méně než ve stejném období loňského roku. V případě cenového a kalendářního přepočtu německá ekonomika podle zpřesněných údajů místo poklesu o 0,1 procenta stagnovala.

„Přestože se předstihové indikátory v Německu v posledních měsících začaly zlepšovat, oživení tamní ekonomiky bude podle nás velmi pozvolné. V celoročním vyjádření by letos měla německá ekonomika zhruba stagnovat,“ říká Gec.

Stavebnictví a export přispěly k růstu, spotřeba nikoliv

K mírnému růstu v prvním čtvrtletí podle statistického úřadu přispěly investice do stavebnictví a růst exportu.

„Výdaje soukromých spotřebitelů naopak klesly,” poznamenal úřad.

Ekonomický portál Finanzmarktwelt v komentáři uvedl, že v hodnocení růstu HDP v prvním čtvrtletí je třeba brát v úvahu revidovaný výsledek z posledního čtvrtletí loňského roku, kdy se ekonomika proti předchozím třem měsícům propadla o 0,5 procenta.

„Odtud už současné plus 0,2 procenta nevypadá tak růžově,” napsal server.

V Německu krachují firmy. Obdobný vývoj lze čekat i v Česku

Analytik Jörg Krämer ze společnosti Commerzbank na síti X napsal, že první kvartál dopadl pro Německo dobře.

„HDP je v prvním čtvrtletí silnější, než jsme očekávali. Naši prognózu na rok 2024 revidujeme z minus 0,3 procenta na 0,0 procenta,” uvedl o předpokládaném hospodářském vývoji v letošním roce.

Ekonomové Commerzbank na celý letošní rok předpokládali propad HDP o 0,3 procenta, pro loňský rok vycházeli z poklesu o 0,4 procenta.

Ekonomika Německa: Blýská se na lepší časy?

Agentura DPA s ohledem na nová čísla a názory ekonomů tvrdí, že německé hospodářství, které je největší v Evropě a jehož kondice je klíčová pro české firmy, může mít to nejhorší za sebou. O patrných známkách zlepšení dosavadní složité situace hovořil před týdnem ministr hospodářství Robert Habeck, když představoval novou vládní prognózu ekonomického vývoje.

Propad německé ekonomiky pociťuje celá Evropa, píše Reuters

Podle nového odhadu vlády se HDP v letošním roce zvýší o 0,3 procenta, to je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Habeck zároveň nevylučuje, že by ekonomický růst nakonec mohl dosáhnout i vyššího tempa.

Německé firmy nadále považují za největší riziko pro své podnikání vysoké ceny energií a surovin. Jejich obavy však v tomto směru polevují, čím dál více je naopak trápí nedostatek pracovních sil a růst mzdových nákladů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Německé průmyslové a obchodní komory [DIHK].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here